За последно в Европа, за последно смесено

  • Home
  • За последно в Европа, за последно смесено


БЕЛГИЙСКИЯТ екипаж на Хюндай МС Тиери Нювил/Никола Гилсул (Хюндай i20 WRC) записаха най-добро време в шейкдауна на Каталуня-Коста Даурада, записвайки 1:34.9 мин в най-добрата си сесия на трасето в Емприус. Следващите четири екипажа – Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), Мийки/Маршъл (Тойота Ярис WRC), Сордо/Дел Барио (Хюндай i20 WRC) и Танак/Ярвеойя (Тойота Ярис WRC) са побрани в десети – съответно на 0.1 сек, Мийки и Сордо – на 0.31 Танак – на 0.5 сек. Саката/Барит (Тойота Ярис WRC) са първия тандем, който е отделен от лидерите днес на над една секунда – 1.5.

ПРЕДПОСЛЕДНОТО състезание от световния шампионат за 2019 г. – испанското Каталуня-Коста Даурада реално започна днес с последния шейкдаун на последния старт в Европа. Това състезание обаче съдържа и още едно „последно“ в своята програма. Сегашното събитие и неговия формат са съсредоточени върху чакълести повърхности през петъчния ден и асфалтирана настилка за събота и неделя, с централа и сервизния парк, разположени в Порт Авентура в Салоу, недалеч до Тарагона. Това обаче ще е последното рали от световните серии, когато се планира състезание, в което се използват смесени повърхностно събитие да бъде включено в календара на WRC в обозримо бъдеще.   Шейкдаунът е на 2 км в Емприус, еднакво разделен между чакълесто-асфалтови повърхности, които са представителни условия за това, с което екипажите ще се сблъскат в петък и на последния градски етап в Салоу в събота вечерта. Особеността сега е, че в последните дни имаше проливни валежи, които няма начин да не променят чувствително характеристиките на настилките. За днес вечерта в Барселона не се предвижда откриващ специален етап, а това означава, че трасетата на ралито следват твърде отблизо тези, които бяха през 2018 г.

снимка: стоп-кадър от екрана
НА ЕДНА РЪКА ОТ ТИТЛАТА… Предпоследното състезание от европейската програма на световните серии може да се окаже, ако всичко се развива по плана на Томи Макинен, и последното рали, което да изведе Отт Танак до титлата за 2019 г.

Етапи 2 и 5 Хорта-Бот има отворен участък от 0,7 км, който е нов, а етапи 15 и 17 Ла Мусара (това е и пауърстейджът) е използван за последен път през 2014 г., като сега се изпълнява в обратна посока. Количеството на гумите е малко дебалансирано: 14 са разрешени за чакълестата секция и само 16 за асфалта. Има 4 точки за монтаж на асфалт, което означава, че не са възможни нови резервни части. Времето и последващите пътни условия за асфалтовите дни ще играят голяма роля в резултата. Всички екипи имат метеорологични екипажи на етапите, както и автомобили със съгледвачи по маршрута, които ще преминават през асфалтовите етапи в събота и неделя с аванс от около 90 минути преди колоната. Дългосрочната прогноза за времето предвиждаше сухи и топли условия, но от два дни промените са крайно чести, а времето непостоянно.   Регистрациите включваше 64 екипажа, 10 от регистрираните екипи на производители: по две от Ситроен и М-Спорт; три коли на Тойота и Хюндай Добавете и една нерегистрирана в сериите заявка – тази на Такамото Катсута, който ще направи втората си изява в Ярис WRC. Младият японец обаче е регистриран от името на Томи Макинен Рейсинг 28 записа в листата на участниците са от автомобили в категорията R5 (12 Шкода Фабия, 2 от които са вариант Ево), четири са участниците в WRC2 Про (две Шкода плюс по една Фиеста и Ситроен). 19 са участията в „аматьорската“ класа WRC2, където титлата все още предстои да бъде определена с участия от шестимата най-резултатни и това са шест различни националности.

снимка: лична фейсбук страница на Лубе

ЛИДЕРЪТ НА ПОСЛЕДНАТА ПРАВА… Пиер-Луи Лубе е начело в класирането на WRC2, но още петима не губят надеждата си, че  могат да спечелят едната от „малките“ титли за 2019 г.

Тези в класирането, които все още имат шанс за титлата, са водени с Пиер-Луи Лубе (Фр) 81 т., Бенито Гуера (Браз) 60, Кайетан Кайетанович (Пол) и Николай Грязин (Рус) – по 73, Марко Булаия (Бол) 60 и Фабио Андолфи (Ит) – 56 т.

Всички те, освен един от претендентите -Кайетаночив, който е зад волана на Фолксваген, карат Фабия. След заседанието на Световния съвет за моторни спортове в началото на месеца и с намерението да се опрости структурата на рали-пирамидата във ФИА бяха публикувани промени, свързани с класа WRC2 за 2020 г., наскоро коронясаният шампион WRC2 Про за 2019 г. Кале Рованпера (подобно на Кенет Ериксон от световния шампион от група А през 1986 г.) вероятно ще стане единственият водач, който си осигури точно тази титла. Защото през 2020 г. от заглавието към WRC2 ще изчезне „про“ и вече като обозначен клас за производители и частни отбори, докато WRC3 ще се завърне като определен за независими състезатели в RC2.  

:: Сегашните вълнения за независимост в каталунския регион (виж ТУК) взеха връх през последните дни, това е може би най-горещата тема за разговор преди събитието. Подобно грандиозно събитие като рали Каталуня-Коста Даурада, може да бъде цел на протестиращите, а източването на ресурси на полицията и службите за спешна помощ може сериозно да повлияе на провеждането на този кръг и може да има съмнения относно това, че митингът ще продължи.



