Дългата битката на Ситроен завършва с победа у дома

  • Home
  • Дългата битката на Ситроен завършва с победа у дома

СИТРОЕН правеше дълги експерименти, търсейки високопроизводителният автомобил 4х4, започвайки с ВХ4ТС през 1085 г. Но нещата не вървяха до 1999 г., когато се появи Ксара Т4. Този автомобил бе лицензиран за френските първенства още на следващата година, като беше съобразено той да няма пряк конфликт с дейността на корпоративната фирма Пежо в световните серии. Като резултат Филип Бугалски спечели 8 национални титли с него – 7 на асфалт и една на макадам, а в допълнение в Испания местният ас Хесус Пурас спечели състезание у дома с Т4 през 2001 г. От ФИА моделът окончателно получи своята хомологация като Ксара WRC през 2001 г. и в същата година бе допуснат да участва само в избрани ралита от световния шампионат.

След победата в различни събития, които не са в WRC в Испания и Германия, 16-годишната борба за френската компания накрая приключи, когато спечелиха у дома Тур дьо Корс, френския кръг от световното първенство през октомври 2001 г.

Пурас бе печелил всичко от втория етап до финала. Това не беше напълно задоволителен повод за гордата френска компания, защото пилотът, който приключи дългото си начинание, беше испански …

снимка: архив на rallyxpress
ОСЕМ ТИТЛИ НА ФРАНЦИЯ… Такава е равносметката на Филип (Ла пти Фили) Бугалски, който почина драматично на 49 години във Виши през август 2012 г.

Ксара WRC спечелила 32 „мача“ от световния шампионат, всички кръгове от програмата, освен четири от тях, когато е карала с френски състезатели. В допълнение към победата на Корсика на Пурас, сънародникът му Карлос Сайнц спечели два старта, а белгиецът Франсоа Дювал – един. Освен че спечели титлата на производителите на ФИА през 1994 г. с Форд, Пурас никога не е бил особено популярен известен Пиренейте.

У дома обаче той взима 58 митинги и е първенец на националното първенство осем пъти. Пурас се оттегли от състезанието в края на 2007 г., като напоследък неговите мотор-спортни изяви са били ориентирани в състезания на две колела.

снимка: мартин холмс/англия

ПОЛОВИНЧАТО ФРЕНСКО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ… Първата победа на Ситроен Ксара WRC „шевроните“ взеха в домашното Тур дьо Корс, но победителят не се оказа френски, а испански пилот – Хесус Пурас.