Защо в Тойота отново залагат на скандинавската си връзка?

  • Home
  • Защо в Тойота отново залагат на скандинавската си връзка?
Защо в Тойота отново залагат на скандинавската си връзка?


НА ПРАГА на своята така желана титла през 1995 г., Тойота Тим Европа е уличена в най-голямата турбо-шашма, която някога е правена в световните ралита. По-късно президентът на ФИА Макс Мозли (на снимката от Мартин Холмс и схемата на Питър Райт) ще нарече измамата „най-невероятното техническо решение, което той е виждал за 30 години в спорта…“ На финала на испанското рали през 1995 г., първо е уличена за нелегално от техническите комисари турбото в колата на Дидие Ориол, а след това – и на Канкунен и като резултат идват небивалия срам за Тойота с изключването от състезанието, отнемането на всички точки в шампионата и натирването на екипа за година от световните серии.

НАПЪЛНО ОЧАКВАНО, в пилотския състав на своя тим за 2021 г., който Тойота обяви преди нова година, промени няма – световният шампион Себ Ожие, Елфин Евънс и Кале Рованпера, допълнени от Такамото Катсута, който няма да играе за отборното. Промяната обаче е налице и тя е в името на новия шеф на Тойота Газоо Рейсинг – Яри-Мати Латвала, заменил върналият с две титли японската марка в световните серии Томи Макинен. Четирикратният световен шампион минала едно ниво нагоре и от този месец вече е моторспорт съветник на Тойота. „Когато мислих за новия ни екип през 2021 г., името и лицето на Яри-Мати бяха първите, които ми дойдоха на ум. „Това е така, защото през годините имаше много ситуации, в които му съчувствах. – обяснява своето решение пред електронното издание на Токио Шинбун Акио Тойода, президент на Тойота Мотор Корпорейшън.

„Вярвам му, че ще ръководи новата Тойота Газоо Рейсинг WRT и очаквам с нетърпение да изкачи върховете за Ярис WRC.“

Защо в Тойота отново залагат на скандинавската връзка? Дали това е въпрос единствено на ползваната дълги години схема или е далновидна перспектива? Ако има нещо, което е безспорно и силно е натежало при избора на президента, то е, че Латвала (18 победи в WRC) е пилотът с най-дългогодишният опит в сериите и неговите над 270 старта в шампионата. Отделно той е и пилотът, който има най-голямата заслуга за развитието на Ярис-а, след като влиза в тима преди фактическото завръщане на Тойота в първенството през 2017 г. Дали изборът на Тойода Сан е резултат от традиция, допълнена следването на историческа тенденция и японска прагматичност? „Способностите му като мениджър не са недоказани, но атрибутите, които притежава и имаме общо помежду си, бяха решаващите фактори за поверяването на отбора на него. Вярвам, че това ще донесе силата на отбора.“, допълва Тойода.

снимки: интернет и лична фейсбук страница на латвала

И РЕШЕНИЕ, И ЗАЛОГ – ОТ НАЙ-ВИСОКО… Многозначителният надпис на паното и категоричното решението на Тойода Сан илюстрират безгрешно работещата схема: в Тойота винаги залагат на чужденците и най-вече на доказаната финландска връзка. Още с появата си в първенството през 1973 г. с (7 старта, 1 победа, 1 подиум), марката залага на преторианската гвардия на чужденците. Този, от не-японците, открил списъка с победата е Дж. Дж. Бойс, който с Корола ТЕ20 печели в Детройт (само си представете – на пъпа на американското автомобилостроене!!!) Прес Рали. Като се вземат предвид само последните 10 години, в които Тойота е в световния шампионат (след началото на ерата WRC – бел. ред.), в заводския тим, както и във всички останали екипи и формации в Европа, каращи с Тойота, няма нито едно японско име сред общо 28-те, разписали се като пилоти за японците. От тях половината са със скандинавски фамилии, седмина са… финландци! Така че изборът на поредния фин буквално е бил предопределен, а заради личните качества и визията на Тойода това се оказва Яри-Мати. Отгоре на всичко, в цялата история на присъствието на Тойота в световните серии (и в ерата на група А, и след това в годините на WRCar), една-единствена победа има срещу пилот от Страната на изгряващото слънце. Тя е отпреди четвърт век, когато Йошио Фуджимото печели Рали Сафари, но… според тогава действащите регулации, африканската надпревара е валидна единствено за шампионата на 2WD.

