Екипите недоволни от правилата за шиканите

  • Home
  • Екипите недоволни от правилата за шиканите

В РАЛИ САРДИНИЯ има нещо необичайно. И това е, че няма шикани! И екипите нямат никакъв шанс да се оплачат. По този повод отборите се опитаха в Сардиния да идентифицират онова, което смятаха за незадоволителен въпрос, извън случайния начин, по който някои отбори бяха наказани за докосване на огражденията, но не и всеки „нарушител“, както това стана в Мексико и Португалия. Но също е факт, че между тимовете няма единомислие за прилагането на такива наказания – нито за начина, нито за оценката на това, дали подобно наказание се следва при всяко докосване на шикана.

Ситроен отбеляза, че наказанията са наложени заради малки грешка на пилотите.

Мениджърът на Хюндай Моторспорт Ален заяви: „На първо място всички регулации трябва да бъдат адаптирани, за да заемат позиция, обясняваща какво е докосват или не. Това изобщо не е ясно. В случаите, когато се премести [шиканите] извън позиция, на която са монтирани, трябва да се приложи наказание. Необходима е прецизност, какво би било наказанието и това означава, че всеки шикан ще трябва да има съдия по фактите, за да удостовери, че нарушението е налице“.

M-Спорт, в контекста на проблемите от Мексико, заявява: „Бихме искали да видим строги правила по отношение на изпълнението и структурата на шиканите във всички митинги. Също така бихме искали да видим една проста система по отношение на наказанията за удряне на шиканите – приложена справедливо и последователно във всички митинги“.

Тойота отбеляза несъответствията. „В Мексико отборите бяха информирани преди пауърстейджа, че пилотите не трябва да ударят шиканите. В Португалия предварително нямаше такава информация…“

Не би ли било по-лесно, ако няма шикани, както в Сардиния?