Две години и осем месеца трая „раждането“ на рали спринта

  • Home
  • Две години и осем месеца трая „раждането“ на рали спринта

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт избра една от действащите схеми за обобщение и преглед на отминалия сезон. „За мен по-добрият вариант е преди началото на новото първенство да се обобщи миналата година“, категоричен е шеф-коментаторът на Глобъл Алекс Бено. Той има един-единствен аргумент – направиш ли го веднага след финала, много от фактите ще се забравят преди новия шампионат. Сега, както и в предишните сезони, RallyXpress предлага обобщението на първенство по рали спринт за 2016 г.

ДВЕ ГОДИНИ И ПОЧТИ ОСЕМ месеца бяха нужни,  за да бъде завършено въвеждането на първия от т. нар. „нови“ шампионати в програмата и календара на Българската федерация по автомобилен спор (БФАС). „Раждането“ започна с много надежди и още повече „ура, да живей!“ около открития спринт Самоков през февруари 2014 г. Точно по това време се появиха и най-малко трима експерти, упорито претендиращи за бащинството на новата у дисциплина. Обаче в края на същата година мераците им за „авторство“  у тях се изпариха в момента, в който се разбра, че шампионатът така и няма да бъде завършен. Междувременно видинчани, с присъщото упорство на Жико Моторспорт и с професионалната работа на директора на спринта там Румен Манолов, устискаха не само този сезон, но и следващите два. Да добавим, че в разиграваните варианти „втори кръг – може би в Пещера“ и „евентуално спринт Видин II“, Жико Моторспорт и Иван Иванов винаги присъстваха като спасителната опция. Всичко това задължително трябва да бъде припомнено, за да се разбере, че първият истински шампионат в най-скромната и в същото време максимално атрактивна дисциплина стана не толкова благодарение на двете нови състезания, колкото на желанието на организаторите да добавят към портфолиото си и нещо различно от класики рали-писта-планинско.

снимка: rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЪРВИ… Костадин Щерев и Стефан Драганов след финала на Дряново 2016 г. – първа титла в генералното класиране за Шпльоки и първа титла в спринта за ЕФКО Рейсинг Тим

Но спринтовата дисциплина през 2016 г. не мина без увисване. Поне до момента, в който габровци не успяха да намерят идейния партньор в лицето на общината в Дряново. Изглежда парадоксално, но първенството бе резултат на успешно модифицираното от ИФКО Рейсинг Тим планинско Шипка, допълнени с трасетата край Царева ливада от ентусиастите на АРА Моторспорт. Точно казанлъчани и габровци категорично доказаха, че появата на нови състезания е възможна при добра организация, а одумваният и на фона на класическите дисциплини нелогично неглижиран спринт, може да бъде завършен като цикъл в един сезон. Първото ново бе Казанлък 2016, което Стефан Драганов и екипът му спретнаха независимо от моментните колебания. Напълно разбираемо – опитът от планинското не стига, но пък града вече имаше и нещо различно от схемата на многолюдното посещение за 6-те катерения към Бузлуджа.

снимка: александър спиров/apix

ПЪРВАТА ОТ ДВЕ… В първия казанлъшки спринт Костадин Щерев започна пътя си към титлата в новата дисциплина. Домакинската победа на Коце Щерев в Казанлък (ЕФКО Рейсинг Тим, Субару Импреза WRX, НС2) бе добър завършек на направеното от клуба независимо, че доброжелатели предположиха: успехът на пловдивчанинът бил резултат от множеството тренировки по трасето. Това едва ли е точно така, защото се пропуска факта, че Шпльоки, за разлика от почти всички останали в колоната ралиджии, познава Шипка от досегашните си участия в планинското. Точно заради този опит други четирима – Динко Василев (Стара Загора, Ситроен С2 R2), другият пилот на ЕФКО рейсинг Тим Красен Василев (Рено Клио), Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо) и Димитър Пенчев (Автоцар, Ситроен Саксо) успяха да намерят място в генералното класиране на Казанлък 2016. Наистина обещаващо начало, още повече, че и втори на подиума бе ралиджийски екипаж Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2). Надеждите автоматично се пренасяха във Видин, допълнени от очакване, че шампионатът ще се окаже колкото пъстър откъм автомобили, толкова и оспорван.

