За пистата в Русе чакат още и десетина румънски пилоти

  • Home
  • За пистата в Русе чакат още и десетина румънски пилоти


ОБЩАТА дължина на трасето на писта Русе е 2720 м., като за всеки състезателен манш от надпреварата се правят 13 обиколки. Общата дължина на един манш излиза 35.360 м. Времето за квалификациите на трите серии – Спорт, Туринг и Макси е по 20 мин. за българските пилоти и – предполага се, че това ще бъде определено – 30 мин. за румънските пилоти.

МЕЖДУ СЕДЕМ и десет румънски пилоти очакват организаторите на втория кръг от пистовото първенство на България за тази година. Стартът на пътният възел Христо Ботев в града е предвиден по календара на БФАС за 17 и 18 юни.

„Автомобилите ще са Дачия Логан и Лупо, а румънските пилоти ще стартират в отделна своя серия“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт рейс-директорът на състезанието Валентин Бонев (на снимката), който лично направи преди три дни инспекция на трасето.

Подобно на поставените по трасето на хасковската писта шикани, на спускането на бул. Христо Ботев към бързия бокс и закрития парк на състезанието, ще бъде поставен шикан. „Най-важното за организацията на всяко пистово състезание, неговият основен приоритет, е безопасността и намаляването на скоростите – подчертава Бонев сочейки, че във всички предишни години в това спускане автомобилите са се движили със скорост от около 250 км/ч. – С шикана сега тази скорост ще бъде редуцирана.“ Засега, с отговарящият за пистовите състезания в Румъния представител на FRAS Стоян Мариус, са договорени условията само за едно участие на съседите: 2 тренировки от по 30 мин и два отделни състезателни старта (вторият по реверсивна схема).

СХЕМА НА РУСЕНСКАТА ПИСТА, на която са обозначени местата забранени за публика, както и постовете на маршалите край трасето.

Участията на гостите ще са отделно от схемите на националния шампионат на България. Двете тренировките за румънските пилоти ще са след края на квалификациите на домакините, а в неделя първият им старт ще е преди началото на сериите Спорт, Туринг и Макси, докато реверсивният им манш ще е заключителната част на русенският уикенд. Заради по-големия интерес на гостите към русенското състезание, за тяхното пистовото първенство те ще получат бонус от 1.5 за спечелените от България точки.

Точната програма и часовият график за стартовете на писта Русе, по думите на Валентин Бонев, ще бъде публикуван два дни преди самото състезание на пътния възел в града.