Дебютът на спринта в Пещера: оценката е повече от добра

  • Home
  • Дебютът на спринта в Пещера: оценката е повече от добра


КЛАСИРАНЕТО на екипажите в скоростните отсечки и подреждането след всяка от тях, може да средите на линка ТУК.

ТОЧНО ТОВА силно ме притеснява: всички казват, че състезанието е било много добро“, коментира пред сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на първия от програмата спринтове миналия уикенд в Пещера Емил Захариев. В програмата на федерацията тази надпревара се появи като напълно ново състезание, което – засега – замества класическата надпревара от планинския шампионат, организирана по традиция много силно от града. Освен това, като начало на сезона, Пещера записа много и големи бонуси от факта, че след Стари столици 2020 г. за първи път край трасето имаше публика, при това предвидимо много, след като противоепидемичните мерки бяха охлабени. Имаше не просто публика, а необичайно много публика, както в най-добрите автомобилни и безкоронясани времена. „Дори и такава, каквато на Св. Константин беше се престрашила да прави биваци и то не с кемпъри, а обикновени палатки – коментира Христо Христанов, отговорникът по сигурността на дебютния спринт. Това пък не се е случвало най-малкото от по-предишния шампионат в ралита и от уикенда на сливенското Монбат Рали. И, както е ясно, хората от биваците бяха опънали палатки и направили барбекютата (въпреки ниските температури, мъглата и преваляванията!) не заради нещо друго, а заради бензиновата пиеса, за която отдавна чакаха да се вдигнат пандемичните завеси. Не е изключено под „всички“, които са казвали на директора, че състезанието е било силно, да са обичайните хора, които са склонни да правят комплименти. Но пък е сигурно, че като всяка проява, още повече устройвана за първи път, пропуски имаше.

снимка: официален сайт на ралиспринт пещера
ПОБЕДАТА НА ВТОРИ ПЛАН, ПО-ВАЖЕН ЕКСПЕРИМЕНТА… Какво ще бъде поведението на Фабия-та върху мокро трасе, но обута със сухи Пирели Сото Зеро и какви ще са времената на Ангелов/Гаджев в обстановка, която би се повторила и в Есок Рали в Турция този уикенд? С такава приоритетна задача беше поставена от Петър Гьошев и от Моторспорт Академията за състезанието над Пещера.

По-важното е тези пропуски да са отразени достатъчно обективно и коректно в доклада на наблюдателя на АФБ, а още по-важното е, ако автомобилната власт помогне изпуснатото да се компенсира. Но дали същите онези фенове, които – примерно на местността Мечето – са зъзнали заради актьорите, пропуските са били особено важно нещо?

Били ли са разочаровани от играта и „режисурата“ в неделя?

Надали, за да не кажа абсолютно сигурно… Защото, като изключим серийното продължение на победите на шампионите Миро Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево), зад гърба на този екипаж имаше и напрежението, и интригите, и неизбежните малки и по-големи драми. „Важно е, че се върна [спортът] и че може да се ходи по състезанията“, категорично и преди всичко с надежда заяви на отпътуване от Пещера един от ветераните в автомобилния спорт в България Рад Узунов. Изглеждаше не само бодър, въпреки пешите преходи, но точно обратното – удовлетворен от надпреварата. Ралиспринт Пещера е втория нов старт след Ихтиман, който се появява в автомобилния календар за три години, ако не се броят двата спасителни пояса, хвърлени в две последователни години (2018 и 2019 г.). първо от Булсим (Сливен), после и от Вромос (Бургас) . Интересното е, че и миналата година в Ихтиман, и тази година в Пещера работата се стовари на Емил Захариев. Но изключенията в сравненията тогава и сега показват, че ако в Ихтиман, градът, в който няма АСК и Захариев разчиташе единствено на волнонаемни помощници, то в Пещера зад него стояха – по думите на самия директор – „млади, амбициозни и знаещи“ хора. Така и една от разликите в двата нови старта се налагаше сама от себе си. В Ихтиман 2020 на Захариев, а и на останалите в щаба на спринта, не им се налагаше единствено да поднасят… цветята на участниците в спринта. Тако или вако, макар спринтът в Пещера буквално да повтори 2/3 от сезона преди това, началото на годината беше добро.

