Дългия: серия от 11 победи и 6 рекорди за 28 седмици

  • Home
  • Дългия: серия от 11 победи и 6 рекорди за 28 седмици

ПЪЛНИЯТ обем от резултати във всички нови категории в планинското първенство могат да бъдат намерени на обичайния адрес

http://www.results.bg/

ПИЛОТЪТ на габровския клуб АРА Моторспорт Стефан [Дългия] Стоев (на снимката, SC, Силвър Кар EF10) започна сезонът в планинския шампионат така, както завърши миналата година – с пълен сбор от победи в откриващото състезание Мемориал Валери Великов. На финала на 2018 г. през септември Дългия спечели всеки един от петте старта в Шипка-Дамасцена, в Шумен бе първи и в петте изкачвания към Шуменското плато. Габровецът записа безпрецедентен рекорд от общо 11 първи места, които гарнира с общо пет поправки на рекордите на двете трасета и напълно си заслужи рубриката „рекорд след рекорд и победа след победа“. Вчера Стоев направи три последователни първи времена в квалификациите, всяко от които бе поправка на предишното най-добро време, а днес още с първия състезателен манш пилотът закова четвъртата поправка – 1:42.410 (скорост на финала от 211.76 км/ч). Междувременно на неговото име беше отишла и първата загряаща обиколка – допълнителен старт, в който постиженията не са цел, а е важно пилотите да се запознаят с трасето непосредствено преди старта на състезанието. „Чакай малко, че имам да го правя още два пъти – прекъсна репликата на жена си Мария, излизайки от болида след първия манш, но без да уточни дали става дума за два нови рекорда или за още две победи в оставащите второ и трето качвания.

снимка за rallyxpress:драгомир петров/apix
В СЕРИЯ ОТ ПОБЕДИ И РЕКОРДИ… Стефан Стоев продължава победите си и корекцията на рекордите след паузата от 28 седмици между Дамасцена-Алба и Мемориала Валери Великов.

Дали Стоев можеше да продължи серията от най-добри постижения? „Не съм правил сметка, защото не рекордът, а авантажът е важен – днес сме в състезание и общо взето няма особено значение дали е взето в първия или в последния манш.“ Стоев завърши трите изкачвания за 5:10.310 мин, оставяйки зад гърба си Николай Златков (Проспийд, Ауди S1 Куатро, Е1 до 6500 куб. см), който от събота след обед до днес, колкото и да свиваше разликата с габровеца, на финала но не му достигнаха 4.490 сек. „Би трябвало още малко да сваля, но може и да се прескочи границата. Няма как да кажа дали имам резерв, той понякога излиза от други неща Винаги може още малко… Но колко още малко?“, задаваше риторичният въпрос преди началото финалния манш. Още с откриването на този вариант на Мемориал Валери Великов през 2015 г. участието на феноменалния S1 е привлекателната заявка за публиката, което се потвърди и сега – една огромна част от зрителите на Платото бяха именно заради „жълтото Ауди“…

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

КАКТО ВИНАГИ – ПРИВЛЕКАТЕЛЕН ПИЛОТ И АВТОМОБИЛ… Лошо начало за Николай Златков в съботните квалификации и второ място в генералното класиране на Мемориала. Носителят на европейския трофей в планинските изкачвания от 2016 г. завърши тук с общо време от трите манша 5:14.800 мин. Трети в неделният ден, денят на надлъгванията, е националният първенец за 2018 г. Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, Е1 до 6500), който и в събота, и в неделя даваше всичко от себе си и взимаше всичко от „кавалериста“, свивайки аванса на Златков до 1.7 сек на финала. „Може и да имам резерв за последния манш – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Юли Телийски. – Дали обаче е така… времето ще покаже. А то бе 5:16.500 мин.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ТРЕТИ В НЕДЕЛЯТА НА НАДЛЪГВАНИЯТА… Напрегнато начало на уикенда с новия автомобил, но завършекът е добър с класирането в първата тройка.

Много е вероятно за Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра 4х4 Про, SH до 6500) състезанието в Шумен да остане като едно от най-важните. Причината е не само в това, че куатро-варианта на Астра-та не само по звук, но и по скорост бе близка до ниско летящ изтребител, но и защото Васко пилотът бе сред топ-пилотите, които спокойно можеха в претенциите за първото място да мерят и коне, и скорост. „Тази кола е невероятна – кара се с огромно удоволствие, но както се знае, хубавите неща стават много бавно – заяви за RallyXpress Пламен Камбуров (Вромос, Шкода Фабия S2000 Е1 до 6500). Камбуров очевидно има предвид това, че при дебюта си с наетата Фабия той стигна до 5-ото място. „И я кара със страхотно удоволствие – коментира Оги Желязков, мениджър на екипа. – Откъде зная ли, ами вижте му един път он-борд записите и няма да има за какво да говорим…“

снимка за rallyxpress: драгомир петков/apix

ДОБЪР ДЕБЮТ... В првото си участие на напълно непознато трасе и с напълно нов автомобил, Камбуров записа впечатляващи времена. Заслужава да се отбележи, че зад вметката на Камбуров „хубавите неща стават бавно“ се крие едно: сегашните му резултати определено са много добри за дебютно участие в Мемориал Валери Великов с непознат автомобил. Но истинските възможности ще дойдат в ръцете на пилота от Вромос след много тренировки, тестове и стартове. Камбуров събра от трите изкачвания 5:24.400 мин. Така, както се състезаваше единствено за своето удоволствие, вторият пилот в Проспийд Петко Манолов (Субару Импреза, Е1 до 6500) без видими усилия влезе в шестицата, изпреварвайки със 7.300 сек каралият много силно тук Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган, Е1 до 2000) и с 9.300 сек от най-добре класиралият се пилот на русенския клуб Хби кар Александър Бурдинов (БМВ 318, Е1 до 3500). Голям шанс с времето имаше пилотът на ЕФКО Рейсинг Тим Веселин Благов (Форд Фиеста Про, SH до 6500), който влезе в десетката и то, защото прекапалият дъжд не се усили и не „направи кисело състезанието“ за мнозина от пилотите. „Ако завали, да имаме гуми за мокро – тези за сухо, които ще поливаме с вода…“, коментира Благов, за който записа едно от малкото си места в челото в последната година. Десетката се затваря от Стефан Георгиев (Стара Загора, Форд Ескорт RC, Е1 до 3500), който отбеляза призовото класиране и победата в своя клас още при първото си участие за родния АСК. От голямата шестица обаче отсъстваше мултишампионът в предишните години Любен Каменов (Дамасцена-Алба, Мицубиши Лансър Ево, Е1 до 6500), който не успя да завърши състезанието.

„Не, не е ясно каква е причината, утре, когато пръсна мотора, ще мога да кажа точно каква е причината“, обяви за RallyXpress панагюрецът.