Ден на контрасти, на върха-трио в 6.4 сек.!

  • Home
  • Ден на контрасти, на върха-трио в 6.4 сек.!

НАПЪЛНО разбираемо е, защо Себ Ожие (на снимката долу) е любимецът на букмейкърите и в най-реномираните къщи за залози той е определят с най-ниския коефициент за победа в Монте Карло. Ами 6-кратният световен шампион не е побеждавал в Старата госпожа единствено с автомобил, който… не е карал. Квотите за французина се движат от 21/20, 26/19 до 11/8. В същото време при Нювил те са 3/1, 3/3 и 100/30. Изненадващото е, че сегашният водач в класирането Елфин Евънс има 10/1, 12/12 и 6/3.

ТОЧНО ТОВА рали Монте Карло, състезанието, което в автомобилния спорт винаги е сравнявано с музиката на класиците – Албиони, Моцарт, и Бетовен! Но също толкова непредсказумо, колкото и рулетката на казиното в Монако, стикерите на чието спонсорство са по автомобилите за поредна година. Съботата се оказа денят на абсолютните контрасти: сняг и черен лед, ниски температури в първия тур, слънце и мокри километри във втория.

Вторият пълен ден от Монте завърши с победа за, Елфин Евънс (Тойота Ярис WRC, на снимката горе) – 2.28:35.1, който поведе колоната в самия край на съботния тур, следван на 4.9 сек от Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC) и трети – Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC), който изостава от водача на 6.4 сек. от Евънс.

„Никакви реални грешки не съм правил – каза на финала бившият световен шампион Ожие, чието изоставане от съекипника му на първите 2 времеви контроли беше съответно 1.1 и 1.4 сек, които французинът така и не успя да ликвидира до финала на Селоне. Последния скоростен тест за деня бе спечелен от Нювил -12:12.0 мин, Евънс завърши 4.6 сек по-късно, а внезапно намаленото темпо на езда постави Ожие трети, на 4.9 сек от Евънс.

снимка: личен сайт на себастиян ожие

АГРЕСИВЕН… До средата на последния етап топ-пилотът на Тойота Себ Ожие показваше типичният стил на езда. „За да съм честен, не смятам, че съм направил каквато и да е грешка… не знам откъде дойде това забавяне“, допълни Себ Ожие. „Днес беше добро бягане и усетих, че мога да имам равно темпо, както и да увеличавам скорост на повечето места. В първата „примка“ днес (първия тур –бел. ред.) се опитахме се да не унищожим шпилките [стъндовете на зимните гуми] и това определено донесе подобрение [на времената], тъй като екипажите за опознаване вече бяха минали“, обяви уелсецът.

снимка: официален сайт на рали монте карло
ДА ИЗЛЪЖЕШ КОНКУРЕНЦИЯТА… Елфин Евънс не само си върна лидерството на колоната, но в неделя може и напълно да оправдае определението си „черен кон“, ако надбяга и Ожие, и Нювил.

Освен тур на контрастите, днешната дистанция бяха и 75 км на невиждано противопоставяне вътре в тройката Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC), партньорът му в Газоо Рейсинг Елфин Евънс и вицешампионът за 2019 г. Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC) е като истински апотеоз на Монте Карло. Ако това противостоене би се запазило, не ми се мисли как точно ще се развива шампионатът нататък!


::
Резултатите от

първите два дни
може да видите на
сайта на WRC ТУК

снимка: официален сайт на рали монте карло

ИЗЧАКВАТЕЛНА ПОЗИЦИЯ… Тири Нювил е един от най-бързите пилоти във финалните етапи, а и разликата, която го дели и от Ожие, и от Евънс спокойно може да бъде заличена. А какво е било напрежението и каква е била битката на самия връх и в триото, а и в двата екипа, може да си представите, като погледнете класирането и това, че преди 12-ата отсечка и последна за деня – Селоне (20.82 км) Ожие и Евънс…делят първото място с еднакво време – 2.16:18.5 мин., а Нювил („О, боже – каква нула!“, възкликна той на финала) е на 11 сек. зад двамата лидери. Каква изключителна, каква невероятна битка! Не мога да си спомня кога (а и дали изобщо е имало такъв случай през последните 15 години в Монте?), в която два екипажа от един тим делят лидерството! И колкото се развива фантастичната битка горе, зад гърба на Нювил „времевият трап“ с неговия съотборник Себастиян Льоб се увеличава с ракетно темпо.

снимка: от екрана на wrc+

НАГОРЕ ВЪРХУ ЛЕД, НАДОЛУ – ВЪРХУ МОКЪР АСФАРТ… Драматична промяна в състоянието на трасетата! Първият тур на съботния ден бе студено, а в изкачването на първите два етапа – сухо, в средната част – пасажи леден и сняг и отново – сух асфалт. Във втората врътка и снегът и ледът изчезнаха, така че използваните при първата половина на деня гуми със стъндове бяха заменени с супер-меки мишленки. 

ВЪВ ФИНАЛА на първото рали от световните серии са предвидени четири скоростни теста (63.98 км) по стръмните пътищата на Средиземноморските Алпи. В този ден не е предвидено сервизно обслужване. Екипажите ще преминат през Пиер-Кава (СЕ 13/15 – 18.41 км) и Кол де Брос (СЕ 14/16 – 13.58 км, на снимката), чиито серпантини са предвидени и като първия за годината пауърстейдж.

След първото преминаване Селоне, времевата дистанцията на Нювил и Льоб бе… точно 100 сек. След още 16 км, тези от дублирането на Ла Батие-Ньов (СЕ11 – бел. ред.), този трап с увеличи на 116.9 секунди. Особеното вниманието продължава да е поставено повече върху начина на каране на Кале Рованпера (Тойота Ярис) при първото му участие с WRCar и не е така обвързано със свръх-очаквано класиране. Все пак нека да отбележа: в дванадесетте теста от петък вечер финското момче е 6-и в генералното и нито веднъж не е падал под 7-атапозиция, като дори на Сент Клемент II бе първият зад гърба на основните играчи. Битката между Ерик Камили (Ситроен С3 R5, WRC3) и каращият същата от НР Спорт кола Мадс Остберг (WRC2) е общ спор между за 8-ото място в генералното класиране, отколкото за победата при аматьорите или професионалистите. Камили изпреварва Остберг с позиция и 14.4 сек, но е далеч пред втория в WRC3 – Николас Сиамо (също със Ситроен С3 R5), за когото шансовете да наваксва близо минута утре изглеждат минимални. Същото се отнася и за профи-групата, в която неучаствали в Монте от 2016 г. Остберг води на Оле-Кристиян Вейби (Хюндай NG i20) с повече от 90 сек.

снимка: motorsport

В ЦЕНТЪРА НА ВНИМАНИЕТО… Кале Рованпера справедливо влезе във фокуса на медиите заради силната си езда при дебюта за Тойота Газоо Рейсинг.