Драматичен финал в спора на 16-годишните

  • Home
  • Драматичен финал в спора на 16-годишните

16-ГОДИШНИЯТ пилот на отбора на Пежо Кале Рованпера (на снимката, Пежо 208 T16) бе на второто място в генералното класиране на италианския кръг от шампионата на Апенините (CIR) Сан Марино Рали, когато неговия автомобил спря да се движи на 77 км по пътя към окончателния финал на надпреварата. Като причина за отпадането на младия финландец се сочи дефектирал датчик за налягането на горивото. Това става в крайно деликатен момент от състезанието, в който на последния етап Рованпера-младши е втори в общото подреждане. Така че се търси някакъв подходящ начин да бъде помолен, за да се откаже от своята позиция в полза на старшия си съотборник Пауло Андреучи. Добре познатия у нас италианец имаше забавяне през първия ден от състезанието и се движеше на 29.3 сек зад хлапето, като в последната фаза на Сан Марино Рали бе успял да съкрати дефицита от време до 8.7 сек, когато обаче се появиха проблемите с гумите за Андреучи. Той загуби този етап и след финала бе установено, че е на 1:14.5 сек зад Рованпера, когато стана така, че колата на момчето беше оттеглена от състезанието. Победител в ралито е Умберто Скандола (Шкода Фабия R5).

снимка: официален сайт на cir
ДЕЛИКАТЕН МОМЕНТ И СТРАННА ПОВРЕДА… Кале Рованпера можеше да е на подиума на Сан Марино Рали, яко не бе странната повреда, дошла в деликатния момент, когато е трябвало да отстъпи мястото си на старшия-партньор в екипа.

Другият 16-годишен участник в CIR – боливиецът Марко Буласия (Форд Фиеста R5 Eво) обаче бе принуден да напусне Сан Марино Рали, след като окачването на автомобила отпред вдясно се скъса и младежът остана в средата на скоростната отсечка. Според думите на Кале – този път за участието върху макадам – CIR представяла напълно различно предизвикателство от всички ралита в Балтийската зона, където хлапето кара с латвийски лиценз. „Напълно различно състезание – казва Кале. – Там [Балтика] имат много бързи етапи, тук се кара по бавни пътища“, който в CIR е в един отбор с Пауло Андреучи. „А това е много полезно, защото винаги ни предоставя информация, която за нас е много важна.“ Драматична разлика между трасетата в Боливия и Италия отбелязва и Марко Буласия. Той твърди: „Планирахме да посетим Европа, след като спечелихме най-високата категория на шампионата на Боливия. Първоначално имах съгласието да се състезавам в Испания, а след това и в Италия. Моето предизвикателство бе да свикна с автомобил с 4 предавателни колела и турбокомпресор, вместо Тойота Корола, която карам у дома. Тора предполага смяна на „чипа“ в съзнанието ми, защото всичко е много различно и много сложно – пътищата тук [Италия] са много различни, докато у дома са по-широки, има много скали и пропасти…“

снимка: мартин холмс рали

ЕВРОПЕЙСКИ ТУР ЗА БОЛИВИЙЦИТЕ… Марко Буласия (вдясно) и неговия навигатор Фернандо Мусано преди старта на Сан Марино Рали.