Зрителят починал, за Монте критики… няма!

  • Home
  • Зрителят починал, за Монте критики… няма!

ЗРИТЕЛЯТ, КОЙТО СТАНА жертва на трагичния инцидент снощи, по време на първия скоростен етап от рали Монте Карло, е починал. Самоличността му засега остава запазена в тайна, а организаторите на най-старото автомобилно рали се ограничиха единствено със заявления, че въпреки всичките положените усилия от лекарския екипна болницата в Ница, човекът е починал. Инцидентът стана още в първия скоростен етап, след като от колоната бяха преминали една 3 автомобила, а №4 – Хейдън Падън изпусна контрола над своя i20 Купе WRC и се удари в крайпътна скала. От Хюндай Моторспорт обявиха, че екипажът се е отървал от инцидента без каквито и да е наранявания.

:: ТУК може да видите записа

от удара на Падън, на който
обаче не се вижда как точно
е паднал зрителят, който се
е намирал на скалата, ударена
от новозеландския състезател. „Това не беше начинът, по който искахме да започне състезанието“ – заяви малко след катастрофата младото киви. В ляв завой неговият автомобил стъпва на „черен лед“, следва занасяне с десните вратите напред, за да отскочи автомобила [вероятно] от канавката и да направи флик-флак и две последователни завъртания по хоризонталната ос. Заради коректността трябва да се отбележи, че това е един от малкото случаи, които имат фатален изход по време на рали Монте Карло. Старата госпожа е едно от най-добре охраняваните състезания в света.

СКРИЙНШОТ на два момента от драмата в първия скоростен етап на рали Монте Карло,  свалени от видеоклипа.

От друга страна, пак заради същата тази точност трябва да се каже, че като Свещената крава на световния рали спорт, Монте Карло никога не е било подлагано на критики, независимо дали, какви и колко големи са били пропуските в едно или друго от направленията в организацията. Точно преди 10 г. в първия ден от състезанието бяха отменени 2 от четирите етапа заради огромният брой фенове, които продължават да се движат по трасетата на скоростните отсечки.

„Ако бяхме направили това с Акрополис – заяви тогава в частен разговор представител на пресцентъра на гръцкото рали, – нали знаете, че нямаше да намерим място и в европейското първенство… Но!… Това е Монте??! Това е Монте Карло!!!