Две тежки сесии за Влъчков на холандската писта Зантвоорт

  • Home
  • Две тежки сесии за Влъчков на холандската писта Зантвоорт

ДВЕТЕ КВАЛИФИКАЦИИ и двете състезания от петия кръг в евросериите на GT-4 в Северната купа ще бъдат предавани на живо в мрежата. Квалификационните обиколки са утре, събота, 19 август в 13:15 ч., първият от двата старта е също в събота от 18:50 ч., второто – от 10:45 ч. в неделя, 20 август. Часовете са посочени в българско време. Лайф-стриймът от Зантвоорт на първото  състезание е ТУК, а за втория старт в неделя – ТУК. На линка ТУК можете да следите резултатите на живо.

МЛАДИЯТ БЪЛГАРСКИ пилот Иван Влъчков (на снимката), който преди месец спечели първото място при аматьорите в дебютния си старт от Европейските серии на GT-4 Северна купа на Словакия Ринг, днес имаше две тежки свободни сесии на холандското трасе Зантвоорт. Скромният опит, който шампионът на България в пистовия клас Туринг за 2016 г. има от карането на българския SIN R1 GT-4 си каза думата на едно трасе, напълно различно от словашката писта. Дори и в чисто психологически аспект, за Влъчков тези две тренировки се оказаха особено трудни, защото Зантвоорт има малко пясъчните зони за сигурност, а по-горямата част от пистата е с бетонни ограждения край трасето. „Изучавахме трасето – каза днес в късния след обед бащата и мениджър на пилота Стамен Влъчков. – Може да се каже, че Иван караше и в двете сесии под минимума си, защото освен всичко друго, конфигурацията на пистата е трудно за запомняне.“ Логично при първото си излизане на Зантвоорт, младият българин дава 33-о време (2:01.771 мин) за обиколка от 4.320 км. Отделно, че асфалтът е „олигавен“ от припръскващ дъжд, самата настилка е неравна и това допълнително усложнява задачата на Иван Влъчков.

снимка: личен архив на иван влъчков
В КРАЯ НА ПЪРВИЯ УРОК ПО ЗАНТВООРТ… Иван Влъчков излиза от кокпита на автомобила си, след като е приключил с първата тренировка.

В края на тази сесия, Влъчков, който като аматьор кара русенският прототип без партньор, завършва на 14.053 сек от британската двойка Фил Клю/Чарли Фаг (Масерати Гранд Туризмо MC). Втората сесия е в слънчево време и на сухо трасе, а и с малкия опит от първото излизане на Зантвоорт, Влъчков първо се движеше във втората десетка, за да бъде прескочен по-късно с постиженията на конкурентите и да пропадне до 28-о място. Трябва да се предполага, че именно наученото за първата тренировка, е резултатът за свалените 9.073 сек от най-доброто постижение на Иван Влъчков при първото каране.

За българският тийнейджър обаче сложното тепърва предстои в утрешната първа квалификация (часовете и излъчването на състезанията – в карето горе), тъй като според метеорологичните прогнози първата квалификация ще бъде изцяло върху мокро трасе.

снимка: личен архив на иван влъчков

ОБЛАЦИ, ОБЕЩАВАЩИ СЪБОТНА МОКРА ПЪРВА КВАЛИФИКАЦИЯ… Днес над трасето на холандската писта имаше дъждовни облаци, но само за малко припръска дъжд в първата тренировка. За утрешната квалификация метеоролозите са сигурни – ще вали дъж… Трябва да се припомни, че за цялата си спортна кариера в автомобилния спорт, започнала през пролетта на миналата година на пловдивската писта Дракон, едва през втория си сезон на русенското трасе преди два месеца, младият Влъчков за първи път стартира на мокро.

Разликите между градската писта в Русе и Хонда-та и онова, което го очаква на Зантвоорт със SIN R1 GT4 е колкото от земята до небето. Това е повече от достатъчно, за да се разбере колко трудна ще е задачата на екипа на екипа на София Кар Моторспорт в Холандия. И няма да включваме несъизмеримата разлика в конкурентите и техните 32 „пушки“…