Евънс първи прави дубъл в сериите 2020

  • Home
  • Евънс първи прави дубъл в сериите 2020

31-ГОДИШНИЯТ Елфин Евънс триумфира през жегата и праха на Турция, достигайки до поредната победа на WRC. Уелсецът стана първият пилот тази година, дублирал победа в пресованите от корид-пандемията сезон на световните серии тази година.

Смятам, че ако трябва да градирам качествата на Евънс, то способността му да бъде търпелив и да изчаква своя най-добър момент, натежават срещу чисто спортните му качества на първокласен пилот от световния шампионат.

Защото това не беше просто победа в кръг от шампионата, а успех в едно убийствено тежко рали, каквото е надбягването през турския макадам.

Несъмнено Евънс-младши имаше и огромна доза късмет, който возеше в своята кола, след като и Отт Танак (виж катастрофата му ТУК), и Себастиен Ожие се прекратиха участието си, докато Тиери Нювил загуби вероятна победа на теста-убиеца Четибели 2 в неделя, недалеч от пауърстейджа.

Евънс допълни актива си точките от 4.ото място  в пауър-а, което допълнително подсилва самочувствието на уелсецът като водач на класирането преди края на шампионата.

снимка: валентин колев/rallyxpress
ФОРТУНА СМЕНА МЪРФИ… Дали наистина отношението на съдбата към Елфин Евънс се е променило? Ако съдим по резултатите от Турция, предпоставка за които бе късметлийските километри на пилота – променено е!

Което пък означава, че това Евънс става причина за един от петте случая в цялата кариера на французина, в които 6-кратният световен шампион, е принуден да отстъпи лидерското място в шампионата. Тиери Нювил обаче завърши втори, на 35,2 сек. зад Евънс, като легендата Себастиен Льоб зае последното свободно място на подиума. Тук упорито се говори, че най-вероятно турското рали, може да бъде последното му участие в световния рали шампионат. Излизането на Евънс начело му дава предимство от 18 т. пред Ожие в шампионата, като Танак и Кале Рованпера си делят третата позиция с по 70 т., изоставайки с 27 от Евънс.

снимка: валентин колев/rallyxpress

КОМПЕТЕНТНА БГ-ПУБЛИКА… (отляво надясно) Сливенският пилот Светлан Радев, в компанията на Едиз Метков и неговия баща Турал Метков, един от бързите шампиони в националното първенство през 90-те години. Метков-младши има какво да научи от двама пилоти, които и знаят спорта, и го разбират като профита. Победата на Евънс беше третата в кариерата му и втора за тазгодишния му екип. Но тя също така бележи един поврат в общуването на Фортуна с пилота, който до момента прекалено често се е срещал с Мистър Мърфи, за да види съкрушените си надежди след драматични промени в предния ден.  

След Турция Нювил върна още пет точки назад. Междувременно Тойота успя да разшири предимството си пред Хюндай в шампионата на производителите до 9 т., печелейки 4 повече от корейските пилоти в Турция (виж карето вдясно).

„Беше тежък уикенд, ние се борихме там през по-голямата част от уикенда. Това едва ли е най-сладката победа, като добре знаеш, че си бил по-консервативен. „Но това е част от природата на тази играта, това е и нейната същност. Резултатът, от всяка гледна точка към точките (общ брой, момент на спечелване, съотношение – бел. ред.) е страхотен, така че съм изключително щастлив“ – обяви Евънс.

снимка: валентин колев/rallyxpress

ЗА МОМЕНТА – ДАЛЕЧ ОТ ПРОБЛЕМА… Себастиян Ожие спечели три теста в първия и втория ден, преди да се сблъска с изчезващата мощност на Ярис-а, което го прати встрани от трасетата.  


РЕЗУЛТАТИТЕ в скоростните отсечки и лидерството след всеки един от дванадесетте теста, както и крайното класиране от Рали Турция може да видите тук ТУК

„Първият етап тази сутрин беше наистина труден, както и очаквахме“ – заяви унилият заради отпадането си Себ Ожие – второто преминаване [на Четибели]. „Не знам какво точно се случи, но започнахме да губим мощност и за съжаление не можахме да стигнем много по-далеч. Нищо не можах да направя по този въпрос и единственото нещо, което ни остава, е да се надяваме на онова, което ни предстои. Понякога е така в автомобилния спорт и трябва да приемем, че късметът не е бил с нас…“ За Нювил втората позиция в крайното класиране максимума, който той взе от пауърстейджа, бяха оскъдно утешение, тъй като белгиецът добре знае, че реално трябва има победа, за да засили значително надеждите си за шампионата.

снимка: валентин колев/rallyxpress

ЗАГУБЕНА БИТКА С ПОЛЯКЪТ… Понтус Тидеман се готви за последния скоростен етап, в който той спечели срещу Кайетан Кайетанович, но така и не успя да компенсира разликата от 24 сек., за да го прескочи с едно място.

ИЗОБЩО НЕ СИ мислете, че да си „на терен“, в центъра на голямо състезание, е винаги най-тежкото за занаята. Защото през този уикенд „нашия човек на Острова“ – д-р Тодор Христов (на снимката), се препоти не по-малко отколкото ако беше в Мармарис. Причината е, че на Тодор се наложи едновременно да следи три шампионата: световните серии в Турция, защото е заклет фен на ралитата, да гледа какво се случва на Льо Ман, но и също в британския шампионат на туристическите автомобили. Не е лесно да делиш вниманието си върху три монитора едновременно, но пък удоволствието да видиш, че уикенда е изцяло доминиран от японската марка, наистина няма стойност!

колаж: rallyxpress

ПОСТНАТО НА СЕКУНДАТА в социалната мрежа – написаното от „доторе“, след като и на трите терена, Тойота печели първите места. Още в събота вечерта, Христов прати „фейсограма“ до сайта с новините в българския автомобилен спорт, залагайки 10 паунда, че уикенда ще завърши с трипъл за Тойота.

Разбира се, че никой не се върза на предложения залог. Причините са две: Христов познава спорта, а отделно – в последно време моторните мускулите на Тойота стават застрашително големи.