Защо шуменското рали винаги ще бъде старо като столиците?

  • Home
  • Защо шуменското рали винаги ще бъде старо като столиците?

ПРЕЦИЗНО уточнено след финала в Шумен и направено не „на барабан“ общо класиране (неофициално) в шампионата след Твърдица-Елена и Стари столици изглежда така: Мирослав Ангелов/Георги Гаджев88.0 т., следвани от Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов70.4, Дилян Станков/Йордан Йорданов57.0, Денис Станчовски/Явор Брънков47.6, Никола Мишев/Янаки Янакиев34.2, Георги Василев/Стефан Добрев – 21.0 т., и др.

СПЪСИКЪТ с достойнствата на рали Стари столици може да бъде изброяван дълго и с съдържанието му няма да се съгласят единствено онези, които смятат, че най-старото българско автомобилно състезание в националния шампионат е добро единствено, ако те са „в играта“. Но „столиците“, съвсем подобно на древните български столици, дължи престижа си първо на името си, след това на традициите, които не променя, за да се хареса на този или онзи. И на трето място – на инатлиите шуменци и града, за които това не е просто обикновено надбягване. Това се доказва от 50-те години история, създала по-голямата част от националните шампиони през целия този половин век. Така че, каквото и да е струвало на хората от Шумен Аутоспорт тройното организиране на юбилея (провален веднъж навръх годишнината, втори път- от „короната“, за да се проведе този уикенд, но административно окепазен – бел. ред), те са били наясно, че безкрайните усилия от есента на 2019 до финала в неделя, са си заслужавали.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ДОМАКИНСКИ МУ РАБОТИ… Онази част от „организационен комитет“, които „…за да станат нещата“, трябва да вързват свинските опашки, да пренесат водата или да оправят табелките в бокса и всяко друго мероприятие по превоз-пренос… Затова и е сигурно, че шуменското Стари столици (името е дадено през далечната 1970 г. от съдията Любен Драганов – бел. ред.) ще бъде толкова старо, колкото голямо и вехто е наследството от Плиска, Велики Преслав и Търново.

Синтезирано всичко това бе споменато по време на церемониалния старт от президентът на автомобилната федерация Камен Михайлов (виж ТУК, кадри, предоставени любезно от шуменския колегата Иван Серафимов), без да бъдат спестени и „специалните благодарности“ на специалните хора, заради които шуменският старт бе „отложен“ за 10 месеца.

Малко встрани от самата битка в челото и далече по-напрегнатия спор за третото място, на финала в Шумен остана фактът, че класирането тази неделя беше като под индиго на това от Твърдица-Елена: същите три екипажа, същите места на подиума.

снимка за rallyxpress: прес-офис на мегапорт

ДАЛИ ТАКА ЩЕ СЕ ШАМПАНИЗИРАТ И В СЪРБИЯ… Мирослав Ангелов и Георги Гаджев във финална „битка“ с Ангел Башкехайов и Йордан Атанасов за това, кой-кого ще полее повече с шампанско. Дори и в много далечната история на БГ-рали спорта такъв феномен няма. Дали това е просто една спортна случайност, или тя е резултат на някаква скрита причина, е, това е трудно да се отговори. Така или иначе „столиците“ бяха и напрегнато, и интригуващо състезание, в което Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) за първи път изпуснаха да спечелят две скоростни отсечки. При това и двете бяха първи за съботния и неделния ден, като и двете бяха отмъкнати от екипажите на овехтелите от години Мицубиши Лансър Ево 9 – първо Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен АС), после от Данчо Атанасов/Ангел Башкехайов (АРТ МС).

снимка за rallyxpress: петко станчев
НА СТАРТА В НЕДЕЛЯ… За Миро Ангелов предстои Пивовара 1, но дори и на този кадър личи, че пилотът все още е сънен…

„Просто в първия [скоростен] все спя и още не съм се събудил“, оправдателно и с повдигане на раменете обясни за RallyXpress двукратният шампион на България в ралитата и първенец в Стари столици от 2018 г. Мирослав Ангелов. Лидерът на търновския клуб често е „разпъван“ в Мрежата, „е много лесно, за да се побеждава с R5 Ево“. Коректността обаче задължава да се каже, че проблемът не е на Ангелов, а на спорта изобщо, че Фабия-та е самотен бегач на къси дистанции и конкуренцията й се свежда до възрастни „кавалеристи“. Също така в Мрежата често се изпуска и факта, че тази година, нито един състезател в нито една от четирите класически дисциплини, не се пуснал и не е спечелил победи в три от тях. Което пък, чисто спортно обяснява и лекотата, с Ангелов/Гаджев се представиха в Твърдица-Елена и Дряново, а само пилотът – в планинските Осогово и Раховец, за да победят двамата в Стари столици.

