Задмина ли Шкода МС М-Спорт в бройката R5?

  • Home
  • Задмина ли Шкода МС М-Спорт в бройката R5?


Като цяло 123 отбора по света са избрали да използват двата варианта на модела R5 – първото поколение на Фабия и Фабия Ево. Дори и на първо четене на имената на победителите през уикендите на сезона показва, че едва ли уикенд, в който автомобил на Млада Болеслав да не е спечелил рали. Първият частен клиент е  австрийският Баумшлагер Рали и Рейсинг (BRR), който през април 2015 г. пое водещата роля в производството, тестването и производството. Само в рамките на първия месец са построени два автомобила.

МЛАДА БОЛЕСЛАВ добави още един значителен успех в своята история с автомобилите Фабия R5, като не става дума за победа в световно известно състезание, а достигнатата бройка от 300 продадени автомобила. Това означава, че 34 процента от всички продажби на автомобили от категорията R5, принадлежа на чешкия производител. Това увеличава спекулации, че Шкода може да е изпреварила M-Спорт в производството на своите R5 автомобили. Но точните цифри са трудни за определяне поради определяне на бройките във времето, както и в типа на продажбите. Фабия R5 Ево №300 е станала повод за специално празненство при покупката на автомобила от Ееро Райконен, директор на рали-екипът Принтспорт, който е базиран в Юваскийла. Продажбата на 300-та е не само важен етап от историята на Шкода Моторспорт, но и свидетелство за успехите, постигнати заедно с екипите на клиентите на Млада Болеслав в състезанията по света. Това е резултатът от прецизно планираната стратегия на чешките инженери, които се стремяха да разработят достъпен, бърз и най-вече надежден рали автомобил. Възхитителните резултати по време дори и на най-трудните ралита в света са доказателство, че целта им е постигната. Репутацията на рали колите на ŠKODA бързо се разпространи далеч извън границите на Чешката република, където през пролетта на 2015 г. Фабия R5 влезе в първото си рали.

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали
ЗНАМЕНАТЕЛНО… Ееро Раѝкинен и директорът на Шкода Моторспорт Михал Грабанек (вдясно), заедно с Шерка Кралова, мениджър по поддръжката на клиентите на фирмата, позират със сертификата удостоверяващ, че колата на Принспрот е продадената №300.

♦ Трима „корейци“ сред легендите. Хюндай Моторспорт ще регистрира поне 3 автомобила от световния рали в автомобилите на световния рали шампионат в предстоящото в Сан Марино престижно асфалтово събитие Рали Легенди. Четирите дни на емблематичното състезания са определени за 10/13 октомври, една седмица след Уелс Рали Великобритания и две седмици преди Каталуня Коста Дуарта, което е предпоследното рали от световните серии и ще бъде от решаващо значение. Участващи пилоти на Хюндай МС ще са Андреас Микелсен, Крейг Брийн и Тиери Нювил, като Нювил и Брийн ще карат i20 WRC, докато Микелсен ще е с R5. Единственото преживяване за Микелсен с R5 беше краткия период през 2017 г., в който той се състезаваше Шкода Фабия.

♦ Победа за самочувствие. В Словения Николай Грязин спечели шампионатното рали Нова Горица, част от надпреварата на Словения и Хърватия, завършвайки първи зад волана на Фолксваген Поло GTI R5 (на снимката долу). За Грязин това беше пробно надбягване, което е част от подготовката му за предстоящото Уелс Рали Великобритания (3/6 октомври).

♦ Тройно оплетен възел. Трима пилоти се борят за титлата на европейското първенство на ФИА за 2019 г. в предпоследният кръг от сериите, които стартира следващия уикенд (27/29 септември) в Кипър. 25-годишният английски пилот Крис Инграм (на PR снимката долу, Шкода Фабия R5) води руснака Алексей Лукянук (Ситроен С3 R5) с точка – 108:107, а полякът Лукаш Хабай (Шкода Фабия R5) е девет точки по-назад. За шампионатът на пилотите се зачитат най-добрите шест резултата в сезона от за осем ралита. Последният кръг е Рали Унгария (8/10 ноември) в Ниредхаза.