Двама от петимата действащи шампиони с победи от Дракон

  • Home
  • Двама от петимата действащи шампиони с победи от Дракон

РЕЗУЛТАТИТЕ от съботните квалификации в трите серии и двата старта на отделните купи – Енеос и Лада, както и резултатите от неделните пет старта, можете да проследите на познатия адрес

http://www.results.bg/

ДРАМАТИЧНО начало на пистовия шампионат на страната за 2019 г. и в същото време завързано начало още от старта на надпреварата. За разлика от предишни сезони, сега само двама от петимата действащи шампиони спечелиха победите, докато в останалите три категории станалото на писта Лики Ломи поднесе доста неочаквани резултати. В хасковското състезание под егидата на маслата Лики Моли, по технически причини преместено на спасителното драконовско трасе край Калояново, единствено Венци Станев (Енеос Къп, Ауди S1) и Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) тръгват с пълен сбор от спечелени точки. За началото на годината, без това да е задължителният коментар по Лики Моли, се наложиха две тенденции: че в най-голяма степен интересът на публиката се фокусира върху кипите – Енеос и Лада, и, също, че Серия Спорт е единствената в трите национални надпревари, в която има колкото много пилоти, толкова и много емоции и адреналин. Каква е причината Туринг-а и Макси-тата да имат камерни състави и при тях да липсват и участници, и интрига, на тези два въпроса да отговорят експертите, които от години пишат и преработват правилата на първенствата.

:: Купа Енеос. Този уикенд премина изцяло под тоталното надмощие на шампиона за 2018 г. Венци Станев, който след спечелените съботни квалификации, в неделя повтори успеха си от гръцката писта Серес, където с четвъртата си победа бетонира титлата си за миналия сезон.

Всъщност интересът към Купа Енеос на пловдивския КА2 Рейсинг Тим и Омникар България не само продължава да е висок, но и да се ползва с покачващ се рейтинг е във факта, че освен справедливите правила и равните условия на седмината пилоти, за състезанията им обикновено отсъства вечното лесно прогнозиране на победителя. Този път обаче Станев остави интригата да се развива зад гърба му, трупайки аванс, който му донесе 25 т. след 14:43.587 мин.

снимка за rallyxpress:асен илиев

ПОД ПЪЛЕН КОНТРОЛ… Венци Станев не остави нищо на случайността и в първия кръг на Купа Енеос държеше всичко под своята опека от старта на квалификациите до финала в неделя. В същото време потеглил многообещаващо Антони Тонев успя само до половината дистанция да удържи второто място, преди да бъде успешно атакуван, а после задминат от Денислав Терзийски. Ако Тонев успя да измъкне нещо успешно от състезанието на Дракон, то е, че удържа атаките на шампионът от 2017 г. Ташо Ташев, поставил съперника си под труден пресинг в момент, в който гумите на Тонев прегряваха и вече нямаха обичайната си сила. Терзийски завърши на 1.225 сек зад Станев, а изоставането на Тонев е от 5.885 сек. На четвърта и пета позиция се наредиха съответно Ташо Ташев и Васил Александров. От отбора обявиха, че на този етап от подготовката и надпреварата за купата, целта на новобранеца Христо Христов е римската максима „бързай бавно“.

:: Серия Спорт. „Май това беше последното ми състезание на писта – коментира твърде огорченият  и силно разочарован от развоя на гонката между старта и първия завой, а после още и от последвалата поредица удари в Хонда-та двукратен шампион на серията за 2016 и 2018 г. Симеон Симеонов (Стара Загора).

Както той, така също и Йордан Методиев (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик) на няколко пъти бяха взети на таран от завърналия се на пистата след 2 сезона Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт). Ако не бяха поредицата от карамболни контакти, както и ако каращият „на макс“ Въжаров би имал по-хладна преценка, пилотът на Грийн Фокс Моторспорт нямаше да започне сезона с кръгла нула (виж решението на спортните комисари по-долу).

