Дали има пренасочване на интересите към TER?

  • Home
  • Дали има пренасочване на интересите към TER?


Абринг/Тсонен (Пежо 208 Т16) 2.20:46.8 ч., следвани от Буфие/Дини (Шкода Фабия R5) – 2.20:54.8, Вершуерен/Хостенс (Шкода Фабия R5) – 2.21:33.7, Касиер/Винке (Форд фиеста R5) – 2.22:24.7, Басо/Гранаи (Хюндай i20 R5) – 2.24:20.9 ч., и др.

ТАЗГОДИШНОТО Ипър Рали отбеляза най-големия си пробив, след като в продължение на повече от 40 години бе една от легендарните дати в европейското първенство по рали. За първи път състезанието излезе от схемата ERC, а като добавка експериментално бе и кръг от шампионата на Великобритания.

И не само това, но като кръг от Европейския трофей по рали (TER), легендарното белгийско състезание отбеляза чувствително по-висок ръст от предишната година като част от евросериите (виж ТУК).

Засега е трудно да се даде категоричен отговор на това дали има силно пренасочване на интересите от класическия шампионат на Европа към състезанията на трофея. Говори се дори, че таксите за кръговете от първенството на Стария континент започват да гонят тези от световния шампионат.

снимка: мартин холмс рали
ХОЛАНДСКО-БЕЛГИЙСКИ ТАНДЕМ… Кевин Абринг и Пиетер Тсонен позират за фоторепортерите след финала на легендарното Ипър Рали.

Новият вариант на Ипър бе спечелено от Кевин Абринг и Пиетер Тцонен (на снимката горе, Пежо 208 T16), като холандецът се превърна във вторият чужденец, който е завърши на върха в легендарното състезание от 8 години насам. Отделно това е и първият случай, в който победителят не е с Шкода Фабия R5 през същите тези години. Първият ден на състезанието бе оспорван между Бриан Буфие (Шкода Фабия R5) и Хюндай i20 Купе R5 на местния ас Тиери Нювил, който обаче загуби преднината си с грандиозна катастрофа. След това обаче Буфие имаше проблем с двигателя, като остава Абринг на прилична дистанция пред себе си, която той материализира като втора победа в Белгия.

снимка: мартин холмс рали

ДАЛИ Е НАРУШЕНА ЧЕШКАТА ХЕГЕМОНИЯ… Абринг и Тсонен по трасето на радикално измененото белгийско Ипър Рали.