Дончев с купа от Хокенхайм, Добрев прави успешен дебют

  • Home
  • Дончев с купа от Хокенхайм, Добрев прави успешен дебют

СЕЗОН 2018 започна с купа за Георги Дончев (на снимката), след като българският пилот записа второ място в престижното състезание на Немската асоциация по моторен спорт (DMV) Гранд Туризмо Туринг Кар Къп. На писта Хокенхайм този уикенд Дончев и дебютантът в тези състезания Симеон Филипов се включиха като гост-пилоти в два формата – ендюранс серията Дънлоп 60 минути и два спринта по 30 мин. срещу 8 съперника в класа с модели на орше GT3 Cup и още близо други 20 GT модели.

Сред тях Мерцедес AMG GT3, Корвет Z.06R GT3, Ламборгини Хърикейн GT3, Пагани Зонда, Ауди R8 и много други.

Техническа повреда в автомобила попречи на участието на двамата в серията за издръжливост, но отлично каране на Дончев на квалификациите в спринта доведе до второ място в стартовата решетка. Пилотът на SCHUTZ Моторспорт (Овърдрайв Рейсинг) успя да запази позицията си за 16 обиколки, въпреки твърде високото налягане на задните гуми, което направи неговото Порше 991 GT3 Cup много трудно за управление в завоите.

снимка: личен архив на георги дончев

ШАНС С ВРЕМЕТО… Слънце и прилични температури и авантаж за българския пилот Георги Дончев пред Мерцедес AMG GT3 в „саксонския завой“ по време на квалификациите. квалификациите и преднина на Наред с второто място в класа, Георги Дончев финишира и с втора най-бърза обиколка в серията – 1:46.94, с почти секунда преди лидера Кристоф Дюпре (Порше 911 GT3) с 1:47.829. За втория спринт зад волана застана Филипов, но дебютантът не успя да финишира след лек удар от съперник по средата на състезанието. „Тази година започна отлично със страхотната битка Овърдрайв Лап на Серес, после и втори на пистата в Бърно. Сега продължавам с подиум в DMV. Много ми се иска да запазя тази инерция за целия сезон“, сподели Георги Дончев след финала и поздрави останалите българи, които се включиха във формата заедно с него – Симеон Филипов и Станислав Добрев.

снимка: личен архив на георги дончев
ПОДУИМ, КУПА И ЗАДОВОЛСТВО ЗА ТАНДЕМА… Георги Дончев и Симеон Филипов щастливи от второто място в DMV.

Основният сезон за Дончев в Порше Спорт Къп започва след месец отново на Хокенхайм, като тази година българинът ще стартира във всички надпревари от програмата, а наред с тях ще се пробва на най-високото „едномарково стъпало“ – Порше Карера Къп, както и в още поне един старт от DMV GTC през октомври.

СЪЩОТО СЪСТЕЗАНИЕ бе и абсолютният дебют на Станислав (Слави) Добрев (на снимката) и зад граница (прощапалникът на Серес не го броим!), в който абсолютният новобранец не само се оказва в колона с асове, сред които има най-малко опит в своя Мерцедес AMG GT3, но освен това перничанинът за първи път караше на съвсем истинска професионална писта. И за да е по-пълна програмата за „за първи път“, за Добрев това се оказва и първото „мокро“ състезание, в което му се налага да плава спринтово. В края на уикенда резултатите са такива, че може да се оприличи на много дълъг първи скок „трупешката – от място“, който българинът прави при прохождането в пистовия автомобилизъм. „Много съм доволен от този дебют – обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Слави Добрев. – Освен това не бях карал в на мокро, а това не беше просто дъжд, а истински порой. В квалификациите направих време от 2:05.03 и завърших трети в квалификацията в петък за надпреварата на DMV.“ Най-добрата обиколка на нашия пилотв състезанието е 1:44.28 мин.

снимка: личен архив на слави добрев

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПИСТА, ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПЛУВЕН СПРИНТ… От многото неща, които Слави Добрев за първи път се сблъсква в автомобилната си кариера е и първото му каране на мокро, което записва в хрониките си на Хокенхайм. Дъждът продължава да се излива и по време на квалификациите за спринта Дънлоп 60 минути, в който Добрев се представя заедно с неговия холандски партньор Яап, където заемат 5-а позиция. „Но се оказахме неподготвени, защото имахме един-единствен комплект от мокри гуми, с който трябваше да минем свободни тренировки, квалификации и състезание – обяснява пилотът. – Но както всеки път „за първи път“ има недоделки, така че ще се научим…“ В спринта на Дънлоп обаче екипът поучава наказание от премесване с 8 места назад, след като времеизмервачът в бокса,  бърка в сметките и ги пуска да излязат на трасето с 2-3 сек. по-рано от определеното време и те българския Мерцедес AMG GT3 завършва 13-и, а в самото състезание от 20 автомобила заема 14-о място.

снимка: личен архив на слави добрев

УКАЗАНИЯ ЗА ТАНДЕМА… Член на техническия екип на Слави Добрев дава наставления на българина (вдясно) и на неговия партньор преди началото на квалификациите за състезанието Дънлоп 60 минути. Равносметката за двете състезания на DMV за Слави Добрев и невероятният Мерцедес AMG GT3 е 5-о място в квалификацията – 13-о на финала, 14-о място в квалификациите – 14-о на финала, когато обаче колата му е „подпряна“ така, че да заоре в предпазните площи с чакъл.

„За двата дни от програмата на DMV съм направил между 120 и 130 обиколки на Хокенхайм или иначе пресметнато – около 600-700 километра в свободни тренировки, квалификации и надпревари“, завършва Слави Добрев, правейки отново обобщението, че е изключително доволен от дебюта си.