Жил с първа победа в домашното Кофи Дей

  • Home
  • Жил с първа победа в домашното Кофи Дей


Жил/Макнейл (Шкода Фабия R5) 3.39:37.9 ч., следвани от Йънг/Рийд (Субару Импреза WRX STi) 3.51:10.3, Такале/Такешита (Субару Импреза WRX STi) 4.03:51.0, Сумияма/Ясуи (Субару Импреза WRX STi) 10.56:16.6, Крейм/Кристиан (Шкода Фабия R5) 13.39:22.6, Фалгуна/Чандрамаули (Фолксваген Поло R) 15.49:45.0 ч., и др.

:: Крайно класиране в шампионата на Азия и Пасифика: Жил 230 т., следван от Крейм 157, Йънг 110, Такале 93.

ПИЛОТИРАЩИЯТ Шкода Фабия R5 индийски пилот Гаувар Жил (на снимката) спечели и домашното състезание Кофи Дей Рали, което затваряше календара на регионалния шампионат на Международната автомобилна федерация (ФИА) за Азия и Пасифика 2016. Жил събра максимален брой точки от всички 6 кръга от първенството в региона на Тихия океан, печелейки пет от ралитата за този сезон. Неговият съперник и съотборник Фабиан Крейм загуби темпото в Кофи Дей Рали и изостана в класирането, след като поучи повреда в окачването на своята Фабия, но в крайна сметка все пак завърши като вицешампион на Азия и Пасифика и първенец на Тихоокеанския регион.Младият Крейм първоначално успя да вземе преднина в класирането след суперспециалния в петък, но в момента в който колоната навлезе в тесните пътища на кафените и бананови плантации, Жил пое командването на колоната, като контролираше състезанието в продължение на трите дни.

снимка: мартин холмс рали
ПЕТАТА ПОБЕДА… Гаувар Жил спечели пет от шестте кръга в регионалния шампионат на ФИА, записвайки максимума от точки за първенството през 2016 г.

При това шансовете на Крейм за нещо повече от място в тройката се изпариха, когато заради удар Крейм дори блокира единият от скоростните етапи, след което отпадна и се наложи да продължи в следващия ден по системата „рестарт“. Крейм обяснява: „Ние влязохме в един „гребен“ (коловоз – бел. ред.) с прекалено голяма скорост, който, ъгълът на скоростта се измести и се ударихме във външната страна на каменна стена.

снимка: мартин холмс рали

ВЪПРЕКИ ПРОБЛЕМИТЕ… Фабиян Крейм кара по един от тесните скоростни етапи на Кофи Дей Рали, в първият от които той изгуби петъчния авантаж пред Гаувар Жил. Временното отсъствие на Кремен от колоната моментално отвори вратата за пилота на Субару Куско Тим Юия Сумияма, който пое второто място в колоната, но и той – за кратко, след като получи проблеми в спирачките  на своето Субару Импреза STi (N) и в края на краищата излезе от пътя. Главоболия с автомобила си имаше и партньорът в Субару Куско Тим Майк Йънг, който не можеше да определи проблемите на двигателя и губещата се мощност, както и с непрекъснато прегряващите спирачки на неговата „ес-ти-айка“. Въпреки това новозеландецът успя да удържи второто място в генералното класиране, още повече, че още от сутринта в последния ден той имаше проблеми с кормилната уредба.   Третото място в Кофи Дей Рали бе заето от друг индийски пилот – Санжай Такале, който е третият пилот в Субару Куско Тим. Към мястото на подиума във финала на шампионата на Азия и Пасифика, Такале прибави и титлата на Индия, шампионатът на която завършваше паралелно с основния ивент и завършваше със същия финал на Кофи Дей.

снимка: мартин холмс рали

ПОДИУМ И ТИТЛА… С класирането си на третото място в Кофи Дей Рали, Санжай Такале спечели и шампионата на Индия.