Енрико Бертоне – спец-гост за юбилейното рали на България

  • Home
  • Енрико Бертоне – спец-гост за юбилейното рали на България

ТРИКРАТНИЯТ победител в най-авторитетното допреди десетина години европейско рали от континенталния шампионат (1995, 1996 и 1999 г.) България, италианският състезател Енрико Бертоне (на снимката) ще бъде специален гост в дните на 50-ото издание на надпреварата (10/12 май). Това беше потвърдено за Пресцентъра на ралито от директорът на състезанието Камен Михайлов. „Напълно сигурно стана преди два-три дни, когато и Бертоне потвърди, че приема тази специална покана“, каза Камен Михайлов. На първо място обаче е поставена поканата, отправена от организаторите към първия от четиримата български пилоти, победители в емблематичната надпревара край морето – з. м. с. Илия Чубриков, който заедно с брат си Кольо Чубриков (Рено Алпин А110 – 1600) печелят второто издание на рали Златни пясъци през 1971 г. В присъствието на двамата именити състезатели е търсена точно определена символика. И ако за Бачо Илия тя бележи националната емоция от българското представяне, то присъствието на Бертоне е италианската част от историята на нашето рали. Причината е, че в 50-годишната история на България (преди Златни пясъци и добавката Сливен, след това Албена – бел. ред.) това състезание бе запазена територия за трикольорите.

снимка: архив на rallyxpress
ПРЕД ДОБРУДЖА, 20 ГОДИНИ ПО-РАНО… (отляво надясно) Енрико Бертоне, Петьо Сивов, Димитър Илиев и братята Попови – Ясен и Дилян в добро настроение преди церемонията по откриването на юбилейното 30-о издание на българското рали в европейското първенство.

От досегашните 49 победители, 18 са с италиански фамилии, а трима от тях – Бертоне, Антонио Занини (1979, 1980 и 1983) и Джандоменико Басо (2005, 2006 и 2009) притежават половината от тези италиански победи. И още една забележителна подробност от тройните успехи това трио от италианската армия, преминала през скоростните отсечки край Черно море и в Сливенския Балкан: и тримата печелят повторно състезанието в следващия си български старт, а Бертоне е единственият, който прави това с автомобил 2WD – Рено Меган Кит кар.

снимка: архив на rallyxpress

ШАМПАНСКО ПОД АРКАТА… Макс Чиапоне и Енрико Бертоне отбелязват своя подиум на рали Албена през 2001 г., когато пилотът за последно е част от българското състезание.