Големият Марин Костадинов напусна завинаги ралитата

  • Home
  • Големият Марин Костадинов напусна завинаги ралитата


ОПЕЛОТО на Марин Костадинов ще се отслужи в неделя, 11 февруари, от 12:30 ч. във Варненската катедрала Свето Успение Богородично

САМО ПЕТ МЕСЕЦА преди да изпълни 50 години и на юбилея си да види колко голямо е уважението, което колегите му изпитват и да усети признанието за онова, което е направил за автомобилния спорт, от този свят си замина един от най-добрите и професионално подготвени навигатори – Големият Марин Костадинов (на снимката). Той не само беше сред най-титулуваните автомобилни състезатели у нас, но колоритната му фигура и познаването на спорта в най-дребните детайли го правеха желан събеседник, когото повечето млади пилоти и фенове обикновено слушаха със зяпнали уста. Марин бе национален шампион с Ради Козлеков през 1999 г., но и един от малкото наши ралиджии, печелили първото място в генералното класиране на класическата Аладжа манастир през пролетта на същата година. Тогава заедно с Козлеков завършват на най-неприятното място за всяко състезание. „Вярно е най-неприятното място – 4-и в общото подреждане – преди две години обобщи за сайта с новините в българския автомобилен спорт Марин. – Близо си до почетната стълбичка, но за много малко не си стъпил на нея.“ В продължение на близо 10 месеца след тежката коремна операция, със силата на характера си Марин успяваше едновременно да потисне болките и да направи всичко, за да изглежда същият изпълнен с жизнена енергия спортист. 10 месеца, през които не пропусна нито едно състезание от шампионата по рали и колкото и каквото и да струваше това на изтерзаното му тяло, Марин дори и не го загатна.

снимка: rallyxpress
ПРОФЕСИОНАЛНО ГОРД ОТ НАПРАВЕНОТО… Макар и в недобра здравословна кондиция, Марин Костадинов показва Пътната книга на Рали България 2016, заради чийто професионализъм при изготвянето от навигатора, неговият пестелив на похвали колега Янаки Янакиев го поздравява.

До последно той работеше в щаба на рали България, където като на един истински профи в ралитата, директорът на състезанието му бе поверил рейс-контрола. „И благодарение на него нямахме нито един инцидент, дори и най-малък инцидент по време на състезанието – припомня си Слави Славов. – Възстановяваше се, стоически се справяше след такава тежка операция, показва истински спортен дух и не престана да се интересува за онова, което става в спорта.“ Въпреки невероятните усилия и безрезервната помощ, която навигаторът получи от своя пилот, от Георги Недялков и от градския си – Слави Славов, Марин не успя да се пребори – коварната болест се оказа по-хитра от неговия несломим характер. „Сега само можем да си мечтаем за ралита, като онези в шампионати отпреди десетина години – споделяше той с нескрита тъга по време на последното Стари столици миналата есен, когато в Шумен не се разделяше от Слави Славов. Марин Костадинов е един от смятаните за най-добри и прецизни ко-пилоти в българските ралита, а за двете от титлите на Радослав Козлеков той има решаващата заслуга.

:: Приятелю, вече се чувства твоята липса! Няма го тънкото чувство за хумор, от знанията ти няма да може вече никой да се възползва… Но ще бъдеш запомнен като ко-пилота, за когото хронометърът бе единствено уред, който само да се потвърди винаги

точните ти сметки и верни прогнози!

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт изказва своите съболезнования на роднините и близките на Марин Костадинов.

Бог да го прости! Дано там, откъдето сега ни

гледаш

, да е по-доброто и справедливо място.