снимка: георги павлов/apix

ПЪРВО МЯСТО У ДОМА И БЕЗ 50 „КОНЯ“ В ДРЯНОВО… Иван Иванов и Румен Иванов бяха единственият пряк конкурент на Щерев и Папазова за финала на годината. Какво обаче се случи на площад Бдинци? Едва 10 стартиращи екипажа! Дори и удържаните вече трета поредна година парични премии за първите трима в генералното класиране не бяха достатъчно примамлив довод, за да се стартира във втория спринт. Нито тогава, нито сега някой е в състояние да обясни как така видинският спринт, достойнствата на който бяха известни още от 2014 г. регистрира вторият най-нисък брой на участие (антирекордът на рали Средна гора 2013 г. – 9, но реално 8 екипажа!) – една 10 автомобила. Както домакините, така и организаторът не можеше да даде логично обяснение или да намери достатъчна причина, нито един от тези, които стартираха в Казанлък да не се появи във Видин. Не само това, че от този негласен бойкот да се стигне до преполовяването на точките за всички – тези които първо стартираха, а после и финишираха…

снимка: rallyxpress

СЛЕД „ТАВАНИРАНЕТО“ КРАЙ СИНАГОВЦИ… Техническата комисия проверява катастрофиралото Субару на Щерев, за да отхвърли мълвата за саботаж.

Не стига всичко това, ами и горещият спор за прилагането на правилата, повдигнат от Цецо Русев-Вюрта, трябваше да се решава от Националния спортен трибунал (виж ТУК).

Иван Иванов/Румен Иванов (Жико Моторспорт, Субару Импреза WRX, НС2) спечелиха у дома и купата и чека за победителите, но това стана след като още на третия километър от етапа Синаговци Коце Щерев и навигаторката му Ани Папазова „таванираха“ Субару-то си.

„Още на старта на Синаговци спря да работи хидравликата – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Шпльоки. – Тръгнах с намерението да не се силя, да карам разумно. Но точно в пасажите около 3-ия километър колата изведнъж се отсече… нямам обяснение защо… и оттам направихме няколко завъртания през таван. Колко точно – не помня…“, заяви тогава Шпльоки.

снимка: георги павлов/apix
СЛЕД ТРИ ГОДИНИ НА ПОДГОТОВКА… Цветомир Русев и Иван Данков започнаха първия си сезон в спринта с амбиции за повече от победа в класа си.

Впрочем Иван Иванов и Румен Иванов бяха единственият пряк конкурент на екипажа Щерев/Папазова за финала на годината

Скоро след катастрофата към щетите по карбоновото „съзвездие“ се прикрепи и подозрението, че „това отсичане не е случайно“. За щастие и жалбата на Щерев в МВР, и последвалата техническа експертиза на намачкания автомобил отхвърлиха безумната идея за саботаж по колата.   Най-малко три качества обаче има във видинското спринтиране, които дори заклетите противници на дисциплината ще преглътнат и признаят: точното изпълнение на правилата, добрата организация и постоянството, с което Жико Моторспорт и Иван Иванов държат спринта да е част от календара.

снимка: георги павлов/apix

ВЪЗМОЖЕН ТРОЕН УДАР НА „СЪЗВЕЗДИЕТО“… Георги Янков и Цветан Балджиев (Дунев Рейсинг, Субару Импреза WRX) се качиха втори на подиума в Дряново и, ако не бяха проблемите на Жико, можеха да направят първата тройна победа на Субару.


„Всъщност тя кризата в рали спринта просто не е спирала…“Румен Манолов,
директор на рали-спринт Вида

Онова, което остава зад паравана на празните приказки и упреците, че премията за тримата първи била заради местните пилоти, е продължаващото три години намерение на Жико да се нагърби с рали-спринт Вида 2.0, само и само шампионатът да бъде затворен. И за да е спазена 100-процентово традицията, въпросът ще има ли още спринтове след половинчатата дунавска екскурзия, отново висеше както в предишните два сезона. Ясно е, че спринтът като дисциплина има своите противници. Разбираемо е дотолкова, доколкото ниските разходи могат да ощетят с преоценка на приоритетите най-малко двете топ-дисциплини – ралитата и планинския шампионат. Възможни ли е да се стигне до подобна преориентация? Без да има големи гаранции, такава ситуация не е изключена. Против нея досега работеха предишните два сезона… Но спасителният пояс беше хвърлен от габровци, които в рамките само на три седмици миналото лято успяха да намерят трасетата, да преценят маршрута, подготвят документите и съберат трасета в така невиждана у нас компактност, че състезателните километри да са 56% от цялата дистанция.

