Зала София/БЧК: Мач нямаше, а в БФАС ще сменят управата

  • Home
  • Зала София/БЧК: Мач нямаше, а в БФАС ще сменят управата


ПЪЛНИЯТ и нередактиран запис на общото събрание на БФАС от 30 април може да бъде гледан ТУК.

НИКАКВА ФАНТАЗИЯ не бе нужна, за да се предположи, че днес зала София на БЧК, вечното място за общи събрания на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) ще остане полупразна. Свиканият митинг на клубовете, обявен в крайно неподходящо време – в единственият работен ден между Великденските и Първомайските почивни дни – беше първата индикация, че тази сбирка ще е най-малобройната за цялата история на подобни събирания изобщо в историята на федерацията. Митингът започна с предвиденото още от обявата в Държавен вестник едночасово отлагане заради липса на кворум – 17 регистрирани АСК в 14:06 ч. и допълнилите ги 5 АСК (шестият бе с нередовни документи) в 15:10 ч.

Тъй като RallyXpress за пореден път излъчи на живо 5-часовото събрание (виж карето вдясно) и там всеки, гледащ и слушащ внимателно непредубеден човек може да направи изводите си сам. Затова да се опитаме да обобщим по-главните акценти от събранието.

Както се оказа под чертата, най-важната точка от предварително обявеният дневен ред бе точка „Разни“, по време на разискванията в която дойде и най-важната информация – останалите до края на 5-ия час като общо събрание 16 клуба задължиха действащият УС да свика ново общо събрание. То трябва да бъде изборно и на него да бъде освободен председателят Владимир Илиев (той, без да дочака края на събирането, напусна сбирката веднага след приемането на годишния и финансовия отчет на БФАС, след като се почувства силно нераположен), поименно да бъдат освободени „и този“ и „онзи управителни съвети“ (визира се управата на избрания на 21 април 2018 г. председател Калоян Станчев – бел. ред.), след което да се направи още едно събиране на клубовете, за да се внесат и наложителни поправки в Устава на БФАС.

снимка за rallyxpress: асен илиев
СВОБОДНИ СТОЛОВЕ БОЛ… За първи път Зала София е толкова празна, представителите от страната са едва колкото две футболни команди.

Предложението бе направено от Иван Маринов, а скромното общо събрание от дузина и половина клубове го гласува единодушно. Николай Златков – член на УС, предполага, че решенията, по които общото събрание е задължило да работи управата, могат да се чакат да бъдат приети на първото събиране на съвета веднага след планинското състезание Гоце Делчев, което е през уикенда. Но вероятно най-важното обобщение е, че в този ден в зала София на БЧК мач нямаше. Защото само за много кратко време събралите се клубове бяха колкото два футболни „отбора“, но без резервите си и без треньорите си. Същите тези тимове завършиха деня като два хандбални екипа.

:: Впрочем това, колко много са празните

столове в залата, добре се вижда от записа
в тв-канала на RallyXpress в ютуб. При това дори елементарният опит на разделяне на присъстващите не даваше и бегла представа за съотношението на „тези За-БФАС“ срещу „онези Против-БФАС“. Всяка от групировките, напълно разбираемо, тълкуваше това по възможно най-изгодния за нея начин. „Явно е, че има много разочаровани клубове – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Николай Златков. – Разочаровани са от поведението на избраният президент К. Станчев, който беше избран (21 април 2018 г.) тогава заради промяната, а не заради подмяната на идентичността на БФАС.“ А в същото време „онези от АФБ“ задаваха резонния въпрос: „Ако тези тук, неколцината, не са истинският и откровен вот на недоверие, то как по друг начин би трябвало да изглежда той [вотът]?“ Внимателното проследяване на гласуванията в залата и вдигнатите бюлетини подсказва, че вместо очакваното логично консолидиране на клубовете около „незаконно отнетия лиценз“ и недвусмислената демонстрация на подкрепата на сегашното ръководство, се появи и първата декларация за отказ от членство в БФАС. Искането бе връчена от русенеца Пламен Панталеев първоначално на Владо Илиев, а след неговия параф документът на този оттеглящ се клуб с 19-годишна безупречна репутация в автомобилното спортно сдружение, отиде в деловодството на БФАС.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПЪРВИЯТ НАПУСНАЛ… След безупречни 19 години в БФАС, Пламен Панталеев внася искането си, с което декларира напускането от автомобилната федерация. „Да, и аз ще го правя! За мен е само въпрос да се върна в Добрич, за да напиша същото искане – коментира за RallyXpress Николай Кортелов от Т-Н Моторспорт. Колко точно са постъпилите до момента заявления за откази в БФАС от клубове, които декларират напускането си от иначе така тачената десетилетия наред абревиатура, засега не е ясно. Сигурното е, че Стефан Драганов вади своя тим ЕФКО Рейсинг от списъка на регистрираните клубове с дата 1 май – единствено сериозните домашни проблеми са спрели казанлъчанина днес да внесе молбата си лично в администрацията. На фона на подаденото от Панталеев искане за незабавно прекратяване на членството в БФАС, изказването на заместник-председателят ѝ Александър Ковачев (визиращо АФБ – бел. ред.): „…има генерал, а той няма армия!“ прозвуча наистина много-много силно. Но също така изглеждаше и твърде пророчески двусмислено.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПРОРОЧЕСКИ ДУМИ… Александър Ковачев казва силната фраза за генерала и неговата армия „Какво правим [оттук нататък]?“ бе въпросът, който двама от организаторите на състезания – Атанас Божилов (рали-спринт Дряново) и Димитър Стефанов (планинско Раховец) зададоха по време на дискусиите по точка „Разни“. Въпрос, на който извън упреците към СБА, Министерство, „друга структура“, „…така могат да влязат и у вас!“, отговор за момента няма и едва ли може да има. Причината за това е не нежелание от страна на водещите БФАС да отговорят. Причината е заради изключително комплицираните от юридическа гледна точка проблеми по: решението на СГС по казуса с вписването на Калоян Станчев и управителния му съвет; по решението на ВАС за спиране изпълнението на заповедта на министър Кралев за отнемането на националния лиценз на БФАС (очаквано според федерацията решение до 10 дни – бел. ред.).

„Като сдружение никой не може да ни забрани да живеем своя спортен живот!“, категоричен е Николай Златков, който отбелязва също, че най-краткосрочната прогноза за това какво се прави в бъдеще зависи изцяло от очакваното решене на ВАС.