Еуфория на Серес, рекордът на трасето строшен на два пъти

  • Home
  • Еуфория на Серес, рекордът на трасето строшен на два пъти


МАКАР и не на живо, резултатите от двудневния спор за най-бърза обиколка на пистата Серес могат да бъдат намерени на познатия адрес: https://www.mylaps.com/

ТОВА, КОЕТО вчера планираше 32-годишният Слави (Станислав) Добрев (на снимката) – да направи корекция на рекорда на турския пилот Юмит Юклю от август 2017 г., днес перничанинът и неговият партньор в третото издание на Овърдрайв Лап Батъл на пистата Серес Марвин Диенст, сториха на два пъти с невиждания у нас Мерцедес-Бенц GT3 AMG. Първо германският инструктор буквално разпертушини постижението на турския Нисан GT-R Низмо GT-3, оставяйки на Слави Добрев възможността да коригира постижението на Юклю още един път. Така в рамките само на някакви си 60 минути, двамата пилоти и звездата на митинга в Гърция направиха еуфория пред боксовете на трасето. Добрев заяви вчера пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, че намерението му е да атакува рекорда с два чисто нови комплекта от гуми още рано сутринта, когато пистата е студена и дава възможност за повече обиколки, преди гумите да прегреят.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ГЕРМАНСКИЯТ АЛИАНС ЗА РЕКОРДИ… Марвин Диенст и невижданият на живо у нас Мерцедес-Бенц GT3 AMG правят една от формиращите обиколки, преди гост-инструкторът да „натисне“ хронометрите. „Честно казано самият аз си представят времето от 1:13 сек като постижимо от мен – обяви за RallyXpress носителя на второто най-добро време, регистрирано на това трасе от 3186 метра. – Но изобщо не можех да си представя, че Марвин ще слезе и под него!“ Ако в плановете на перничанинът може да се открие промяна, то тя е, че атаката на най-доброто време на Серес не започва той, а германският пилот.

снимка: личен архив на слави добрев
МАЛКО СЛЕД ЕУОФОРИЯТА ПРЕД БОКСОВЕТЕ… Марвин Диенст (вляво) и Слави Добрев – германско-българският тандем, който на два пъти тази сутрин пренаписа най-доброто постижение на пистата Серес.

„Той стартира с новите гуми, направи няколко формиращи обиколки, след което направо закова 1:12.410 мин. Това означава, че в най-доброто каране Марвин е развил средна скорост от 158.416 км/ч.“ Самата корекция на постижението на Юклю е забележително, но още по-забележителна е разликата от 2.503 сек, с които Диенст слиза под времето на Низмо-то. След това, вече със стария комплект гуми, по трасето се пуска и Слави Добрев, а след формиращите обиколки той успява да вкара „а-ем-джито“ в тур, завършил с 1.903 сек по-бързо от времето на Юклю – 1:13.001 мин (157.115 км/ч). Именно разликата от 1.320 км/ч и малко повече от половин секунда в спринтовата обиколка са и показателя в класите на германския инструктор и пилотът-джентълмен Слави Добрев. Съществува и чисто теоретичната възможност, ако не бе променил реда на излизане на трасето, а бе стартирал първи, корекциите на рекордното време и скорост на турския пилот да вървят в градиращ вид от перничанина към германския гост на Овърдрайв Лап Батъл на Серес.

снимка: личен архив на слави добрев

ОТ ЕКРАНА… постижението на Марвин Диенст е запечатано на кадър, който показва, че германецът троши турското постижение в 8-ата обиколка.