Два сезона-3 старта: нервите на шуменци опънати до край

  • Home
  • Два сезона-3 старта: нервите на шуменци опънати до край


ДО ПОСЛЕДНИЯ ден правихме – то си е само кърпеж – асфалтиране на дупките, които имаше по трасето на шуменските етапи – каза Балабанов пред RallyXpress. И… на финала на Лозево – асфалтът свърши, не стигна за няколко дупки по пътя! Надявам се [запечатките] да издържат и до Стари столици. Малко е това, което успяхме да направи, като Общината обеща, че ще се мъчи да направи нещо за „столиците“. Моите благодарности към Ат. Николов, началника на Благоустройство и строежи, към двамата преки ръководители – В. Атанасов и Д. Даулов.“

В ДВА СЕЗОНА (2018 и 2021) и три поредни състезания (два пъти за рали България и веднъж за местното Стари столици) нервите на шуменци като организатори до последно са опънати на макс, с немалкия риск в тези случаи „да издрънчат“ и да се скъсат. И всичко това по една и съща схема, с която организаторите от Шумен Аутоспорт са сложени натясно в ъгъла, разбирайки, че една провалена част от плановете и организацията е 100-процентов провал на цялото състезание, особено на България. Както и през май 2019, така и сега, АСК Шумен Аутоспорт е завършил цялата си административна работа по осигуряването на най-голямото рали на тяхна територия, но както и тогава значим „административен кламер“ спъва работата. „Не той не пречи, той просто не дава ход на онези решения на Общината и кмета г-н Любомиp Христов – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт председателят на АСК Шумен Аутоспорт Валери Балабанов-Барни. „Имаме всички разрешения от Общината [в Шумен] рали България да премине през нашата територия, договорите с пожарната (Пожарна безопасност и защита на населението – бел. ред.) и полицията са подписани, но е… пропуснато двете институции бъдат уведомени.“ Всъщност в това е и секрета на действащата рецепта, изпитаната още преди две години от Владимир Събев, господинът, който е експерт в общината по транспорта, логистиката и знаковото стопанство. Явно е бил достатъчно ангажиран или разсеян, за да предвиди, че тези две звена, които на първо място гарантират сигурността на публика и състезание, трябва да бъдат овреме уведомени.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
2019.,СЕРВИЗЪТ ДО ТОБОЛ ДЖАMИЯ В ШУМЕН… А можеше да го няма, заради административни „пропуски, неуредици“

„Така че вчера ни се наложи, заедно с отговорника по сигурността на рали България, да пътуваме от Варна до Шумен за… среща, която беше абсолютно излишна – каза за сайта RallyXpress Калоян Станчев, генералният секретар на АФБ. „Четири часа за нищо, или по-точно за нещо, което е било свършено отдавна (документи, разрешения, планове и договори) и остава единствено да бъдат изпълнени. Дари за да бъда точен „пожарната“ вече е получила плащането си, а за полицията остава само плащането да се оформи документално…“

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ТРЕТАТА ПОСЛЕДНА ПОБЕДА В БЪЛГАРИЯ… Промоционалният екипаж Димитър Илиев/Петър Стойчев, събран в кокпита на Шкода Фабия R5 единствено заради юбилейното издание на рали България, описва първият завой на етапа Валери Великов от шуменската поредица на скоростни отсечки.


ОЩЕ ДВА екипажа отпаднаха от заявките, като и двата са от варненския Флат-аут: Стефан Либертинов/Димитър Добрев (ФИАТ Уно, Е1, №32) и Ценко Георгиев/Калоян Атанасов (Ситроен Саксо, RC4, №33).

Независимо, че самият директор на състезанието Пламен Иванов вече е бил лично на среща в Общината, „поканата“ за вчерашният митинг бил с надслов „Да им видим лицата на тези организатори…“ Обобщението – път да се види, време да се потроши, защото всичко казано на тази сбирка не само е било направено, но и е била направено много отдавна. „Според всички срокове, които са предвидени“, допълва картината Балабанов, който е Допълнителната информация, която сайтът с новините се сдоби от свои източници в града сочи, че разбира се, провалено състезание няма да има. Въпросът и целта били, на сегашните организатори да се оказва максимална преса и на фона на нея да се правят изводи Както определи сам ситуацията единият от трите независими от шуменския клуб източници на портала, „… за доброто старо време, когато ние правехме това…“. Да припомним, че ситуацията много наподобява на тази през май 2018 г., когато два-три дни преди самия старт, в последния момент, се налага намесата на президента на АФБ Камен Михайлов, за да бъде нормализирана ситуацията в шуменската зона. Разликата между онази и тази „тихи“ кризи е единствено в дребните детайли. При това половината от 16-те скоростни етапа, както и истинската битка за България, ще са именно в региона на Шумен, по трасета, които са класически и за „столиците“, и за най-старото българско рали. Всички тези подробности, естествено, за публиката и феновете това едва ли са нещо съществено. Но единствено при положение, че за тях подобни факти остават неупоменати, неясни и несъществени, ако ралито си върви.

Както обаче е казано в класическия виц, „А можеше и да спре…“ Тогава, ти да видиш, колко и какви биха били ругатните, без значение колко буквите има абревиетурата – четири или три.