снимки за rallyxpress: илиан телкеджиев

ВЪПРЕКИ СТУДА – ПУБЛИКА КАТО В НАЙ-ДОБРИТЕ ВРЕМЕ… Освен колоните, които въпреки лошото време бяха внушителни по пътя към двата скоростни етапа, в местността Мечето дори имаше впечатляващ бивак, но не от ванове, а от… палатки. Най-малкото защото докато Ангелов/Гаджев преследваха времето, то еднотипните Пежо 208 R2 на Станчовски, Титов и Стратиева бяха оплетени в тройна интрига, допълнена от завърналия се в спринта Боби Григоров. На тази трипъл-конкуренция Станчовски удържа и взе сребърното място (авантаж от 5.2 сек), след като направи почти 100-процентов „хикс“ в етапните класирания с Тони Титов – по едно второ място, 0:2 за третата позиция и 1:1 за петото място. „Нищо особено [като грешки] при първото минаване (двете начални отсечки – бел. ред.), просто карах малко отпуснато – каза за RallyXpress пилотът на Мегапорт след края на първия тур. – С Игнат [Исаев] гледахме он-борда и не съм правил грешки… Аз си го обяснявам, че в мъглата, особено в спускането, малко повече резерв съм оставял… После, за второто [минаване] в мъглата вече бях в ритъм…“

снимка: петко станчев/rallyxpress

КОМПЕНСАЦИЯТА – ВЪВ ВТОРАТА ВРЪТКА… След като „проспа“ началото на спринта и в гъстата мъгла се оказа без помощта на „жълтите цайси“, Тони Титов заложи да избива от пасива си във второто преминаване на етапите от пещерския спринт. За натрупаната разлика на финала в Пещера (в 4-ата отсечка Титов той завършва само на 0.7 сек от Станчовски), както и за позакъснелия ритъм, пилотът намира обяснението в това, че… цайсовите очила против мъгла оставят в София, вместо да са в жабката на Пежо-то. На какво може да се дължи видимо много силното каране на Катето Стратиева? Несъмнено и първо – че след една година, пълна с технически проблеми и разочарования, на старта в Пещера има и спокойствието за колата, и концентрацията. Тя твърди, че когато е имала проблеми, винаги е била изключително силно концентрирана върху състезанията. Особено през 2020 г., когато на моменти дори е губила вярата в автомобила и след двата удара – в Сърбия и на Канарите.

Сега всичко това е различно.

„С две думи – бях спокойна, имах добре подготвена кола, с Жоро [Аврамов] хванахме ритъма, достигнах концентрацията и имах пълната подкрепа от семейството ми, партньорите и на публика. Състезанието беше прекрасно, с доста по-съвременни коли и много публика въпреки лошото време. Пилотите имат нужда от това.“

снимки за rallyxpress: драгомир петров/apix

СПОКОЙНИ, С ДОБРЕ ПОДГОТВЕН АВТОМОБИЛ… Най-бързата европейска дама – Катето Стратиева и Жоро Аврамов, бяха част от интригата, която се бе завързала зад недостижимия екипаж на шампионите от Мегапорт.

Ако представянето на тази троица може да се приеме за закономерно, то връщането на Григоров/Миленков в състезанията, особено във втората „врътка“, няма начин да не направи подобаващото впечатление. Едно 5-о място на Пещера 1, последвано от 7-ата позиция на Свети Константин имат своето чисто техническото обяснение: разговорното дефектира, двамата си говорят, но без да се чуват и екипажът буквално… се „загубва в записките.“ След което идват двете втори места зад Ангелов/Гаджев при второто каране на етапите. Но колкото и да са бързи Григоров/Миленков, пасивът от първата част остава, че дори и е увеличен с 7.2 сек след СЕ4.

снимка: петко станчев/rallyxpress

ПОСЛЕДЕН ЩРИХ И ПЪРВА ОТСЕЧКА… (вляво) Валери Борисов и Христо Димитров, шефът на техническия екип на Боби Григоров поставят табелата на отбора MG Рали Тим (долу) т Григоров/Миленков правят първите километри с… „произведеното“ почти изцяло в Ловеч Мицубиши Лансър Ево 9. „Отделно, поради невъзможност за избор на гуми, карахме с това което имаме и на финала на втория Свети [Константин], те дори не бяха загрели“, допълва победителя в НС2 Челото, след системно „катерене“, затвори „осмицата“ на Атанас Тодоров/Владимир Ичеренски (Флат-аут). В генералното те тръгнаха от 10-о място в общото класиране, два пъти 7-и и завършиха в топ-6 на Пещера, без нито един път в хронометрираните етапи да излязат извън десетката.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

БЕЗ ДА ИЗЛИЗА ОТ ДЕСЕТТЕ НАЙ-БЪРЗИ… Екипажът на варненския Флат-аут Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски описват ляв завой на етапа край язовир Батак. Краси Каменов/Виктор Туджаров (Жико МС, Ситроен Саксо) също направиха здраво състезание, завършвайки 9-и от 24 класирани коли и с победа в RC5, а дебютния спринт на местния пилот Жоро Кузев и временният му навигатор Краси Механджийски (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, завърши с точки, подиум и купа за  първото място в нововъведения само за спринта клас RC3/N.