снимка: † мартин холмс, англия

СЕФТЕ, НО САМО НАПОЛОВИНА… Йошио Фуджимото преминава през онова, което в африканците наричат път за скоростен етап от рали Сафари-Кения през 1995 г. Победата на Фуджимото обаче не носи точки за WRC, защото авантюрата в Африка е валидна единствено за 2WD. Тойота се приема за един от най-успешните състезателни екипи преди новото столетие, на който обаче му липсват дублираните титли (пилоти и производители), останали в историята с успеха на Дидие Ориол и Корола Турбо 4WD в двата шампионата през 1994 г. Както предполага Токио Шинбун, точно този дубъл ще е и основната задача за Яри-Мати Латвала.

снимки: † мартин холмс, англия и архив на rallyxpress

ДВА ЕМБЛЕМАТИЧНИ КАДЪРА… (горе) Строевият преглед на африканската армия на Тойота Тим Европа, с която двамата Юха – Канкунен и Пиронен, се готвят за победата в Сафари Рали 1993 г. (долу) Канкунен и Пиронен са отлепили своята Тойота Корола от пътя и на фона на Килиманджаро летят към победата в Найроби и титлата в шампионата. „Сега, като директор на отбора, трябва да виждам по-голямата картина: трябва да мотивирам всички в екипа да работят заедно за постигане на най-добри резултати. Това е ново предизвикателство и аз го приемам. „Томи е свършил фантастична работа с екипа, изграждайки го от нула и донасяйки успеха, който е безспорен факт. Разбира се, винаги има място за подобрение и искам да използвам наученото през годините, за да работя заедно с останалите, за да направя този екип възможно най-успешен. “  

НИЩО СЛУЧАЙНО няма в това, че Акио Тойода спря своя избор на Латвала и скандинавско-финландската линия, следвана от японската марка. Достатъчно е да се припомни, че Тойота се появява в шампионата благодарение на Ове Андерсон, шведът, който фактически стартира международната програма за автомобилен спорт на японците. Като пилот, Ове Андерсон участва в RAC-Великобритания рали през 1972 г. с Тойота Селика 1600 GT, а след година, когато е създаден световният шампионат по рали, Андерсон продължава да е зад волана на Селика. По това време негов навигатор е сегашният президент на ФИА Жан Тот.

снимка: архив на rallyxpress

ПЪРВО УЧАСТИЕ И ПЪРВА ОБЩА СНИМКА… Шведско-френският екипаж с Тойота Селика 1600 GT: Ове Андерсон и Жан Тот в първото им общо участие и първата снимка, в която шведът позира с автомобила си, след като е преместил базата в Брюксел и е сменил името на екипа на ТТЕ.

Двамата са тандем и 1974 г. , когато Андерсон Моторспорт е преименуван на Тойота Тим Европа (ТТЕ), а седалището му е преместено от Швеция в Брюксел. 19 години марка печели под здравата ръка на Ове.

През 1990 е записана първа титла на WRC, която е спечелена от Карлос Сайнц (4 победи, 5 подиума и Тойота Селика GT-4 ST 165, а в предишната година  ТТЕ е реалният претендент за шампионата при производителите, завършвайки на второ място по точки, зад италианския Мартини Ланча.

снимка: архив на rallyxpress

ПАРТНЬОР НА ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ… Мартин Холмс (вляво) като навигатор на Андерсон в РАК Рали Великобритания, в което двамата завършват 5-и в общото класиране и като победители в клас 3.

Карлос Сайнц добави още една титла към своята сметка през 1992 г., последван от Юха Канкунен през 1993 г. и Дидие Ориол през 1994 г. Тойота постигна двоен успех през 1993 и 1994 г., тъй като екипът улови и титлите на производителите.

ДВЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ НА ЕДИН СТРАХОВИТ ИНЦИДЕНТ… Драматичната катастрофа на Карлос Сайнц през 1991 в рали Австралия. (горе) – един от кадрите, заснети в момент, в който главата на испанеца е извън прозореца на Тойота-та. (долу) Същият момент и същият вледеняващ ужас за пилота, погледнат през камерата на германския фоторепортер Герхард Вагнер (от книгата Пирели Световно Рали 1990/1991).