Замислят и вариант за… “бял” финал в сезона

  • Home
  • Замислят и вариант за… “бял” финал в сезона

ПОВЕЧЕ С НАДЕЖДИ, отколкото с гарантирана сигурност може да определи планираният календар на световните серии 2021. Причината е, че точно както целият минал шампионат бе обърнат с хастара навън от пандемията, така и сегашната подредба на датите е под условие на епидемиологидната несигурност. Спасителният пояс за финала бе италиански и в Монца Рали домакините си свършиха работата идеално. Отгоре на всичко в менящите се условия, при каквито през цялата година, префасонираният от кръг в кръг шампионат, екипажите не бяха поставяни. „Освен всичко друго, финалът на Монца и по пътищата на Ломбардия се оказа и добра идея…“, написа преди дни за сайта с новините в българския автомобилен спорт „нашият човек“ в Милано Стефано Рейли. И изпрати снимка на центъра на града, покрит със сняг.

снимка: pinterest
ДОЛУ, „В НИСКОТО“… Центърът на Милано, затрупван от сняг, който е в пъти повече от покривката край Казиното в Монако

Негласно, на горните етажи в италианската автомобилна федерация, въпросът за повторение на финал на световния рали-шампионатът както през миналата година, бил обсъждан като опция. И това е предвидимо, защото най-малкото сегашните дати също ще претърпят промени, но също и заради високият рейтинг, останал в Монца след края на годината. Особено, след като миналия месец снегът, който падна в региона и, особено по пътищата на италианските склонове на Алпите, бе повече от този в Монте… В началото на декември в Ломбардия има достатъчно снежна покривка, за да може Монца Рали да бъде достатъчно конкурентно на вечното и неизменно Монте Карло по отношение на „бели пътища“.

снимка: архив на rallyxpress

ГОРЕ, „ВЪВ ВИСОКОТО“… За такива, истински зимни етапи, в Монте отдавна са забравили. „А без сняг в Старата госпожа, но и без Швеция, тази възможност за Монца Рали никак не е лоша“, допълва Реали.

:: Календарът на световните

серии може да се види ТУК

При това, според колегата, възможността била разглеждана не само като евентуална резерва (Монца Рали е в петте запасни старта – бел. ред., виж горе) по схемата от 2020, но също и като опция за официално искане за идната година с твърдо място в календара.