снимка: интернет
ЖЕСТОКИТЕ И ТЕЖКИ СБЛЪСЪЦИ в Барселона могат да намалят ресурсите на полицаи и служители на спешната помощ по време на испанското състезание.

» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Предизвикателството пред Тойота остава да „хване“ Хюндай в серията на производителите. Принцип на екипа Томи Макинен „работим според плана, заложен отдавна“. Испанското рали е добре известна със смесената си повърхност. Това е и най-голямото предизвикателство за екипите. Само 75 мин са предоставени за преобразуване на колата от макадам в настройка за асфалт след петъчните етапи. Смесената повърхност също е голямо предизвикателство за пилотите, тъй като трябва бързо да адаптират своя стил на от чакъл за асфалт. „Британския кръг беше успешен, тъй като успяхме да намалим разликата с Хюндай в при производителите“, казва Макинен. Тойота водеше в ралито през цялото време. Танак доминира през целия уикенд, Мийки също беше последователен и донесе ценни точки за отбора. Макинен: „Това беше наистина страхотен резултат. Страхотна работа през целия уикенд, при това под голям натиск. Бих казал, че нямаше никакви грешки … плюс също, че имаме това ново задно крило, което не ни позволява да летим повече и все пак той [Отт] се представяше много добре.“ Всеки екипаж имаше поне един тестов ден в Испания след Уелс. Латвала сега е с шаси 12, Мийки – 11 и Танак – 13 (колата, с която спечели Германия) Танак: „Ние знаем, че може би е малко сложно в първия ден [в Испания], тъй като ще отваряме пътя. Винаги зависи от времето. Миналата година видяхме, че е лесно да завали дъжд и това може да промени играта. От страна на представянето, вярвам, че сме добри и можем да вземем битка.

:: План за Австралия: обичайни трима пилоти.

» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Себастиен Льоб и Дани Сордо се завръщат в състава на отбора, носейки както своя опит на асфалта, така и местни знания, за да увеличат шансовете на екипа да увеличи преднината си в серията на производителите. Льоб е спечели всеки един от последните си 9 участия в испанския кръг на WRC. Именно късната смяна за избор на гуми на Льоб в неделя сутринта му спечели ралито със  Ситроен миналата година. За Сордо това е 18-ата изява в домашното събитие, колкото има и  Карлос Сайнц. Нювил за Испания: „Скоростта там се увеличена за през последните няколко години. Ние сме добре подготвени за Испания, определено това е предизвикателно събитие. Всичко ще е наред, ако остане сухо. Дано вземем повече от 12 т. от Отт, за да запазим надеждите си живи.“ Екипите ще имат уникалният 75-минутен сервиз в края на първите шест етапа в петък, за да трансформират автомобилите. Екипът тества в района на Тарагона седмицата след британското рали. Льоб и Сордо деляха един ден на чакълено трасе, плюс всеки от екипажите имаше по един ден на асфалтово трасе.

:: Планове за Австралия: регистрация на Нювил, Сордо и Микелсен.

» СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Това е марката, победител в испанския WRC кръг – 11 пъти с 4 различни модела на WRC, включително последните две издания с актуалния C3 WRC. Регистрирани са обичайните двата тандема – Себастиен Ожие и Есапека Лапи. След уелското рали: „Наложи се да правим подобрения – някои стъпки за чакълената настилка и продължаваме усилено да правим някои други нови промени. Специални предизвикателства на Испания: смесените повърхности. Първият ден върху чакъл е с много почистване. Ако е сухо, във втория и третия ден асфалтовите етапи изглеждат като пистови състезания. Трябва да сте бързи и на двете повърхности и бързо да се адаптирате от едната към другата настилка. Четири дни в Каталуня – един върху асфалтови трасета за Лапи, два – за Ожие и още ден за развитие, правени от Ерик Камили. Технически промени за Испания? Продължаване в  подобряване на геометрия, настройки на амортисьорите. Ожие ще кара машината на Лапи, ползвана в Естония Рали, а Лапи – колата си от Турция. Мисли от Ожие след Уелс (подгласник в Испания през 2017 и 2018): „Беше очевидно, че бяхме далеч от темповете в Германия. Тук е много важно, това е единственият ни шанс да участваме в този двубой – имаме нужда от всяко подобрение по отношение на темпото. Нуждаем се от всичко, за да поддържаме тази битка жива.

:: Планове за Австралия: Мадс Остберг се присъединява към Ожие и Лапи във финала, без да е регистриран за точките на производителите.  

» М-СПОРТ ФОРД WRT. Резултатът в Уелс не беше онова, което искаха в отбора, но всички са насърчени от представянето на Елфин. Той си осигури седем етапни победи и ако не беше повредата от пробиване и окачване в петък, той щеше да претендент за победата. Сунинен показа добър темп в петък. Тидеман вече има опит на четири напълно различни повърхности – Монте Карло, Швеция, Турция и Уелс. М-Спорт влиза само в два автомобила в Испания – Евънс и Сунинен, като и двамата карат машините си от британския кръг в шампионата. Те направиха тридневни тестове на асфалтирани пътища западно от Барселона. В WRC2 Про Грийнсмит ще е със автомобила от Уелс, а в WRC2 Педро – колата, която е била предназначена за Жил в Уелс.

:: Планове за Австралия: заявки за Евънс и Сунинен.