Два екипа работят под пара, от финала Станков – по лекари

  • Home
  • Два екипа работят под пара, от финала Станков – по лекари

ЕДИНИЯТ от много основни преимущества на рали-спринта – късата предстартова програма – сега идва дюдеш за два от заявените за Ихтиман екипажи. И в двата тима – на сливналията Дилян Станков, и на Денис Станчовски (два от шестте Пежо 208 R2, които се очакват на Мухово – бел. ред.), ликвидират последиците от участията си в Сърбия Рали. И ветеранът, и панагюрският младеж (на снимката) навреме получиха доставката на резервните части, за да излекуват „травмите“ по колите си, след излизанията от трасетата край Врънечка Баня миналия месец. „Добре е, че пораженията не бяха големи, а и ако беше за старт на рали, може и да не се оправим – резюмира Станков. – Частите дойдоха на време и сменихме всичко. Готови сме..“ При излизането от пътя, ударът в колата е поет от предния мост и скарата, ремонт на който поражения може да се приеме като текущ. Забавянето обаче на доставката (в последните месеци често чувана причина от много състезатели) прави невъзможен теста на „ер-двойката“ преди старта в Ихтиман. Истинският проблем за сливналията обаче остава не автомобила, а проблемите с кръста. За Врънечка Баня пилотът почти „избяга от лазарета“, а болките в левия крак най-вероятно са и причината, заедно с Йордан Йорданов, да скочат в канавката.

снимки: лична фейсбук страница на дилян станков
ВЪПРЕКИ ЛЕКАРСКАТА ЗАБРАНА… Дилян Станков и Йордан Йорданов по трасе от сръбското рали, преди болката в левия крак на пилота да прати екипажа в драките край пътя.

„В понеделник, с резултатите от ядрено-магнитния резонанс, ще ходя на преглед в София – обяснява Станков, чийто спортен инат минава отвъд линията на разумното. Още повече, че за сливенския екипаж това ще е не само първо участие в шампионата тази година, но и в дисциплината изобщо. Въпросът е, доколко оправдано и мотивирано е такова участие, след като лекарите са твърдят, че са ти открили три дископатии и две дискови хернии, а в шампионата нито губиш, нито печелиш? Денис Станчовски също чака, но вече по-малката част от доставката на резервни части, за да успеят механиците да го стегнат за този уикенд. „Нямаме интереси в първенството, с Младен ще караме в Ихтиман, защото е местно състезание и километрите, които имам с новата за мен кола, трябва да се увеличават. Иначе сме готови с техниката…“, мотивира участието си във втория спринт за годината Денис.

снимки: личен архив на денис станчовски

ПОЗНАТА НА ПОЛОВИНА… Преди старта във Врънечка Баня Денис и Младен Карчев имат двадесетина тестови километра на Мухово, с което приключва и опита на младия пилот от класическото трасе на WRC-България. Не, няма Румен Манолов да е навигатор на Катето Стратиева през този уикенд, който състезателката на Астра Рейсинг предвижда да ползва като тестово състезание преди да потегли за финала на Дамската купа он ERC в Унгария през втория уикенд на ноември. Неин ко-пилот за Ихтиман ще е Димитър Спасов, достатъчно опитен и ерудиран щурман. А и подобен избор е напълно предвидим, след като  „208“ на Стратиева ще бъде обслужвана от екипа на Петър Гьошев.

» СПЕЦИАЛНИЯТ ЕТАП В ГРАДА: УДОБСТВОТО НА ШОУТО ЗА ВСИЧКИ В СПРИНТА

ФИНАЛНАТА скоростна отсечка – градският етап в Ихтиман е разположена така, че да се дадат максимално комфортни условия за всички участници във втория кръг от шампионата. От щаба на състезанието в градчето до двете „фиби“ (виж диаграмата, предоставена от организаторите на спринта) са някакви си 400-500 метра пеша. Точно толкова е и разстоянието от сервизния парк до старта на това последно изпитание в ихтиманското надпрепускане.

Екипажите трябва да направят по две обиколки на маршрута, чийто финал е „след“ 2.22 км от старта.

:: Подробностите за

графика на първия в Ихтиман рали-спринт

можете да видите ТУК

В историята на подбалканското градче страница с автомобилни или мотоциклетни състезания не се пази, така че финала на спринтовия кръг – не се съмнявайте – няма как да не предизвика интерес у гражданите, за които бензиновите емоции ще започнат именно от тази скоростна атракция.

диаграма: организатори на рали-спринт Ихтиман

СХЕМАТА на градският скоростен етап, след който ще се знаят имената на победителите във втория кръг от шампионата.

ДОСТА НЕОЧАКВАНО за публиката, в списъка с регистрираните за спринта в Ихтиман екипажи е и този, воден от Филип Игов (на снимката). Още нещо необичайно – познатият със слабостта си към френските „106“ пистаджия този уикенд ще е зад волана на… митичен Голф 2. Игов е един от близо дузината участници, за които рали-спринт Ихтиман е без всякакво шампионатно значение и чистото и лишено от напрежение състезание е единственото, което ги е довело на старта. „Това е тренирачката – обяснява Игов, който от писта Бургас 2018 г. повече от година и половина е „на скамейката“. – Иначе – без промяна, както обикновено навигатор ще ми бъде Иван Маринов.“ Освен че ще дебютират в спринтовото първенство, екипажът за първи път ще е и на Мухово, след като за последно кара тук по време на WRC-България. „Да, огледахме трасето преди седмица и да си призная нещо… късичко ми се вижда, но за едно каране, заради спорта – добре е…“  

снимки за rallyxpress: асен илиев

ТОЧКА НА ПАУЗАТА… За първи път от Бургас 2018 г. Филип Игов ще е на терен, но не в пистово, а в спринтово състезание.