Евънс готов за върха на подиума в Арктик

  • Home
  • Евънс готов за върха на подиума в Арктик

ТРЯБВА да си спомняте, кой пилот и кой отбор спечелиха последното Швеция Рали от световните серии. Да, точно така – Елфин Евънс (на снимката), вицешампионът в световните серии за миналата година.

Отделно, само уелсецът и неговият френски партньор в Тойота Газоо Рейсинг Тим се разписаха с по две победи в миналото първенство.

Така че сега, наравно с името на Ожие, Евънс трябва да е в списъка на претендентите за първото място в първото зимно финландско рали от световния шампионат на ФИА.

Евънс има пълното право да претендира за такова място, независимо неговият състезателен авторитет помръкна, след крайно неприятния за него финал на първенството в ACI Монца Рали 2020.

Това състезание остави лош спомен дотолкова, че хвърляше сянка над силната езда и представянето на Елфин в Монте през януари

И Швеция, и Монца, както и сега Финландия, са състезания върху сняг, а Евънс има достатъчно аргументи, че има възможности да смята, че е готов за върха на подиума в неделя след обед.

снимка: владислав маршал/eWRC
ПЪРВАТА ОТ ДВЕ ЗА СЕЗОН 2020… Швеция 2020 г. Макар и в условия, далеч от тези на типично зимно рали, Елфин Евънс спечели първата от двете си победи в миналия шампионат.

Някой да се съмнява, че Елфин иска първото място, зададе въпрос водещият на регионалната спортна програма за Долгелау Тракс енд Стейджис?

След което цитира пилота:

„Това, което имахме миналата година като настройки, работи доста добре и търсим подобно усещане за колата и този път [за Арктик Рали]. Условията в Швеция не бяха перфектни, но там имах добро усещане с колата и скоростта.

„Сега условията ще бъдат различни, ще имаме много сняг и наистина перфектни зимни пътища. По отношение на началната позиция, това, което видяхме в предишните заснежени ралита, бихме могли да очакваме е, да се наложи „почистване“, така че може да е недостатък да започнем по-напред в колоната. Но ще видим…“
Заслужава да се отбележи, че дори и в най-добрите години в Швеция, снежната покривка на скоростните етапи там е била далеч от тази, която очаква колоната в последните три дни от тази седмица.

При положение, че падне много нов и свеж сняг от днес до петък сутринта, може да стане така, че в челото на колоната екипажите да са със задачата на снегопочистващи коли, подготвяйки траектории, в които следващите ги машини биха се възползвали много успешно от „шпайкове“ на своите гуми.