Е, минахме ги американците! Симулаторите ни са по-добри!

  • Home
  • Е, минахме ги американците! Симулаторите ни са по-добри!


АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ на сайта на RSeat (виж ТУК) по-големия от двамата братя – Мишо Гърдевски е направил сам, посещенията, по неговите думи са над милион и това го кара да се чувства още по-горд: хем на 3D проектира новите детайли и възли, хем представя продукцията по начин, за който конкуренцията също може да завиди.
:: В никакъв случай не е упрек, но пък ще е много по-добре, ако заедно с емблемата на RSeat върху бъдещите модели на габровци има избродирано и малко българско знаме. Фамилията може и да е крайна в скромността си, но не трябва да забравя, че логото е българско и тъкмо нашенска продукция може да задмине янките.

В МНОГО НЕЩА може би дълго ще гоним американците, но пък е сигурно: ако някъде вече сме успели да ги подминем, а и вече ни дишат праха, то това са симулаторите за автомобилните. Направиха го преди две-три години габровците от RSeat – тихо, без фанфари, без фойерверки, така както във фирмата работят вече за огромния брой партньори пръснати в четирите края на света. Жълтата сграда преди Габрово, от която тръгва продукцията на RSeat, изглежда също толкова скромно и без никаква показност: няма светещи реклами, засега няма логото не е монтирано на оградата… А точно това е мястото, на което се произвеждат – признават го, макар и със снизходителна усмивка дори и печените в занаята конкуренти – едни от най-добрите в света  платформи за автомобилни симулатори. „Мисля, че спокойно влизаме в десетката, а по качеството – може би и по-нагоре“, категоричен е най-малкия от карето във фамилния бизнес на семейство Гърдевски – Христо. От 2011 г. той, по-големия му брат Мишо и родителите им Милко и Виолета се набутват в ниша, която у нас е абсолютно празна, а извън границите на България е бързо развиващ се бизнес, в който конкуренцията е доста яка.

снимка: тодор тодоров/габрово
ГОРДИ С НОВИЯ СИМУЛАТОР… Братята Христо и Мишо Гърдевски позират до новия модел N1, в който – както сами казват – иновациите са толкова, че конкурентите тепърва ще започнат да ги копират. „Но пък всичко сме си патентовали“!, категоричен е Мишо, дизайнерската сила в RSeat

„Започна малко на шега, защото до този момент бях в мебелния бизнес, но инженерното предизвикателство дойде с опита да направим един симулатор в началото – обяснява главата на фамилията. – Започнахме като повечето неща се даваха като външни поръчки, но вече сме затворили производството до около 95 на сто.“ В началото няма машините, контрагентите работят неритмично и разходите са големи защото производството извън дърпа по-голямата част от приходите. По-късно от Швейцария взимат на изплащане „лазерна резачка“ за металните елементи, от Щатите купуват машина, която лее композитните материали под налягане („Няма такива работи като мазането на ръка…“ – доволен обяснява Ицо Гърдевски) – хем по-сигурно, хем по-безопасно за работещите с нея.

снимки: тодор тодоров/габрово

„ЛАЗАР“ Е СКЪП, НО ПОСЛЕ НЕ ТРЯБВАТ ПИЛИ… Милко Гърведски проверява кои от детайлите за поредната серия симулатори в момента се правят на лазерната резачка Труматик 3030. Работата е толкова прецизна, че след като бъдат разкроени, няма стружки, няма пили (горе). Единствените седалки на тренажорите, които в RSeat правят в червено са тези, които ще се монтират на симулаторите ала-Ферари(долу).

Взимат нещата
в своите ръце

Пробват, както и всички фирми, да работят и с Китай. Разочарованието е огромно: изработеният  по проект на габровци седалка за симулатор на Ф1 се криви наляво-надясно, не притежава нито един от показателите за качество, на които габровците държат. Грубо пресметнато с такова производство по света се занимават не някъде около 200 фирми, повечето от които или са в Китай, или ползват направата на частите там. След 2011 г. обаче габровците се навират между големите шамари на конкуренцията и въпреки, че получават няколко сериозни удара под пояса от колегите си, до ден днешен се издигат сред най-търсените доставчици. Според Михаил, за когото работата с компютъра и проектирането има малко тайни, ако в мрежата търсиш доставчик на такава стока, на първата минута попадаш на техните продукти. Темпото дотолкова се разраства, че четиримата работят без събота и неделя вече цяла петилетка, така че цикълът на практика е непрекъсваем. Във фабриката правят всичко: от огъването на тръбите, до шевовете и бродерията на логата на фирмите върху седалките.

