Десет определени, а едно каре ще чака

  • Home
  • Десет определени, а едно каре ще чака
Десет определени, а едно каре ще чака

ДОКАТО четири страни от класическата листа в WRC чакат на опашка за догодина, Промоторът на сериите обяви, а финландците се похвалиха, че договорът им е продължен до 2023 г.

ПЪРВИЯТ ВАРИАНТ на календара за световните серии през 2022 г., с който ще стартира новата ера на в WRC, вече е известен. За момента се знае „канавата“ на първенството от 13 кръга, от които поименно са известни 10 ралита, но само две от тях (виж таблицата по-долу) са с конкретни дати, докато за вакантните места има къса, но авторитетна опашка от кандидати. Така че окончателният вариант на новия шампионат на ФИА тепърва се очаква, преди да бъде подпечатан по време на сбирката на Световния съвет. Осемте състезания – в Португалия, Италия, Естония, Финландия, Гърция, Испания и третия пореден опит на Япония да се върне в WRC, само са посочени, като се очаква датите им в скоро време да бъдат обявени, като при това промени в подреждането не са изключени.   На площад Конкорд имат четири резерви – две от Европа и две от Океания. Както сочат оценките на водещите информационни сайтове в областта, както Хърватска, така и Швеция имат достатъчно големи шансове да са в доминираният от европейски надпревари календар.

Интересното е, че в проекта не фигурира нито едно състезание на Американския континент. Според френският колета Алекс Бено, европейският дух е резултат повече на прагматичност, отколкото на нещо друго. При новите и големи промени, които трябва да дойдат заедно с новото поколение „хибриди“, повечето състезания на Стария континент биха гарантирали и по-голяма сигурност с доставките и евентуалните ремонти на „електрокарите“ от категорията Рали 1.

снимка: интернет
КАКТО ВСИЧКИ, ТАКА И М-СПОРТ… продължават с нарастващо темпо да работят по развитието на своите коли за първия сезон от идващата нова ера в ралитата.

Според друг колега – Сандо Рениери (Италия), много големи изглеждат шансовете на Северна Ирландия, чийто асфалтови етапи биха балансирали и иначе прекалено макадамовия вид на първото първенство в новата ера на WRC.

Така че въпросът сам се налага: австралийците или новозеландците ще де върнат в календара, след дългото им отсъствие.