Извънредно! Отказват Серес, трима от шампионите са ясни

  • Home
  • Извънредно! Отказват Серес, трима от шампионите са ясни


ТРИМА ОТ първенците на България в шампионата на затворен маршрут и писта вече са предизвестени, след като днес стана ясно, че до финала на сезона остава само бургаската надпревара, а гонката в Серес отпада. Единият от новите-стари първенци е Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим), който постави индиго на титлата си от миналата година, а вторият – съотборникът на Маршавелов в пловдивския клуб -Иван Влъчков. Титлите да двамата са и копи-пейст и на отборната титла за КА2 Рейсинг Тим от 2019 г. Пилотът на ДИАМО Иван Лишев пък успя да си върне званието от 2019 г., останало до днес на русенския адрес на Оги Патенов. Да припомним обаче, че изчисленията на RallyXpress са неофициални, а ще бъдат официализирани едва, след като крайните годишни резултати бодат „подпечатани“ от националната автомобилна власт.

ПЛАНИРАНАТА писта Диамо, организирана от благоевградския автомобилен клуб на комплекса на гръцката писта Серес (11/15 ноември) отпада от програмата за сезона на шампионата на затворен маршрут. За промяната съобщи днес в ранния след обед лично председателят на Комисия Затворен маршрут Валентин Бонев (на снимката). „Казвам това, след официален разговор с Георги Стоянов, който е организаторът на това състезание. Предстои официалното обявление да бъде изпратено от него и публикувано на страницата на федерацията“, заяви Бонев. Отказът от гръцкия вариант в българския пистов шампионат е за втора поредна година. Причината, разбира се, е прозаична и също така е лесно обяснима – рестрикциите за пътуване до Гърция, за които се изискват PCR-тестове. Състезанието на Серес (тази година то за първи път носи официалното название на благоевградския клуб – бел. ред.) се прави от Стоянов почти десет години, като за надпреварата той е длъжен да заведе целия щаб от действащи маршали и други служебни лица в Серес. Освен всички други разходи, заради свързаните с пандемичната обстановка регулации за пътуване в Гърция, само при използването на 22-а маршали по трасето, сумата за да се направят тестовете надхвърля 4000 лв.

колаж: rallyxpress-инфограф

Разходът не само е голям, но и напълно излишен, като се има предвид усложненият граничен контрол. Първо самите тимове ще предпочетат да спестят допълнителен финансов ресурс от 500 до 1000 лв. за тестове, и, второ, като резултат на това броят на участниците най-вероятно силно ще бъде редуциран. Ситуацията с PCR-тестовете означава също, че ако има публика, тя ще е десетина-двайсет местни хора, а едва ли ще се намерят български фенове, които да пътуват за Серес в средата на идния месец.

:: Така пистовият шампионат, който само бе модифициран в датите си около извънредното положение, също бе ремонтиран в своя 6-кръгов вариант. По дум- ите на организаторът на писта Бургас – Радко Петров, гаранци- ите за финала на годината по Никулден за финалното състеза- ние са 100-процентови  и, според него „…задаващата се комета, която ще е тук след 150 години – шегувам се…“, нямало по ника- къв начин да повлияе на финала

на шампионата.