снимка: тодор тодоров/габрово

ГОТОВИ ДА БЪДАТ ЗАВЪРШЕНИ… Излезлите от вакуумната машина седалки са подредени и чакат да бъдат завършени с тапицерия и бродерия на най-квалитентите автомобилни марки по света.


И ДВАТА КОНТРАГЕНТА – както в Англия, така и в Австралия, дилърът на RSeat се оказва един от производителите и поръчаните от България платформи реално не се продават, а габровци не могат да започнат продажби директно, защото противоречи на идеята за представителството. „И двамата се оказаха „троянски коне“, със съжаление констатира  Милко Гърдев (на снимката), докато в същото време контролират товаренето на един тир с тяхната продукция, пътуващ за Франция.

В момента дистрибутори на фамилията има не само в Европа, но Русия, Южна Корея, Китай, Израел. Стигнали са до Австралия, макар да твърдят, че вторият от некоректните удари, след този в Англия, са получи именно от седмия континент. Според Христо Гърдевски френският им представител категорично предвиждал, че при него пазарът за следващите пет години спокойно ще поеме около 1 млн. от продукцията. Обяснението идва от това, че в повечето случаи маниаците на този спорт паркират симулатора в хола, точно както правят това с множеството фитнес уреди, когато не могат да си позволят отделно помещение. „Държим на качеството не само защото трябва да е най-доброто, а защото в крайна сметка това става мебел, който наистина трябва да е хубав. RSeat изповядва кредото, че каквато и да е рекламацията, тя винаги е за сметката на производителя. „Вярно е, че имаме малко, винаги от транспортиране на стоката, но ние поемаме този разход, независимо дали ще можем да си получим дължимото от превозвача“, обяснява Милко Гърдевски. В света този бизнес е колкото стар, толкова и бързо прогресиращ заради непрекъснато развиващият се софтуер. Но само той, без платформата на симулатора, а и обратното, фактически са два добри, но неефективни продукта. Фактът, че в комплект това е основен „инструмент“ в изграждането на профи-пилотите е добре разбрано във Ф1 преди повече от 15 години. Зад воланите на тези симулатори всички прекарват дълги часове в изучаване на трасетата и все по-точното каране по тях.

Нямат спиране за
иновациите и промените

Онова, което прави RSeat неповторими, освен своето българско производство и високото качество е, че първоначалната платформа непрекъснато се усъвършенства. Първите симулатори са без каквито и да е удобства, докато пуснатия в първия ден на месеца нов модел на габровци RS N1 позволява абсолютно точно да бъдат копирани, пренесени и имитирани всички мерки от реалния състезателен автомобил върху платформата. „Могат да се регулира положението на волана, това на педалите, разстоянието на седалката от волана, както и натоварването му в зависимост от това дали се „кара“ на писта или в „рали“, където усилията, които пилотът трябва да преодолява с кормилото, са много по-големи. Сега ще внедрим и т. нар. X-Box, системата при която положението на самата платформа се променя в надлъжно и напречно в рамките на 0.1 сек, имитирайки състоянието на автомобила при рали и неравен терен. И всичко това вече сме го патентовали“, обясняват двамата братя.

И единият, и другият се надпреварват да обяснят, че при представянето на новата игра Себастиян Льоб Ево деветкратният световен шампион говори с журналистите, седнал в симулатор, който е произведен в Габрово (гледай видеото ТУК).

снимка: интернет

ДВОЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ… Себастиян Льоб обяснява на журналистите особеностите на неговата нова игра. Деветкратният световен шампион е седна в спортната седалка, изработена в Габрово, а логото на RSeat личи ясно на снимката.

ТОЧНО ЕДИН ДЕН, след като през миналата година една от автомобилните сензации в България – 18-годишният Павел Лефтеров прави бум, печелейки и двата старта на легендарната писта Спа-Франкоршан, ученикът моментално посещава базата на RSeat, за да направи сравнителен тест със симулатор, произведен от фамилията Гърдевски. Преди успеха си в Белгия Павката не е стъпвал на пистата Спа, а целият му опит за нея е придобит от часовете прекарани зад волана на RS 1. „Имам два симулатора, които са произведени от тях. Единият – е в камиона ми за състезания, а другият – в сервиза на Булавто Рейсинг. Всекидневно „карам“ на тях. – обяснява тройният европейски вицешампион в континенталните серии GT4. – До момента, по мои сметки, имам около 1825 часа прекарани в симулатора и едва около 48 часа в състезателния автомобил.“