снимка за rallyxpress: назаем от мрежата

МОМЕНТАЛНО СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛ… На първия Пивовар, както Марто Сурилов, и Йордан Атанасов не пропусна възможността да наруши поредицата от спечелени скоростни етапи от лидера в шампионата.

Да припомним бегло факта, че от общо 18 скоростни етапа, двамата печелят 16, а общият състезателен километраж на Ангелов до момента в сезон 2020 е близо 200 км. Втората измъкната от Ангелов отсечка бе Пивовара 1 в неделя, но затова виновен си е самия пилот, който на най-атрактивния първи ляв завой при Чешмата, изпусна контрола над „ер-петицата“.

„Ами не само това, че се завъртях, ами на два пъти я загасих [Шкода-та]…“, самоупреква се през смях пилотът (виж ТУК видео на nettvshumen в Мрежата)

снимка: стоп-кадър от записа на nettvshumen

ДА СЕ ПРЕЦАКАШ САМ… Миро Ангелов се е завъртял при Чешмата и ще се насочва в обратна посока, за да направи пирует под подсвиркванията и възгласите на публиката, след което да подгони към финала. Вероятно това обяснява допълнително, защо е лесно да се печели с R5 Ево. Ще допълня тази констатация и с факти от наблюденията в тестовете и състезанията на пилота през последните три години – откакто той пилотира всепобеждаващата и в света Фабия, Миро Ангелов има видим прогрес от старт на старт. Това пък се потвърждава и от думите на сегашният му технически ментор Пепи Гьошев: „Показва непрекъснат напредък и то със забележително постоянство…“ От началото на първенството, във всички състезания от дисциплината, в които стартираха Ангелов/Гаджев, те нито за момент не позволиха друг екипаж да бъде лидер на колоната за всички тези 18 скоростни теста. Нещо, което интернет-текстописците пропускаха за Шумен: при неприятно развитие на шампионата за един от двамата основни конкуренти – Ангелов и Атанасов, реално първенство 2020 щеше да приключи в „столиците“. Слава Богу, това не само не стана, но и битката получи допълнителна завръзка. Защото ако Твърдица-Елена не носеше бонуси за коефициентно увеличение, а в Шумен то бе минималното 1.2, то за Сърбия Рали (3/4 октомври) той ще е или 1.4 (над 125 км) или 1.6 (над 150). Много труден въпрос е, дали състезанието щеше да има същото класиране като в Твърдица, ако Мартин Сурилов не беше се опитал да вземе от „дъртака си“ повече, отколкото можеше да предложи този столетник (след победата на Преславската отсечка – строшен брояч на скоростната кутия, бел. ред.). Може би и друга би била подредбата в челото, ако Георги Василев/Стефан Добрев не бяха приключили също толкова рано… За сметка на това, ако през цялото време на върха в Стари столици имаше двубой, то зад Ангелов и Атанасов беше тройният възел на трите RC4: Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим), Денис Станчовски/Явор Брънков (Автоцар) – двамата с Пежо 208 R2 и Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2).

снимка за rallyxpress: петко станчев

ДВЕ РАЗЛИЧНИ ЛИЦА… Това показа Христо Атанасов в първия и във втория ден на Стари столици. На домашните отсечки нямаше стигане, после, край Шумен, темпото му падна видимо.   Обяснимо силно и напълно логично по-тежката събота бе взета от Ицо Атанасов – все пак и Преслав, и Върбица са му под носа и ги познава така, както може би единствено дебютиралият в Шумен Сашо (Върбишки) Стайков. Екипажът на Бултранс завърши 3-и в генералното класиране, измъквайки се със 7.7 сек пред Станчовски, докато реалната трета позиция на Станков бе загубена от 10-секундно наказание за фаул-старт и той остана на 9.3 зад преславчанинът.Разбира се, рязко спадналото темпо за екипа на Бултранс Рали Тим има своето… механично обяснение. А то, по думите на самия Ицо Атанасов е: „Лошото при нас в неделя беше, че по време на Пивовара 1 се появи проблем с хидравликата на автомобила. Изведнъж управлението стана адски трудно, воланът – като блокирал. „Це-двойката“ е с шпер, който много натоварва и усложнява воденето на автомобила, дори когато е в права линия. „За съжаление в сервиза след Лозево механиците не можаха да отстранят проблема и така изкарахме цялото рали със намалено темпо“.

