Гуиндаф Евънс: С Форд Елфин е на правилното място

  • Home
  • Гуиндаф Евънс: С Форд Елфин е на правилното място

АКО Е ИМАЛО каквито и да е съмнения относно позицията на Елфин Евънс в топ-листата на WRC отборите, то това категорично беше разсеяно от представянето на пилота тази година в Корсика. Силен поддръжник на Елфин е баща му Гуиндаф, бивш британски национален шампион по рали и самият рали пилот на Форд. Днес Евънс-баща работи като пилот на бележките за безопасност на своя син и след финала тазгодишната Обиколка на Корсика ни даде известна представа за кариерата на Елфин.    – Той е на правилното място. Неговите перспективи са потенциално много добри, въпреки че тези нива са толкова високи, границите са толкова малки, а пропастта между първото и десетото сега е толкова малка! Има толкова много елементи, които трябва да обмислите, преди да стигнете до върха, точно защото границите са толкова малки. Това се дължи на състоянието на ума, на личната подготовка, на комфорта в автомобила и увереността в шасито. Доверието е голямо нещо, със сигурност! И в него има много опит. Оценявам, че Елфин вече е направила доста ралита, но този актив имат и много от останалите водачи в десетте.    Що се отнася до приспособяването към специалния начин на живот, поискан от WRC, Гуиндаф предположи:

снимка: мартин холмс, англия
СЪБЕСЕДНИК, КОЙТО „ПОЗНАВА“ ПИЛОТА… Гуиндаф Евънс прави точната равносметка на онова, което е инвестирал в своя син.

– Мисля, че сега му е добре, чувства се удобно. Това е много различен свят от това да си у дома в Централен Уелс, в село Динас Мауддуи. Съвсем различна среда! Знам, че сега е много удобно в живота на WRC като цяло, което е добро, и разбира се, че се отразява в начина, по който той изпълнява задълженията си там. – Да отбележа, че той беше много конкурентен в надпреварата Форд Фиеста Къп ST преди дванадесет години. Ако не беше, не бих инвестирал в него. Това беше сделката, която имахме преди много години, което ме накара да го заведа на Рали Франция и Рали Финландия през 2011 г. Ако не можеше да се състезава на най-високото ниво, ние нямаше да отидем следващата година. Защото по принцип не можем.

снимка: лична фейсбук страница на пилота

НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ Е ЕДИН ОТ ЕЛИТА… След френския Тур Елфин Евънс със сигурност може да има самочувствието на един от топ-пилотите в световните серии.  – Но за да съм точен, като погледна назад, не мисля, че той веднага напредна много. В същото време 2017 беше интересна година, защото в Аржентина и Рали Великобритания бяха забелязани истинските му таланти. Хората започнаха да приемат и да мислят, че той е там“.

– Това беше чудесна възможност, когато Елфин трябваше да кара на специалните гуми на ДиМак и не успя да удържи шанса, като спечели Rally GB 2017!…

– Точно! За да бъда честен, дори Себ [Ожие] каза: „Шапки долу!“, но не е достатъчно и все още трябва да има тестове, в които да постига същата тази скорост, но и да не прави никакви грешки.    – Същата тази година отново бяхме на Корсика, където завърши на 2-ро място в дъжд като през 2015 г., след като бе поел водачеството след три етапа. – Това беше феноменално, защото той имаше същите гуми като останалите пилоти. Мисля, че това беше достатъчно добра причина, Малкълм [Уилсън] да продължи да инвестира в него, защото знаеше, че един ден този момък може да бъде наистина добър.

снимка: лична фейсбук страница на пилота

ВЕЧЕ Е УВЕРЕН, ЧЕ „МАЛКИЯТ СТАВА“… Син и баща Евънс позират за снимка по времето, когато таткото прави проверка на сина си в сериите ДиМак дали си струват вложенията, които планира да направи. – И след това дойде Аржентина през 2017 г., където завърши на второ място, след като водеше след всички, но два от 18-те етапа. Той се пребори до последния етап, когато между него в Тиери Нювил имаше 0.7 секунди. Елфин е в групата с един от най-добрите шофьори на световната сцена. Така че, когато можете да направите това на рали като Аржентина, а след това да направите това и на рали като Корсика, тогава имате много правилни „основни съставки“.   

– Какво е бъдещето на Елфин, къде той вижда себе си?

– Това е така много дълго време, година след година и мисля, че това е отчасти причината да видим най-доброто в него едва сега, на финала на Тур дьо Корс… Но сега можете да го сравните с първите трима в света, ако желаете. Не е нужно да се тревожи за следващата година и аз вярвам, че това се отразява в начина му на мислене, участвайки в тази игра.   

– Очаквате ли той в крайна сметка да поеме вашия бизнес?

– Да, надявам се. Той е бил там преди много години и се е показал много обещаващ и в търговията. – Имаш ли живот, начертан отпреди, това ти дава доверие в това, което правиш сега. В съзнанието ми може да работи по два начина. Можеш да седнеш и да кажеш, че има „за какво да се отиде“, или можеш да кажеш: „…няма нищо, но наистина трябва да свърша тази работа.“

снимка: лична фейсбук страница на пилота

БЛИЗО ДО КОРЕНА… С ездата си в специализираната серия на ДиМак, Елфин показва не само на баща си, но и на патрона си Малкълм Уилсън, че си е заслужи вниманието и бъдещето отношение в спорта.

– Той има недовършена работа! Колкото и лично да искам да го постигне успеха, искам да го видя и у дома. От другата ми страна не се подмладявам и бизнесът може го засмуче. В този момент обаче трябва да му дадем честна игра и той не трябва да мисли за бизнеса. Не му се налага да мисли за нищо друго освен за спорта и мисля, че това е още една причина, поради която можем да очакваме да видим много повече от него.