снимка за rallyxpress:асен илиев

ТРЕТИЯТ Е ПЪРВИ… След емоционалният старт на Серия Спорт, Диян Куманов успя да стигне до победата, получавайки първите си победни точки за сезона.
За Заю Баю се знае, че е пилотът, който има най-голямото сърце и най-отрудените длани. Днес обаче се разбра също, че високите скорости подвеждат Васко, от което и губи. Всъщност емоциите в Спорт останаха доста видими дори и при награждаването, когато Симеон Симеонов коментира пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, че бил изненадат с появата на неколегиалност в последната от трите серии. По краен в изказванията си бе вицето за 2018 г. Александър Димитров (Дамасцена-Алба, Хонда Сивик), чийто адреналин бе останал много висок и след края на състезателния ден. Така третият от миналата година -Деян Куманов (Стара Загора, Хонда Сивик) взе първата си победа от Дракон 2018 г. насам, а Димитров зае втората позиция, след като Въжаров бе отстранен от състезанието от самосезиралите се по проблемите от тази серия спортни комисари. Времето на Куманов за 18 обиколки бе 21:20.20 мин, следван от Димитров на 3.61 сек и от Йордан Методиев – на 4.49 сек. Може би най-доволен от серията е казанлъшкия ментор на Кристиян Христов (ЕФКО Рейсинг Тим, Хонда Сивик). Старозагорският ученик, на чието състезание бяха забелязани да присъстват и две изключително красиви девойки и група съученици, завърши 6-и, но онова, което правеше менторът му доволен, че първите шестима са побрани в рамките на 0.5 сек., след което идва мястото на Крис…

:: Серия Туринг. Отпадане на Иван Влъчков не се помни от октомври месец 2016 г. на пистата в Бургас. А в цялата кариера от 24 старта на този пилот изобщо не се помни случай, при който в два последователни дни да имал два последователни и различни технически проблема.

Вчера болтче от дроселовата клапа директно е попаднала в първия цилиндър, днес, само след 4.096 км състезателят на Дамасцена Алба остана без компресия на първи цилиндър и спря.

снимка: rallyxpress

ДРЕБЕН И ЗЛОВРЕДЕН… Иван Влъчков показва малкият болт, който в квалификациите му даде яд, а в неделното състезание шампионът за първи път се сблъска с втори последователен проблем в едно състезание, нещо което не бе преживявал до момента.

В надпреварата не взе участие ветеранът Стоян Апостолов, който така и не успя да реши проблемите си с блокиралия в събота двигател на Тайп-Ера.

Надпреварата бе спечелена от съекипника на Влъчков Давид Будев (Хонда Сивик), за когото това е първа победа в старт от националното първенство.

снимка за rallyxpress:асен илиев

ПЪРВИ СТАРТ ЗА СЕЗОНА И ПЪРВА ПОБЕДА… В началото на новия си сезон в Серия Туринг, Давид Будев стигна до първата си победа в шампионата за 2019 г. Будев завърши 22 тура за 26:20.97 мин, следван на обиколка от Емил Иванов (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик) и Минко Минков (Джордан Рейсинг, Опел Кадет).

:: Серия Макси. Нито съмнения, нито какъвто и да е шанс да пропусне победата с откриването на шампионата – отгоре на всичко на родната Дракон – не съществуваха като опция за пилота на КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10).

снимка за rallyxpress:асен илиев
БЕЗ ПЕЧАЛБА ОТ ЗАЛОЗИТЕ… Константин Маршавелов в Серия Макси и на пистата Дракон? Сама по себе си тази комбинация не предвещана нищо друго, освен победа за четирикратният национален шампион.

Ако за това състезание се правеха залози, то за първото място на Маршавелов коефициентът щеше да е на самото дъно. В тази серия още отсега не може да каквато и да е неяснота, а сегашната опозиция на пловдивчанинът е концентрирана върху Субару-то на Румен Киров (Старт-Н Криводол), който – освен Пламен Камбуров – е вторият пилот, заедно с Камен Василев, успял да отнеме шампионатна победа на Маршавелов (Серес 2018). Четирикратният шампион на страната спечели съботните квалификации, а в неделното състезание той потегли от полпозишън. Пловдивчанинът не започна надпреварата (24 обиколки) по най-убедителния начин, след като на старта бе изпреварен от Киров.

снимка за rallyxpress:асен илиев

С ОПИТА ОТ СЕРЕС… Румен Киров направи силен опит да обърне играта в своя полза, но освен по-добрия старт в Серия Макси, за пилота на Старт-Н Криводол не останаха много други възможности. До средата на първата обиколка обаче, той си върна първото място и в оставащите километри до финала не изпусна лидерската позиция нито за миг. Маршавелов завърши състезанието с аванс от малко над 30 секунди пред втория. По време на надпреварата той успя да подобри и времето си от квалификациите, като записа най-добро постижение от 1:01.167 мин. Трети в тази серия завърши Александър Кръстев (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9), който е разделен от победителя от 38.73 сек.