снимка: личен архив на павел лефтеров

ЧАСОВЕ ЗА ТРЕНИРОВКА… Преди да замине за първото си състезание по издръжливост – 24-те часа на Дубай, варненският пилот прекарва всяка свободна минута на симулатора, разучвайки трасето на пустинната писта. Сметката е точна: 38 пъти повече, показателно за обичайната подготовка на професионалните пилоти! Но Лефтеров очевидно е избрал кариерата си на автомобилен състезател и поради тази причина вместо три монитора, за симулатор, който е едва ли не в хола на пилота, е изграден специален екран-стена. „Много е важен наклона ѝ, както и кривата, която дава обзор на 180 градуса при използването на симулатора“, уточнява Лефтеров. Той на прима виста изброява 8 предимства на „сухите“ тренировки: характеристиките на трасето, точките на спиране, точките на ускорение, поведението на колата, усещането за твърдостта на педалите и тази на волана по време на езда, продължителността на тренировките.

снимка: личен архив на павел лефтеров

РАБОТНО МЯСТО, НО С ПЪРВИ РЕД ЗА ВИП-ПУБЛИКАТА… На този симулатор в Булавто Рейсинг европейският вицешампион е прекарал повече от 1500 часа тренировки. Симулаторът е поставен пред изграденият специално с изключително прецизни мерки за ъгъла на наклона и дъгата видео-екран. Както пилотът твърди, неговото изграждане и монтажът са глътнали най-много време и материали, преди да се стигне до идеалния панорамен изглед и максималната близост в усещането за „реалност“ „В реалното състезание 2 часа на трасето са малко, за да научиш пистата и завоите и всичко около поведението на автомобила – допълва Лефтеров. – Затова и RSeat дават още много предимства. Без да говорим, че ако поискаш да направиш сам реална тренировка на която и да е пистата един час е между €2000 и €3000.“

снимка: личен архив на павел лефтеров

СПОРТНА АТМОСФЕРА… Предверието, което води към симулатора на Лефтеров създава типичната за един пилот обстановка: два карта, мотор и гаечните ключове за работа на механиците.

МАРАНЕЛО ЧАКА НОВОТО ПРОИЗВОДСТВО ОТ ГАБРОВО
В МОМЕНТА МЕЖДУ 10 и 14 симулатора, произведени от габровската RSeat, са в обръщение в търговските магазини на Ферари по света и носят логото на българската фирма. „Дори в момента чакат да изпратим новата спецификация на бъдещия модел, който да замести онези, използвани вече от три-четири години в шоу-румовете на италианците“, отбелязва Христо Гърдевски. За габровци връзката със Скудерията идва преди няколко години, когато те още прохождат в бизнеса с този малко популярен продукт у нас. По време на Мондиале Симулатор пред щанда на френския представител на нашите се появява италианец, който иска един опитен образец от производството на RSeat. Заданието е просто – 3 монитора, без видими кабели по конструкцията, имитиращи Ф1 и, разбира се, направеното да е от максимално високо качество. По-късно, когато във фабриката в началото на Габрово вече са произвели симулаторите с червен цвят и логата с Черното конче, става ясно, че на щанда на френският дистрибутор се е появил самият Валерио Пиасанте, един от техническите шефове на италианската конюшня. „Поръчката за нас беше сведена до тези показатели и знаехме единствено, че става дума за неназован производител“, допълва Христо Гърдевски.

ОЦЕНКАТА НА ШЕФОВЕТЕ… Бившият „капо ди тути капи“ във Ферари Лука ди Монтедземоло (в центъра) и сегашният шеф на ФИАТ Серджо Маркиони присъстват на демонстрацията на българския симулатор, без да знаят, че е изработен в Габрово.

Очевидно, като добри търговци, италианците правят такова задание и за още десет от водещите в бранша фирми, а сравненията се оказват изцяло в полза на нашите, чието производство сега може да бъде открито не само в магазините на отбора, но и на всяка писта за Ф1, където се е разположила Скудерията. По-късно, когато става ясно, че в RSeat работят и качествено, а и имат собствени иновации, към списъка с престижните имена се прибавят Ламборгини, Порше, БМВ, Бентли. И все със същите условия – качествено и с техните фирмени марки, които габровци бродират върху спортните седалки.

ПОБЕДА В АНОНИМЕН КОНКУРС… Симулаторът на Габровци, направен по поръчка на „Ферари“ сега е неразделна част от шоу-румовете на Скудерията.