Дидо Попов излиза в „отпуск“, Башкехайов сяда с Дани Попов

  • Home
  • Дидо Попов излиза в „отпуск“, Башкехайов сяда с Дани Попов

СЛЕД ШЕСТ СЪСТЕЗАНИЯ в три шампионата от 2012 г. насам, пилотът на Ясен Попов Рейсинг (JPR) и син на бившия национален шампион – Даниел Попов (на снимката) за първи път ще смени своя навигатор – чичото си Дилян Попов. Така в шуменското Стари столици тази събота и неделя Дани ще бъде воден от навигатора от Пещера Ангел Башкехайов. За Дидо Попов „слизането от коня“ е по семейни причини и най-вероятно той ще се върне на дясната седалка при племенника си още от първия старт на следващото първенство на България. Така в Шумен тази неделя от два екипажа ще бъде съставен един – навигатора на победителя от 2016 г. Йордан Атанасов и пилотът на третите в генералното класиране – Даниел Попов. През 2012 г. Дани кара две ралита с Дилян, като през миналата и тази година двамата записват още 4 участия: три състезания през 2016 и един старта от този сезон. „Веднага след сливенското рали направихме проби с колата, която показваше дефекти още по времето състезанието – обясни за сайта с новините пилотът на JPR. – и досега нямаме стопроцентова яснота какъв точно е дефектът, който в Сливен направи автомобилът ни „накуцващ.“

снимка: личен архив на даниел попов
СВЕТКАВИЧНА АДАПТАЦИЯ… Ангел Башкехайов и Даниел Попов стават екипаж за старта на Стари столици.

Дани Попов, който по това време вече е наясно с намеренията на навигатора си да вземе „отпуск по семейни причини“, използва случая и за тестовете около Мухово взима за свой партньор Ангел Башкехайов. „Много съм доволен, защото много той [Ангел] бързо възприе моите предпочитания на изказа, на начина на получаването на информацията и много бързо ще се приспособи“, допълва най-младия от Поповите. Въпреки че за теста край Мухово екипът на JPR прави промени с части от електрониката на колата, в отборът нямат стопроцентовата гаранция, че проблемът е решен кардинално.

снимка: петко станчев

БЪРЗА, ВЪПРЕКИ КУЦУКАНЕТО… Далиен и Дилян Попови скъсяват десен завой от трасето в Сливен „Открихме, че в един от датчиците, един от пиновете се беше счупил и го заменихме. Но и с променената електроника компютърът отчита допустима грешка -/+5, а не 0. Тази грешка по време на рали Сливен компютърът отчиташе като 30/40.“

Тъй като тестът, който новия екипаж Даниел Попов/Ангел Башкехайов е едва тридесетина километра, а Пежо-то не е карано по-натоварено и по-дълго, в JPR и сега не са наясно дали подменените части са решили казуса.

ТАКА, КАКТО СЕ РАЗВИВА кариерата на Ангел Башкехайов, много скоро навигаторът от Пещера ще стигне и задмине двамата най-търсени ко-пилоти у нас – Румен Манолов (абсолютен лидер) и шуменецът Васко Христов. През годините на своите състезателни кариери двамата са записали участия в рали-шампионата с повече от една дузина пилоти. В този смисъл Башкехайов не само е близо до тях, но и предвид, че оттук нататък и Манолов, и Христов може да се появяват на старта спорадично, най-много до една състезателна година Башкехайов ще има възможността да ги изпревари. Известна е практиката, че добрите навигатори се сменят най-рядко, а успешните екипажи са тези, в които партньорството продължава с десетилетия. Но, както се казва, спортната Фортуна е предвидила – поне за момента – Ангел Башкехайов да най-желания резервен вариант. Възможността и той да се установи трайно при бърз пилот и в класен автомобил не е изключена, затова и определението „първа резерва“ не е в познатия от футбола смисъл, а по-скоро въпрос на момента.

снимка: архив на rallyxpress

ОТ ДВА ТАНДЕМА – ЕДИН ЕКИПАЖ… (отляво надясно) След финала на Стари столици 2016 г. – победителят Йордан Атанасов, неговия тогаваше навигатор Ангел Башкехайов с Даниел и Дилян Попови.

С кои пилоти си е партнирал Ангел  Башкехайов до този момент:

:: 2010 г. – Боян Гетов;

:: 2013 г. – Владо Сиврийски, Христо Манолов;

:: 2014 г. – Екатерина Стратиева;

:: 2015 г. – Борис Григоров;

:: 2016 г. – Йордан Атанасов и Екатерина Стратиева;

:: 2017 г. – Георги Гераджиев и Кирил Тодоров.