снимка за rallyxpress:асен илиев

РАЗКЪСВАН МЕЖДУ ПИСТА И ПЛАНИНСКО… Александър Кръстев беше агресивен на пистата Дракон, но засега в конкуренцията с Маршавелов и Киров шансовете му не са особено големи. Серия Макси се очакваше с интерес и заради първото участие на Камен Василев (Мицубиши Лансър Ево 10) – новият член на КА2 Рейсинг Тим. Той се класира четвърти, на минималната разлика от 7.68 сек от пилотът на бургаския Вромос.. „Според мен състезанието мина добре, като се вземе предвид факта, че това ми е първи старт с този автомобил. Имах малки проблеми на старта, но те са изцяло от това, че ми липсва опит с тази кола“, сподели Василев след състезанието.

снимка за rallyxpress:асен илиев

ПРЕД СИНЯТА ТРИБУНА… Камен Василев имаше проблеми с двигателя на своята „десетка“, но направи възможното да не разочарова петдесетината свои фенове със сини фланелки, заели места на една от трибуните на писта Дракон.

:: Купа Лада. В отсъствието на шампиона Иван Лишев (Диамо, ВАЗ 2105) и неговият подгласник от 2018 г. Огнян Патенов (Русе Кар, ВАЗ 2101) – двамата завършиха миналото първенство разделени от една-единствена точка 76:75 за Лишев! – първото място в Купата взе Владимир Ганев (Русе Кар, ВАЗ 2105), изминал дистанцията от 24 км за 15:36.562 мин.

Втори при най-емоционалната купа е дядото Пламен Първанов – на 0.659 сек, а трети Йордан Атанасов (Русе Кар, ВАЗ 2105), който изостана от Ганев на 51.666 сек.

:: ВАСКО ВЪЖАРОВ ОТСТРАНЕН ОТ ПИСТА ЛИКИ МОЛИ

ПОДНОВЕНАТА след прекарани две години встрани от трасетата пистова кариера на пилота на Грийн Фокс Моторспорт Васил Въжаров започна доста обнадеждаващо, за да завърши крайно неприятно за Зай Баю. В съботните квалификации Васко отмъкна една квалификация на третия в класирането на Серия Спорт от миналата година – Деян Куманов, заставайки до него на първата стартова редица, само заради недостигащите 1.48 сек. В състезанието обаче Въжаров бе по-твърд от позволеното, направи няколко удара и с това фокусира вниманието на комисарите върху ездата си, повлякло след себе си разследване, от което пилотът загуби реално 18 т. за второто си място от Лики Моли. Ето и текстът, с който председателят на спортните комисари Емил Захариев и двамата комисари – Георги Янакиев и Иван Тонев, стигнаха до решението, че Въжаров е направил над 7 умишлени удара на двама от своите конкуренти:

РЕШЕНИЕ

по т. 2 от протокол №3 от заседание на спортните комисари от 19.05.2019 г.

След доклад на Рейс директора относно нарушение на чл.7.7 и чл. 7.11 от СППАСЗМП 2019 на пилот със състезателен автомобил със стартов номер 21С за умишлени удари със състезателни автомобили със стартови номера 1С и 71С спортните комисари, след като изслушаха маршалите на пост №2, пилотите, участвали в инцидентите, прилагайки чл. 7.7 от СППАСЗМП 2019

РЕШИХА

Отстраняват от състезанието пилот със състезателен номер 21С Васко Въжаров поради констатирани над 7 умишлени удари със състезателни автомобили със стартови номера 1С и 71С, агресивно поведение на пистата, застрашавайки здравето и живота своя и на останалите участниците в състезанието. Тези инциденти да се считат за първо нарушение по чл. 7.8 от СППАСЗМП 2019 и при констатиран следващ умишлен инцидент на същия пилот в рамките на календарната година да се санкционира съгласно СППАСЗМП 2019.

снимка: rallyxpress

БЕЗУГОВОРЪЧНО РЕШЕНИЕ… Председателят на спортните комисари Емил Захариев разглежда документите по казуса със седемте удара на Васко Въжаров във вчерашното състезание от Серия Спорт (вляво) и копието от решението на комисарите по т.2 от Протокол №3