За отказания спринт Самоков: въпроси повече от отговорите

  • Home
  • За отказания спринт Самоков: въпроси повече от отговорите


АКО ИМА НЕЩО гарантирано в шампионата по рали-спринт в България, то това не е неговият календар, а… състезанието във Видин и Иван Иванов-Жико (на снимката). В спринта те стоят непоколебимо като крепостта Баба Вида, ако, че Северозападната България може четири години да е гарантиран домакин, докато на развитите области някак не им се получава и винаги си намират „форсмажорни оправдания.“ Така че да изброим къде, освен край Дунав, се правеха опити за закърпване на положението: Панагюрище, дубъл на успешно дебютиралия Дряново, Севлиево, Котел, Твърдица, Сандански и Дупница. И при седем дестинации резултатът за 2017 г. е… полу-първенство и полу-шампиони от… 2 състезания!

СЛЕДВАЙКИ традицията от последните три години, сезонът на рали-спринта записа едно отказано състезание. В Самоков решиха правилно, че не заслужава да бъде употребен дори и малкият ресурс за тази дисциплина, за да домакинстват на открито състезание, заявките за което са половин дузина. Нетрадиционното тази година е, че отказът не е в средата на сезона, а в самото му начало. А като си припомним, как се развиваха спринтовите шампионати от 2014 г. насам, проваления самоковски старт не обещава нищо хубаво и през тази година. Стряскащото е, че единственият коментар в социалните мрежи бе този на Румен Дунев от понеделник (виж факсимилето по-долу). Интересното е, че между предварително договорената публикацията на RallyXpress с главния организатор на рали-спринт Самоков Чавдар Здравков и появяването на съобщението да отказа от състезание, публикуван във фейсбук имаше точно 12 мин. Хронологично: първа е публикацията в социалната мрежа – 15:35 ч., а след това – тази на страницата за новините в българския автомобилен спорт (15:47 ч.). Дали някой не натисна точно определен „стоп-бутон“?

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от поснатият във социалната мрежа коментар на Румен Дунев.

Защото надали в общината и организацията са били толкова наивни да смятат, че заявките ще завалят след понеделника… И кметството, и Здравков са правили далече повече и по-значими състезания от рали-спринта, за да са наясно с нещата. Всичко това обаче е единствено технология и бърза работа на прес-службата на Община Самоков, но не и реалното обяснение за отказа от състезанието, което и води до поредицата интересни питания. Самият Чавдар Здравков, като кореняк самоковец предсказа, че ще със сигурност в неделя ще вали сняг добавяйки, че няма да има върнат или глобен за закъснялата заявка състезател.

колаж: rallyxpress

ФАКСИМИЛЕ от информацията на сайтас новините в българския автомобилен спорт, публикувана с разлика от 12 мин, преди домакините официално да откажат състезанието тази неделя. Първото се потвърди напълно, а второто може единствено да се предполага. Но и това не е важното в случая. Далече по-интересното е, защо състезанието получи толкова късно одобрение от БФАС, преди съобщението за спринта да се появи на официалния сайт на федерацията (там предвидливо не е посочена датата и часа – бел. ред.), че да се стигне в четвъртък, 1 февруари до удължаване срокът за заявки с дата 10 февруари?


КАТЕГОРИЧНО догодина ще искаме рали спринта в Самоков да е кръг от националното първенство“, заяви при предварителния разговор с RallyXpress заместник-директорът Чавдар Здравков. Той е убеден, че още тази година състезанието е било подготвено добре, а такова е и желанието на Община Самоков – да бъде направено силна надпревара, за каквато в града имат и опита, и възможностите. Стане ли реалност това през зимата на 2019 г., то шампионатът гарантирано ще има минимум 3 старта, а дисциплината, която очевидно събира все повече почитатели, няма да бъде отчитана половинчато.

Едва ли самоковци, които си четат правилниците са допуснали закъснение, заради което да последва „административен спринт“. Как е възможно, след като екипажите получават бонус от един старт във вечно несигурния шампионат на спринта – при това единственият снежен в целия календар – да има едва 6 заявени екипажа? Всички опити на RallyXpress да намери каквато и да е малка логика в обърканата ситуация, останаха абсолютно напразни. Направена е организация, домакините имат доброто от общината, има перфектно проигран сценарии и подготвена още от Г. Гвоздейков схема и трасе на цялото състезание (сменят се единствено имена и дати!), има перфектна метеорологична обстановка (толкова сняг, колкото се мечтаеше през 2014 г.), пилотите иска състезание, но… заявки загадъчно липсват, а стартът е отказан. В аналите на автомобилния спорт у нас надали се помни по-странна ситуация – гаранция! И за да е пълен списъкът със странните неща: защо в последните три години Самоков нито един път официално не е бил номиниран за място в този шампионат, а се търсеха всевъзможни варианти, за да не остава първенството с един или максимум две участия, както през миналата година?

Сега разгледайте снимките от трасето на специалния етап, направени от Александър Спиров в неделя, 11 февруари, между 12:30 и 14:03 ч. Сняг бавно пада, трасето от старта до финала – 3900 метра, е покрито така плътно, както пилоте мечтаеха да бъде преди четири години…