Един екипаж отпада от старта в рали-спринта край Ихтиман

  • Home
  • Един екипаж отпада от старта в рали-спринта край Ихтиман

РЕЗУЛТАТИТЕ от трите скоростни етапа на първото спринтово състезание в Ихтиман може да седите на живо в мрежата

ТУК

СЪСТЕЗАВАЩИТЕ се под флага на АСК Стара Загора Цветомир Русев-Вюрта (на снимката) и Иван Данков отпадат от заявките за старта на втория спринт в шампионата този уикенд край Ихтиман. Причината е колкото прозаична, толкова и със стар корен – двигателят на тяхното Сузуки Суифт, който продължава да блокира екипажа вече в трето поредно състезание. „Проблеми с мазането на двигателя – най-общо казано – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Вюрта. – С подръчни средства не можахме да направим нищо…“ Проблемът „цъфнал“ на пистата Дракон, когато в края на миналия уикенд двамата отиват край Калояново, за да направят тест, след като са ревизирали и подготвили колата за второто от спринтовите състезания тази година. Първо се появили вечните неприятни звуци, а по-късно, когато Данков отворя агрегата установява, че проблемите са в лагерите. „За съжаление бяхме дотук…“, коментира Вюрта невъзможността да стартират в ихтиманското състезание.

снимка: rallyxpress
КОЛКОТО И ДА ГО ЛЪСКАТ… Цветомир [Вюрта] Русев не даваше прашинка да падне върху Сузуки-то, откакто двамата с Данков смениха препатилата Самара. Но колата така и не иска да се подчини и за трети пореден път – и все заради мотор – стачкува в дните преди състезанието.

„А, вчера вечерта и през нощта оправихме всичко – доволен говори пловдивския пилот на БРЦ-България Петър Христозов. – Вечерта уговорихме бабите да гледат децата събота и неделя, около полунощ сложихме и скоростната кутия, така че там сме!“ Христозов, който тази година последователно имаше за навигатори жена си Теменужка (Ковасна Рали и Монбат Рали Сливен), а след това разчиташе първо на Явор Брънков и на колегата си Динко Иванов, отново ще бъде в семеен тандем. В края на миналия сезон пловдивското семейство приключи годината с титлата в RC5, но след румънската си експедиция двамата смениха Ситроен-а за Хюндай i20 и в момента са лидери в класирането на тази категория, след първото място във Вида през април.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПЪРВИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА СТАРТА… Петър и Теменужка Христозови започнаха сезона в румънското Ковасна Рали със „саксофона“, а след видинския старт в спринтовото първенство го замениха за корейската бегачка i20. Трима пилоти, които ще се пробват за първи път и в спринта, а и на класиката Мухово – Денис Станчовски (Престиж, Пежо 208 R2), Светлозар Колев (Мегапорт Рейсинг, Рено Клио RS) и Александър Димитров (Вромос, Пежо 106), ще се наложи изцяло да разчитат на своите по-опитни навигатори, за които муховското изпитание изобщо няма да е ново. Младен Карчев (Станчовски), Стефан Кордев (Колев) и Алекс Спиров (Димитров) със сигурност не само пазят записките си от тора трасе, но и го познават достатъчно, за да могат да водят пилотите си с възможно най-рационалното темпо в двете преминавания на скоростния етап. „Със Светльо не сме карали от Румъния тази зима – обяснява Кордев. – Но понеже състезанието е домашно, а и заради емоцията в спорта, се пускаме тази събота и неделя…“, обяснява причините да „чете“ на Колев, който пък за последно е карал в състезание у нас преди повече от година,  когато в партньорство с Павлин Калчев завършват 8-и в сливенското рали.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ДВЕ ГОЛЕМИ ПАУЗИ ЗА ДВЕ ГОДИНИ… След като за последно участва в сливенското рали през 2017 г., Светлозар Колев привика в Румъния Стефан Кордев, за да повтори това и в дебютното си спринтово състезание тази неделя.