:: Масовото участие на Мегапорт (4 екипажа) и

класиранията им на финала в неделя нямаше как да не донесат първа победа за екипа на Петър Гьошев (30 т.), следвани от сливенския

Булсим (24) и варненците от Флат-аут (21 т.)

♦ По-тежко от Сливен, по-тежко и от Бургас! Двата най-трудни в метеорологично отношение спринта, измежду всички 20 състезания насам, се оказа Пещера (дъжд, непрогледна мъгла, много хлъзгави трасета – на снимката от Пламен Танев, долу), в който прогнозите направиха опознаването ужасно тежко, описването на отсечките и записките – трудни за правене и задължително с много пропуски, а самото спринтиране – с много повече от обичайните рискове. Другите две състезания, които бяха с кошмарни метео-условия са Сливен 2018 и Бургас 2019 г., когато се стигна до отмяна на скоростен етап и намаляване на дистанцията заради проливен дъжд.

♦ Три дни, след като в Пещера завърши втори в клас RC3/N, днес Емо Денев-Прокурора (на снимката) отбелязва своята 63-годишнина, с което доказва, че в този спорт е важно да бъдеш млад по дух, без значение на EГН-то или диоптрите на очилата. Денев, който започна защитата на титлата си в този оформен специално за спринтовия шампионат клас, за втори пореден път използва за навигатор своя зет – Тодор Йорданов. Както каза самия пилот, Тодор ще е негов щурман само в ралитата, а регулярният му ко-пилот – Богомил Ненов, ще го води в ралитата.

♦ Малшансът идва, когато „ти става хубаво!“ Това е резултатът от първия спринт за годината за екипажа на Мегапорт Огнян Герджиков/Николай Китанов (Рено Клио RS), които във финалния етап влязоха в канавката и останаха край трасето (снимката долу, личен архив на Оги Герджиков). „Прекалено ми хареса… Всичко беше перфектно… Но не успях да я извадя [колата] на този завой… – каза Герджиков пред RallyXpress.

♦ Първо разписване в шестицата, първи подиум и първа купа. Така завърши дебютът на сливенските братовчеди Иво Иванов/Николай Тенчев (Булсим, Субару Импреза WRX), успели в дебюта си да се наложат над Георги Георгиев/Васил Георгиев (Грийн Фокс Мс, Субару Импреза WRX) и третото Субару в колоната – този –а баща и син Парашкевови – Христо и Манол.

♦ Първата проба на системата на ONI завърши само с плюсове за техниката и с нормално забавеният първи монтаж на апаратурата за контрол и безопасност на екипажите. Първият автомобил, който „ай-ти-тата“ Стойко Нейчев и Бойко Соколов трябваше да оборудват с всички дивайси на чешкото производство бе автомобилът на Сашо Стайков (на снимката на Петко Станчев, долу) и работата по него продължи… 30 мин. „После ги свалихме до 10 мин. на кола, но така или иначе забавянето беше налице, защото нямахме опита“, обясни Ненчев.

По-късно в хода на опознаването и в самото състезание (две различни системи за трекинг), цялата апаратура работеше перфектно, позволявайки дирекцията на състезанието да следи и контролира хода на надпреварата така, че да е готова да реагира при извънредни ситуации.

Изнервен пропуска точката на спиране… ♦- така завърши третото състезание и първия опит на  пилота от Върбица Сашо Стайков (на снимката , долу), който на един ляв завой на Пещера 1, се оказа извън трасето. „Изгубих втората скорост и това допълнително ме изнерви, заради което изпуснах и вярната точка за спиране, а и на 3-а или 4-а нямаше как да направя обичайното спиране“, коментира Стайков.

♦ 100 на 100 подсигурен с очила! Левен Ризов показва, че няма да се окаже в ситуацията на Оливър Солберг от Арктик Рали, където талантливото хлапе загуби ценно време, след като преди това загуби ценните си очила. Варненецът внимателно пази своите „очилата за мъгла“ и спокойно изчаква старта на състезанието, докато негови колеги обикаляха Пещера, за да търсят отворена оптика….