Заралия притежава „гараж“ с 2750 коли и 250 болида от Ф1

  • Home
  • Заралия притежава „гараж“ с 2750 коли и 250 болида от Ф1


КАТО БИВШ автомоделист, а и като човек, който е работил години наред и за българския автомобилен спорт, бизнесменът вижда колекцията си не само като развитието на болидите. „Имам една диорама за отбора на Тойота и работата на механиците му в бокса по време на питстопа – обяснява колекционерът. – Голямата ми мечта обаче е да успея да направя такава и на пълната решетка за един старт от сезон на Ф1.“ Трудността обаче е не толкова в 24-те болида на пистата, колкото в детайлната и прецизна изработка на всяка една от десетките фигури, които са на старта преди началото на състезанието – пилоти, механици, тв-оператори, мениджъри, дори гърлите, които са разпънали чадъри над пилотите.

СТАРОЗАГОРСКИЯТ бизнесмен Дечко Неделчев (на снимката) е заклет почитател на Ф1 още от времето, когато като десерт веднъж годишно БНТ и тогавашният коментатор Ричард Груев излъчваха директно GP на Унгария, а от пистата Унгароринг българинът виждаше единствената картина от този спорт.

Нямаше още Юроспорт, нямаше я и германската RTL, единствената информация (само в хроника!) можеше да се намери във вестник Авто-Мото Сват.

Но точно по тези години заралията отваря своя собствен „бокс“ с модели на болидите от скала 1:43, за да стигне до днес, когато колекцията му е една от най-големите в България – 250 модела на болидите.

„Добре, че жена ми е търпелива, защото колекцията ми не е само в офиса, но и у дома – за всеки макет е отделено място, витрините заемат много място.

Няма толкова място, ще ме „изгонят“ от вкъщи. Една стая доникъде не стига за подобна колекция“, обяснява Неделчев.

50-годишният колекционер купува първия си модел от магазин на Млад техник в Стара Загора за тогавашните 3.00 лв. – една доста скъпа покупка. По това време Дечко е на 12 години, а колата е модел на Ламборгини. Оттогава 40 „сезона“ Неделчев отделя свободното си време, за да попълва колекцията.

Двадесет години по-късно съвсем случайно на един пазар успява да купи и първия си болид, за огромно негово щастие това е Джордан-Форд 191, с който в Белгия абсолютният фаворит на Неделчев – Михаел Шумахер, започва кариерата си във Ф1.

„За всеки тези моделчета бяха екзотика преди 25 години – обяснява как точно е колекционирал своите болиди Неделчев. – Приятел от София има приятел в Германия, правехме списъци какво търсим, после заминаваха с някой пътуващ във ФРГ, чакахме по три-четири месеца, за да получим нова кола…“

снимка: rallyxpress
ЧАСТ ОТ „ГАРАЖА“… Дечко Неделчев показва един от моделите на болидите Ферари, италианската конюшня, чийто заклет фен е заралията.

Нещата се оправят, когато старозагорецът се запознава с Андрей Димитров от София, един от най-старите колекционери. После, когато да излезеш зад граница вече не е проблем, Неделчев пазарува по време на самите състезания от Ф1, които посещава.

„В Монако – никакъв проблем! Влизаш в магазина и не знаеш какво да купиш – има всичко, но нямаш толкова пари. Сега тук не е проблем – в София и Пловдив има магазини Хобиленд и можеш да вземеш всичко.“

Като истински маниак на темата в специална папка заралията е събрал диаграми на произведените във Ф1 561 болида от всички отбори в историята на спорта. Това включва дори и т. нар. Версии –„Б” на болидите, произведени в по-късен етап от шампионата. Понеже за Неделчев колекцията не е самоцелна, както и за други събирачи, важно е качеството на изработката. Разумна за прецизна изработка и актуалност на модела е цената от 50 лв.

снимка: rallyxpress

ПОДРЕДЕНИ, ЛЪСНАТИ, ГОТОВИ ЗА „СТАРТ“… „Боксовете“ на заралията са точно толкова лъснати до блясък, колкото са и всички останали във реалната Ф1.

Накратко – скъпо и малко популярно хоби

Допреди две години за Неделчев проблемът е, къде да намери място за общо 3000 модела (коли не само от Ф1), за да ги разположи така, че да не остават скрити за тези, които идват в офиса му.

Като заклет почитател на Шуми старозагорецът сега гони и втората си цел – да постави в колекцията си всички болиди на феноменалния пилот, с които той се е състезавал в кариерата си. „Остават ми още четири: Бенетон 192В, Бенетон 193, Ферари 399 и Ферари 248. Има ги, но цените им все още са прекалено високи.“

АКО ЗА Ф1 на Неделчев ще му бъдат нужни минимум три-четири години, за да запълни празнините на модели в колекцията си, то в момента едва ли има човек, който да може да му съперничи за тематичната колекция на английските Ягуар.

По неговите думи всеки месец той получава по пощата поредния нов модел на британската кола, който се е появил на пазара. Тя е от 60 различни модела, произвеждани от английската марка през годините.

„По въпроса Ягуар едва ли има кой да ме победи“, уверен е в широката гама на колекцията си старозагорецът. На познанията му в тази област човек може единствено да завижда.

Заралията не просто купува количките, за да го постави в саморъчно изработените от плексиглас лавици, но и изчита всичко за историята на автомобила.

Към всичко това Неделчев има 70 модела на тема Такси, още около 50 макета, които са в категорията рали автомобили.

снимка: rallyxpress

ЗА АНГЛИЙСКАТА КОТКА – „ГАРАЖ“ НА 6 ЕТАЖА… Само за моделите на Ягуар, Неделчев е отделил почти една четвърт от стената в апартамента си.

„Разбрах, че не можеш да бъдеш широкоспектърен колекционер. Само това реших да оставя от събраното през годините – обяснява той. – Иначе бройката беше точно 3000 и когато реших да се огранича в тематиката, разпродадох останалите.“

В страстта да си колекционер на болиди и автомобили с мащаб 1:43 (дължината е точно 10 см) обаче има и една голяма досада.

„Трябва да се поддържат чисти – обяснява Неделчев. – Затова и направих пластмасовите лавици, повечето от моделите са в специални кутии, но въпреки това трябва да бъдат почиствани. Мои приятели ми подариха пера от щраус, с които чистя прашинките.“