Евънс: До края всичко може да се случи…

  • Home
  • Евънс: До края всичко може да се случи…

НА ВИДЕТО, взето от личната фейсбук страница на пилота – ТУК, може да видите онова, което самия пилот е отбелязал като най-запомнящо се за него от италианското рали.

ДАЛИ В НАЧАЛОТО на сезона някой се осмелявал да си представи, че първо в рамките на половин година (разбира се заради пандемията – бел. ред.), а след това в 9 последователни седмици 31-годишният Елфин Евънс (на снимката) ще е лидер в шампионата на пилотите два кръга преди края на ужасния сезон? В момента той води на съотборника си в Тойота Газоо Рейсинг Себастиян Ожие, а това е един от общо 22 случая за 84 старта от 2013 г. насам, в който французинът не контролира класирането в шампионата. Той е на мнение, че най-доброто представяне на Италия Сардиния е било точно това, което той е очаквал да се получи. Причината да не е нещо повече от това – трудността да бъде „чистачът“ по пътищата върху макадамова настилка при първия ден от състезание. В Алхеро уелсецът завърши 4-и в ралито, което се очакваше да бъде предпоследен кръг от шампионата на пилотите за 2020 г. Той запази лидерството в класирането, независимо, че преднината, която имаше пред съотборника си Себастиян Ожие се съкрати на 14 т. Въпреки че в продължение на 9 седмици той е водачът на класирането, за Евънс финалът на средиземноморския остров до голяма степен е разочароващ.

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРАТА ПОЗИЦИЯ… Четвърта позиция – такова е реалистичното представане, което Ерфин Евънс отчита от Италия.

„Не получих толкова точки на пауърстейджа, колкото бих искал, но като цяло поне осигурихме резултата и завършихме уикенда с добър актив от точки“, обяснява пилота на Тойота Газоо Рейсинг. „Разбира се, винаги искате повече от едно четвърто място, но ние знаехме, че идването тук и воденето на колоната по трасето ще бъде трудно и почти излязохме от борбата за подиума до края на първия ден. В крайна сметка мисля, че четвъртата позиция беше реалното, което успяхме да постигнем.“ „Тръгнахме си от уикенда възможно най-добре. Бяхме извадени от борбата в петък, а с нашата позиция нямаше и смисъл да поемаме големи рискове, за да се опитаме да бъдем по-бързи и –напълно вероятно – пак да стигнем до същата позиция на финала.“ Елфин определя италианския старт като „…не най-силното ни представяне, но беше солиден уикенд предвид обстоятелствата“. Сега той е фокусиран към Белгия и то по далече по-уверен начин на мислене. Защото – за разлика от Сардиния, където задължението за почистване на пътища струват време – това няма да важи първия ден на рали Ипър. Пилотът смята, че ще има предимство, защото практиката на „рязане“ на завоите, съчетана с прогнозираното лошо време, ще направи състезателната линия хлъзгава за тези, които следват уелсеца.

„При асфалт, първото каране обикновено трябва да бъде предимство и ние се надяваме, че случаят ще бъде такъв“, призна Елфин.