Двама пловдивски навигатори в шампионско Пежо от Плевен

  • Home
  • Двама пловдивски навигатори в шампионско Пежо от Плевен


БЕЗ ДА БРОИМ стартовете на подготвената от Резината Пежо 106 в шампионатите по тайм-атак, в две от трите класически дисциплини плевенският автомобил има общо 28 старта. На писта Костов е карал тази 106 общо 19 пъти (за последно в Русе миналия уикенд) и в 9 старта от планинския шампионат. Тази неделя към спортната биография на автомобила ще се прибави и първия рали спринт.

ЗА ВТОРИ ПЪТ ТАЗИ година, след дебютното си участие като пилот в планинско Благоевград, тази неделя Александър Спиров ще се пробва и в спринтовата дисциплина. Спиров, който основа фотографската агенция АPIX, има 18 годишен опит в автомобилните състезания, в които започва като маршал, преди да стане навигатор на съученика си от езиковата гимназия в Пловдив Иван Проданов.

Този уикенд обаче към Спиров ще се присъедини още един ко-пилот с много опит – Георги Гаджев (двамата на снимката горе), който в продължение на години бе партньор на Георги Гераджиев.

Разбира се, автомобилът на двамата ще е шампионското Пежо 106 (НС4), донесло две титли на своя плевенски препаратор Росен Костов-Резината в шампионатите на тайм-атак (2010 и 2012), както и шампионска титла писта преди пет сезона. Спиров, който е педантичен когато става дума за постижения, си беше поставил за задача над Делвино да постигне времена от порядъка на 2:30 и надолу, което многофукционалният експерт успя с лекота да реализира в планинския си дебют – 2:29.020, с цели 5.640 от първоначалното време. В третия манш – 2:28.280 и минимално намаление – 0.740 сек. И това – само в квалификациите, в които Спиров свали общо 6.380 сек от първото записано време. В Благоевград той завърши 17-и с общо време от 7:14.530 мин, само на крачка от подиума (4-и) в НС4.

снимка: личен архив на александър спиров
ПЪРВАТА СТЪПКА ЗА ДЕЛВИНО… Александър Спиров се е приготвил за старта, а „механикът“ Росен Костов изчаква, за да изпрати пилота към предстартовата зона.

За Делвино Спиров мълчаливо искаше да докаже, че който се оправя с инструментите, записките, времената и умее да държи пилота си под контрол, той може със същата лекота да работи и с волана. Сега обаче ситуацията е нестандартна, а с това и доста по-любопитна, като се има предвид, че екипажът е от двама ко-пилоти. Дали Алекс ще даде повод на Гаджев „да му дърпа юздите“, или познавайки работата на втория в автомобила ще остави на навигатора единствено четенето на записките? Без никакъв патос и в лаконичен стил, Спиров обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт, че са правили тестове с новия му партньор и са се сработили бързо.

Ще бъде доста любопитно класирането на двамата пловдивчани, след като техния клас (НС4) е буквално пренаселен според стандартите на националния шампионат по рали спринт.

СЛЕД КАТО НА ДЪЖДОВНОТО трасе в Русе Резината (на снимката) „обърна огледалата“ (по стандартите на Ерменко Ерменков) на конкуренцията в свободния клас и спечели безапелационно победата срещу други 13 пилоти, тази неделя росен Костов и навигаторът му Искрен Пондев ще играят ролята на механици. Така че първенците от Дряново в НС5 през есента, сега отсъстват. Причината е чисто техническа: плевенският препаратор не бимогъл да бъде и на трасето, и да обслужва два автомобила, които ще натовари от гаража, за да заведе на старта за първото от четирите планирани спринтови състезания за сезона. „Но пък водим два екипажа за спринта на Дряново – уточнява Костов. – Единият е Сашо Спиров/Георги Гаджев, а другият – Димитър Кондев/Николай Тасков (ЕФКО Рейсинг Тим). И двата екипажа са с Пежо 106.“

снимка за rallyxpress: lap.bg

СЛЕД КАТО ИМ „ОБЪРНА ОГЛЕДАЛАТА“… Росен Костов е оставил далече назад конкуренцията, позволявайки й да храни надежда за победа само в продължение на 4 тура на пистата в Русе. Ако не се броят едва 14-те километра, които Кондев и Тасков преминаха в рали България, преди да прекратят участието си, то за двамата рали спринта в Дряново също ще е дебютно състезание. „Малко в България, но Николай добре се справя със задълженията на навигатора“, коментира Димитър Кондев. Така на двамата пилоти (Росен Костов и Искрен Пондев), като механици ще се паднат – казано съвсем общо – два екипажа от стартиращи за първи път в дисциплината.

снимка: личен архив на росен костов

БОКСОВЕ ЗА ДЕБЮТАНТИТЕ… Така ще бъдат подредени двата автомобила на Димитър Кондев и Алекс Спиров по време на рали спринта в Дряново.