снимка за rallyxpress: петко станчев

НЕДЕЛНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТАТУКВОТО… Дилян Станков не само успя на навакса 10-секундното наказание от съботния фаул-старт, но и да се възползва от тактическото каране на Янков/Балджиев, за да се класира 3-и в последните две отсечки от Стари столици. Нещата станаха различни в неделята, когато сливналията си върна и скоростта, и контрола над съперниците, завършвайки три пъти 4-и в отсечките, а два пъти финишира 3-и, докато по-късите отсечки в шуменската част от „столиците“ се оказаха по-трудното нещо за Ицо Атанасов. „Губя от Дилян заради [липсата] на шпер, натискам, но не мога да искам или да дам повече от това“, коментира 19-годишният панагюрец.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО… но автомобилът толкова позволява: Денис Станчовски. Въпреки това, спечелилият повторно призът Тодор Славов младеж, гледа с повече желание към 3-ото място в шампионата. Една брилянтна фраза, казана от Ангел Башкехайов, заслужава да бъде цитирана дословно. Докато навигаторът на Жоро Янков -Цветан Балджиев разглеждаше едно спортно Субару, Башкехайов отбеляза с огромна доза ирония: „Големите грешки винаги се помнят дълго…“ Това бе казано по повод дългогодишното, но не особено победоносно партньорство на този тандем с един WRX, успешно заменен сега с Мицубиши Лансър Ево 9.

снимка за rallyxpress: петко станчев

С ПРЕИЗПЪЛНЕН ПЛАН ОТ ШУМЕН… С пръсти в знак „Виктори“, Георги Янков показва на финала, че е доволен от свършеното в Стари столици. Освен удовлетворението от направения автомобил у екипажа, за познаващите и тях, и колата им на преден план повече излиза точно изпълнената тактическа (а вероятно и стратегическа?) задача на екипажа: повече километри, повече опит и евентуално 3-о място във финала. И трите точки от този план бяха изпълнени, а в добавка – още от първото участие – лидерство в група Е1 с 48.0 т. Но двамата не се качиха на подиума до Миро и Данчо единствено заради участието им при „нехомологираните“.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ТРИТЕ ПЪРВИ, ТРИ „ЕВОЛЮЦИИ“… Автомобилите (отляво надясно) на Ангелов, Атанасов и Янков, се подреждат за финала на шуменското рали. „Добре би било и другите две да са чешко Ево“, коментира Цецо Балджиев една невъзможна за българите мечта. Какво обаче предстои оттук нататък в шампионата – Сърбия Рали и две големи завръзки в челото. Ясно е, че спорът за титлата е Ангелов срещу Атанасов, разделени сега от 17.6 т. При това варненецът ще бъде разтоварен от друго напрежение (освен за техниката, също както и Ангелов – бел. ред.), докато лидера на Мегапорт Рейсинг ще трябва, ако иска трета титла за БГ-шампионата, да отпише битката с унгарци, турци и домакини за първото място в ралито на съседите. Така че шампионатът, започнал с двубой в Твърдица, ще завърши по същия начин и във Врънечка баня. Никой от тримата зад лидерите няма никакъв шанс да ги прескочи. За сметка на това интригата за бронза в края на годината е направо зверска: Станков е по-напред от Станчовски с 9.4 т., а Никола Мишев (Пежо 208 R2) има да наваксва 13.8 т. ЗА ПОВЕЧЕТО фенове проблемите в едно рали (а списъкът им е предълъг!) винаги остават скрити. Дали има нарушаване на чуваемостта на радио-контрола на Таню Танев с Пост№… или това, че в един момент времената пристигат със закъснение в компа на тайм-кипъра Антон Тотев, или, че в един момент се е свършила лентата за някой от Хоерите, на тях им е все едно… Но когато полицейската охрана на състезанието „затвори“ движението далече преди обявените часове, тогава социалните мрежи кипват и това е с пълно основание. Ето какво можеше да се види в Мрежата в събота, след като полицията бе отцепила пътя така, че дори и най-стриктно спазващите графика за движение зрители, останаха далеч от скоростния етап и с пръст в устата…

