Издънка с „правило 12“ бърка дълбоко в джоба на тимовете

  • Home
  • Издънка с „правило 12“ бърка дълбоко в джоба на тимовете


НЕ САМО ПРАВИЛО „12“, но и още други пропуски има в регулациите. И причината за това е винаги и единствено е писането на правилата под тактовете на малко барабанче. Такава е практиката на автомобилната управа и тя не е от тази, нито от последните 5 години. Както традиционни са и обясненията през всичкото това време, че правилата на ФИА… излизат късно през януари. Но да добавяш или модифицираш в регулациите е по-лесното, отколкото да почваш от нулата.

КАЗУСЪТ СЪС незачитането на турското рали Троя като втори кръг от националния шампионат по рали тази година има две страни. Едната е чисто спортната и в основата и е голямата издънка в националните регулации. Втората – чисто етичното отношение към комшиите, с чиито 14 екипажа след зимните договорки в Истанбул, гостите върнаха малко от лустрото на най-старото ни автомобилно рали, покриващо се все повече с патината на красивите спомени. Турците със сигурност разбират, че толкова имаме, толкова даваме… Когато обаче става дума за „правило 12“ нещата придобиват друг вид. Погледнато формално, стандартът за участието на 12 екипажа в Троя, за да бъдат калкулирани точки за годината, е резонно. Имаше достатъчно опитите да се печелят точки при минимална конкуренция преди години, което стана причината, границата за валидността да се премести от 7 на 12 автомобила. Дотук – видимо – никакви проблеми. Но както обикновено става при писането на нашенските правила вече доста години под ред, никой не е помислил за това, какво се случва, ако лимитираният минимум на участници не се изпълни. По въпроса дали се полагат точките за отделните класове, регулациите също мълчат със страшна сила.   Както и никъде БФАС не е разписало вариант за възможните опции, ако участниците не стигнат до половин дузина, в случай като този, в който 5 екипажа ще „отсрамят“ автомобилната управа с присъствието си в Чанаккале.   При най-добър вариант всичко това – евентуално -може и да бъде отчетено като грешка: Сори, сбъркахме! Но има още нещо, което БФАС изпуска: като кръг от нашето първенство, заявките би следвало да се предават във федерацията, която, знаейки че правилата малко се четат, изрично да подсети кубовете за регулацията „12“. Така би се избегнала конфузната ситуация да си с куфарите в ръка и да се чудиш защо, дявол да го вземе, трябва дапътуваш?

Не както в случая да се чакат заявките на сайта на Троя Рали (виж ТУК), след което да се появи съобщението на официалния портал на БФАС, че карате не карате в Чанаккале – точки за годишната квалификация няма да има.

Така да се спестят взаимните обвинения, пораждащите се съмнения и

графика: rallyxpress

СЪОБЩЕНИЕТО на сайта на БФАС, което изненада малцината участващи в турското Троя Рали.


С ОТПАДАНЕТО на Чанаккале, шампионатът по рали за 2017 г. ще стане първият с най-малко състезания от 12 години насам. Освен турския старт, повече от очевидно е, че Хеброс ще го има единствено само като дата в календара. Така че до края на първенството остават само Твърдица-Елена, Сливен и Стари столици и новите шампиони ще бъдат определени в 4 ралита, колкото е имало и през 1995 г.

Дори да оставим настрана разходите (наемът за автовоза на четирите автомобила на Хюндай е около €1300), остава питането дали единствено опитът за младите пилоти в чужбина си струва цялата тази експедицията, напрежението и провалените планове за шампионата. Доколкото това може да е добре, единствено Хюндай Рейсинг ще се бръкне дълбоко, без разходите да донесат планирания точков актив за шампионата. Защото трима от пътуващите за Чанаккале – лидерът в RC5 Симеон Симеонов (39 т.), Марин Коев (29 т.) и Виктория Гъркова (15 т.) са съответно първи, втори и пета в класацията след Рали България. Което означава, че заради издънката в регулациите БФАС не само бръкна дълбоко в джоба на тима, но и на четиримата им записа по една голяма нула. В групата на българите (ако не броим отпадналите поради ремонтни дейности Миро Ангелов/Еди Сивов) са още бургазлиите Стоян Апостолов/Павлина Апостолова. За тях обаче пътуването до Турция има друга стойност. Едно заради отпадането във Варна България, и, друго, защото доайенът е фокусирал амбициите си повече в пистовия шампионат, отколкото в ралитата.

снимка: драгомир петров/apix
ПО €650 ДО ЧАНАККАЛЕ И ОБРАТНО… Автовозът на с четирите Хюндай i20 Купе потегля утре за Турция, за да гарантирана отбора, че ще пристигне навреме за старта на Троя Рали.