Димитров и Спиров с първия тест на новия Форд Фиеста ST

  • Home
  • Димитров и Спиров с първия тест на новия Форд Фиеста ST

НОВИЯТ ЕКИПАЖ на АСК Пловдив – Александър Димитров и Александър Спиров направиха първия тест на новия си автомобил Форд Фиеста ST във възможно най-неочакваният момент. Рали България отиваше към своя финал и докато фокусът на гилдията и феновете бе върху трасето на градския етап във Варна, Сашо и Алекс се изнасят на муховската отсечка, за да направят пробата на своя нов автомобил. Ефективно, бързо и без никаква случайна публика – 2 часа и около 30 км, които екипажът записва на първа сметка. Това е първото им събиране в кокпита след дълги 20 месеца, когато за последно под флага на габровския АРА Моторспорт двамата карат в рали-спринт Ихтиман и класират на 4-о място в RC5 своето Пежо 106. „[Тестът] Не беше за нещо повече от това, да се провери колата –как работи като цяло, спирането, стоенето на пътя, баланса .- каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт навигаторът. „А и защото, като напълно професионално подготвен автомобил (това е бившият тренировъчен Форд на Георги Гераджиев-мл. – бел. ред.), трябваше да я усетим [колата]…“

снимка: личен архив на александър димитров

ПЪРВИ 30 КИЛОМЕТРА… Бързо и ефективно екипажът на двамата Александровци записаха първи тест в подготовката си за Дряново. Този Форд Фиеста ST реално е първият от заводските коли на Овала, който се появява в България и бе част от програмата на Гераджиев-мл. за младите пилоти през 90-те години на ХХ в. След него, през миналата година, Форд Фиеста R2 от M-Спорт-Полша се появи и в Сливен, при местния пилот Константин Стефанов, карана от него до момента по в два спринта и едно рали. „Истински професионално направена кола, а не в някакъв гараж у нас, някакво свободно съчинение! В нея всичко е истинско… -, обяснява Сашо Димитров. – Комплименти за Гераджиев и начина, по който е поддържана и ревизирана, преди да се раздели с нея. За мен сега обаче следват много километри каране и свикване.“ Това отбелязват и двамата в екипажа: пилотът, защото в продължение на едно десетилетие е карал единствено Пежо, а навигаторът – защото добре е усетил разликата в карането през 2019 с Пежо-то и сега по време на тестовете.

снимка: личен архив на александър димитров
СЛЕД ИХТИМАН, 20 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО … В неделя, докато още Рали България „се въртеше“ във Варна, навигаторът Александър Спиров и неговия пилот Александър Димитров опипаха новата Форд Фиеста ST край Мухово.

„Има много по-висок въртящ момент в ниските обороти [„ес-тито“], окачването е оригинално Ригер, стоенето е напълно различно от това на Пежо-то, кората позволява много повече работа по настройките и засега [на Сашо] все още му е трудно да се адаптира към различията и новостите“, сочи изводите си Спиров, който също смята, че сега единствено навъртените километри ще са важните за привикването към автомобила.

:: От думите и на двамата RallyXpress разбира, че първата поява на екипажа в състезание с ST, ще е във втория кръг от шампионата на ралиспринта за 2021

в Дряново в последният уикенд на май.