снимка: георги павлов/apix

И ЗАРАДИ ЗАБАВЛЕНИЕТО… Екипажът на Октан Рали Тим Игнат Исаев и Стефан Кордев влязоха в шестицата на финала на годината с автомобил, бе „най-доброто“ от техниката в миналогодишния шампионат. Но преди това габровци имаха шанс да попаднат на общинари, на които не е нужно да обясняваш социалният ефект от този спорт. Сега директорът на състезанието Атанас Божилов твърди, че работят за стандартите на рали-спринта. Той обаче бърка в едно – те бяха създадени от габровци още миналата есен, заради което Дряново 2016 вероятно заслужава и най-високата оценка в шампионата. След победа в Казанлък, катастрофа във Видин, Щерев (този път с навигатор Николай Арабаджиев) трябваше отново да се справя с коравото Субару на Иван Иванов-Жико, който взе две етапни победи, а Шпльоки – само една. Но в откриващата отсечка Дряново Жико се оказа лишен от близо 50 „коня“. И докато Щерев караше очевидно под нормата си, с разваленото турбо в Субару-то на видинчанина си заминаха и надеждите му за титлата…

снимка: георги павлов/apix

ДОСТАТЪЧНО МНОГО, НО ОТ ДОБРО КАЧЕСТВО… В закрития парк на рали-спринт Дряново бе не само многолюдно, но и с добра техника. Ако не бяха техническите издънки в Субару-то на видинчаните, на финала можеше да има за първи път три от японските автомобили, след като  Георги Янков/Цветан Балджиев (Дунев Рейсинг, Субару Импреза WRX, НС2) финишираха втори.

Това е първият случай, в който двамата са на подиума в генералното класиране, както това направиха при първия си спринт и енинците Стефан Панчугов/Алекси Малчев (Казанлък МС, Хонда Сивик, НС4).

:: Първият шампионат по рали-спринт бе с едно познато състезание (Вида) и два старта, организирани за първи път – в Казанлък и Дряново.

:: В надпреварата през първия пълен сезон от шампионата по рали-спринт 2016 е покрита дистанция от 322.76 км, общата дължина на 9-те специални етапа е била 112.35 км.

:: Общо 40 екипажа участваха в първия пълен шампионат по рали-спринт през 2016 г.

:: Седем бяха тимовете, които си разпределиха точките от надпреварата на клубовете в трите спринта през миналия сезон, завършил с първа отборна победа на ЕФКО Рейсинг Тим и в рали-дисциплина.

:: Единствено шампионът за 2016 г. Костадин Щерев-Шпльоки (ЕФКО Рейсинг Тим, Субару Импреза WRX, НС2) успя да запише две победи от три спринтирания (Казанлък и Дряново).

снимка: георги павлов/apix

ЕМОЦИОНАЛЕН ФИНАЛ… Всички участници в дряновския рали спринт са вдигнали своите трофеи, за да влязат в кадрите на фоторепортерите.

:: Шпльоки и Иван Иванов-Жико (Жико Моторспорт, Субару Импреза WRX, НС2) са двамата пилоти спечелили най-много етапни победи – по 4, но пловдивчанинът изпреварва организатора на спринта във Видин с победи в Казанлък 3 и 1 в Дряново, докато Жико има по 2 във Видин и на финала в Балкана.

:: Единственият пилот, който има по 2 победи в класа е Цветомир Русев-Вюрта (АРА Моторспорт, Сузуки Суифт, НС4) – във Видин и в Дряново.

:: Вюрта е и пилотът, който има най-големия точков актив от първия шампионат – 65 точки (победи в Казанлък и Видин и 3-о място в Дряново).

:: Само двама от всички 40 пилоти – шампионът Щерев и Русев, са стартирали и в трите кръга на спринтовото първенство.

:: Две нови състезания в календара на БФАС – Казанлък и Дряново, най-неочаквано събраха почти еднакъв брой стартирали екипажи – 24 автомобила в Казанлък, 23 – в Дряново.

снимка: георги павлов/apix

ПЪРВА ТОЧКА И ПЪРВО ВЛИЗАНЕ В ДЕСЕТКАТА… Пилотът на сливенския Скорпион Георги Георгиев направи всичко по силите си, за да се запише за в най-бързите десет от Дряновския старт.