Заралии с рекорден брой на пилоти в третия пистов старт

  • Home
  • Заралии с рекорден брой на пилоти в третия пистов старт

ДАЛИ СТАРА ЗАГОРА ще върне името си на център на автомобилния спорт, какъвто е била през изминалите години? На този неочакван въпрос по време на пресконференцията днес, отговоря главният секретар на пистовата надпревара Албена Стоянова: „Това може да стане, дори сериозно работим за това, стига градът да бъде домакин и на един кръг от най-прогресиращата дисциплина – рали-спринта, както и на състезание от шампионата на Гимхана.“

БЛИЗО ДВОЙНО повече участници, отколкото през миналото лято и най-много от досегашните две състезания в Хасково и Русе, събора този уикенд старозагорското трасе на Източния пътен възел.

Общо 44 са заявените участници в четвъртия (според броенето на състезанията от БФАС) старт на шампионата на затворен маршрут, бройка от автомобили, която от доста време не се е събирала за един старт (виж списъка на заявените пилоти и автомобили по-долу).

В листата на участниците не са включени и автомобилите на дебютиращата този уикенд Енеос Къп, чийто презентация е в съботните квалификации, а официално признатият прощапалник в националното първенство ще е през следващия сезон. Самият факт, че писта Стара Загора е с такова обещаващо посещение тази събота и неделя подсказва, че големият интерес към автомобилния спорт в града под липите нито е случаен, нито се е влияел от конюктурите на национален спортен календар или името на организатор на заралийското автомобилно надбягване.

снимка: организатори на писта стара загора
СРЕЩАТА С МЕДИИТЕ… (отляво надясно) Заместник-директорът на състезанието Георги Георгиев, заместник-кмета на Стара Загора Красимира Чахова, спортният директор на състезанието Илия Бояджиев и главния секретар на надпреварата Албена Стоянова, отговарят на въпросите от журналистите в местните медии.

Това бе обявено и днес по време на първата официална пресконференция на домакините от АСК Стара Загора, които скромно отбелязаха, че в откритата днес Европейска Седмица на спорта в града, автомобилната надпревара е и най-голямото спортно събитие в програмата.

ЧАСТ ОТ ШИРОКАТА ИНФОРМАЦИЯ за писа Стара Загора е и този флаер, разпространен в града две седмици преди старта.

Спомняйки си предишните години, в които източният пътен възел на града по спешност бе вкаран в календара на шампионата на затворен маршрут, няма начин да не се сетим за това, че след рекордните посещения на писта София от края на 90-те години, единствено Стара Загора е побирала край трасето си повече от 35 000 души за един бензинов уикенд. А това е достатъчен мотив за екипа на автомобилния клуб в града, за да очаква пълни трибуни“ и, както прокламират в специално отпечатаните за случая флаери – очакват много емоции, адреналин и, разбира се, високи скорости.

ЛИСТЪТ СЪС ЗАЯВЕНИТЕ пилоти за старозагорското състезание тази събота и неделя.

ПЛАНИРАНИТЕ „хоругви“ със синтезираната информация за писта Стара Загора и стилизирания състезателен автомобил, от днес очертават осовата линия на трасето, на което в събота и неделя е третото за годината пистово състезание. Почистването и изглаждането на импровизираната писта от Източен пътен възел вече е на приключване, онова, което остава е задължителната за заралии „пудра“ край трасето, която винаги е била неизменна част от досегашните стартове в града. Специално за състезанието в събота и неделя, АСК тара Загора е отпечатал множество стикери с надпис „Аз съм бъдещето. Пази ме!“, продължение на кампанията на клуба и града за защитата на най-малките му граждани, започната преди години заради 4-годишният Паоло, прегазен драматично на една от пешеходните пътеки в града.

„Искаме да използваме и състезанието, за да подчертаем, колко е важно спазването на правилата на движение, особено когато става дама за нашите деца“, коментира тази инициатива на автомобилния клуб неговият президент Илия Бояджиев (на снимката горе).

И СЪС СПОРТНА МАРКИРОВКА… На всеки един от стълбовете в четирите подхода към града вече са монтирани „автомобилните хоругви“ за пистовото състезание.