Направеното видео от Ангел Нешев от Rally-Pulse виж ТУК

колаж rallyxpress

ВСИЧКО НАКУП Поместеният в мрежата пост на Нешев, както и стоп-кадри от часовника на колата и стриктно спазващите началническите заповеди полицаи… Очевидно е, че служителите на терена вина нямат. Също – повече от логично е – че презастраховането е дошло от някой среден по калибър началстващ, за когото участието на полицията в автомобилно състезание е просто друга форма на разпоредителство и прилагане на власт. Да се надяваме, че след като този фаул на началникът бе показан на коменданта на състезанието, той да е раясниб комуто трябва колко е сгафил и това, че състезанията се правят не за друг, а първо за публиката, после за спортистите. Парадокс: всеки един от работилите в Шумен и на планинското, и в ралито новинари и фоторепортери ще го потвърди – този град е единственият, в който представителите на медиите са били приемани добронамерено и с разбиране на естеството на работата от полицейските лица.

Иначе кошмарните примери от другаде, които бих могъл да разкажа, защото самият аз съм се борил със същите тези презастраховки, биха запълнили една малка ученическа тетрадка.

 

снимка за rallyxpress: петко станчев

ПОДРЕДЕН ПО ВАРНЕНСКИ ПРОФЕСИОНАЛНО… Автомобилите на участващите в Стари столици са в закрития парк, очаквайки своите екипажи за старта на втория ден. Засега това все още не е доказан факт, но публиката на Стари столици беше ако не повече отпреди две години, то в никакъв случай по-малко. От една страна, като се вземе пандемията, а от друга – общо намаляващият заради вирус и криза брой на участващите екипажи, това което RallyXpress видя край трасетата и от снимките на фоторепортера Петко Станчев, има една малка надежда, че част от публиката се връща край етапите. За съжаление за ралитата това няма как да бъде потвърдено или отречено, защото финала на шампионата е в Сърбия, а там основното правило е, че публиката е като за европейско. Друг въпрос е дали в оставащите два рали-спринта (слухове говорят за различни локации и различни дати, сякаш става дума за рулетка и залози в нея!) публиката ще бъде повече от онова, което видяхме в Дряново миналия месец.

Оптимистите казват, че рано или късно и това ще стане. Песимистът, който е добре информираният оптимист, веднага изключва „рано“…

:: Опасно бърз. Макар и последният от своя вид – гарантирано най-добре подготвената за рали Лада Самара, Тодор Атанасов/Владимир Владимиров (на снимката на Петко Станчев, долу) показа за пореден път завидна скорост. След Твърдица-Елена (там взе половината от точките заради непълна група – бел. ред.) той поведе в класирането на Е1. Обаче в Шумен го спряха едновременно два проблема. Първият, че се появи много силен съперник в лицето на Янков/Балджиев и новия им автомобил. А вторият – че екипажът трябваше да играе по системата за рестартиране, след като още преди Омуртагов мост, в тясното при скалите, се сблъска технически проблем, нещо, което твърде често става със Самара-та. Както се казва причините са „една друга бира“ и не резултат от качеството на подготовка, а на качеството на резервните части.

:: За по-малко от година. Варненците Левент Ризов (на снимката на Петко Станчев, долу) и Добрин Абрашев се появиха в спринта на Ихтиман миналата година, за да рестартират участието си в спорта, а в Шумен записаха и най-доброто си класиране – победа в RC3 и 7-о място в общия списък на завършилите.

:: Шуменци осигуриха пробив в Канал 1. Не се помни откога Националната телевизия, та дори и в сутрешното неделно предаване, не е излъчвал видео-информация за рали спорта. Стартът на юбилейното Стари столици се появи при водещият Георги Любенов, а президентът на федерацията Камен Михайлов получи своята неделна медийна изява (на екрана).