Един важен 10-годишен урок за сериите на WRC

  • Home
  • Един важен 10-годишен урок за сериите на WRC

ПРЕДИ ЗАВЪРШИЛОТО през уикенда световно рали в Чили, Международната автомобилна федерация (ФИА) не бе разрешавала някоя нова страна да влезе в календара на световното първенство. Това беше ставало единствено за рали „България 2010“. С изключение на може би атмосферата в централата на ски-хотела, специално открит извън сезона за събитието, Рали България трябваше да бъде в много отношения свеж въздух в спорта.

Местният сайт Rallyxpress наскоро пусна история (виж ТУК), която съживява паметта от онези дни. Това бяха дните, преди световният шампионат да бъде контролиран от WRC Промотор и президентът на ФИА, а преди това Макс Мозли, успя да инжектира вълнуващите си идеите.

Мозли забеляза, че малките страни нямат никакъв шанс сами да прогресират в WRC и се намеси, сключвайки споразумение с джентълменския промотър Георги Янакиев. България 2010 беше първото събитие на WRC в старата Източна Европа след Полша през 1973 г. и 2009 г. Това беше бързо събитие за асфалт – третото най-бързо в серията през тази година; това беше единственото европейско събитие WRC, което се изкачи до над 2000 метра надморска височина (както в Чили 2019) и от това състезание се научи много и от всички.

снимка: мартин холмс/англия
ДО КАРТАТА НА АЛБЕНА 1998, НО С МИСЪЛТА ЗА WRC… Георги Янакиев позира пред картата със скоростните етапи на ралито и схемата на радиовръзките с щаба на състезанието. Но неговата мисъл е насочена към WRC, целта, която успя да постигне 10 години по-късно.

Примерите са два: грешките като подценяване на важността на докладването за метеорологичните особености на етапи, овладяно от автомобилите на Ситроен, които взеха първите четири места и грешките на организаторите по отношение на сливането на конкурентите на националното първенство. Но това беше атрактивна възможност за феновете, които не можеха да си позволят да платят висока цена… И за съжаление това беше само веднъж.

Няколко години по-късно Янакиев се разболя и почина след това, но умря, знаейки, че е постигнал нещо вълшебно за българския спорт, който той обичаше толкова много.