Големите въпросителни са за неделята и дали ще вали

  • Home
  • Големите въпросителни са за неделята и дали ще вали


РЕЗУЛТАТИТЕ от състезанието в Ескишехир, можете да следите ТУК.

:: Цялата информация за състезанието може да бъде намерена на официалния сайтТУК.

КРАЙ НА ПОДГОТОВКАТА, предстои колоната утре да потегли в Ескишехир, когато сутринта с 20-километровия скоростният етап Бербероглу 10:43 ч., започва Есок Рали, турският кръг от балканския трофей на ФИА. Днешния ден двата български екипажа, които са в града, завършиха опознаването и описването на 10-те специални етапа (общо 83.06 км) в състезание, в което Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Шкода Фабия R5 Eво) и Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Пежо 208 R2) започват програмата си в трофея на полуострова. „Доволен съм от това, което днес направихме със записките – каза късно тази вечер, след края на традиционната за състезание от такъв висок ранг пресконференция, Миро Ангелов. – В състезанието има всичко, трасетата са ми познати от 2019 г.: тесни и бързи места, широки пасажи, качвания и спускания, на места с много обратни завои…“ Ангелов и Гаджев, които са двойни шампиони в домашните състезания от двете рали дисциплини, имат един безспорен коз и това е опитът на навигатора от дългите участия в турските състезания, но също това, че двамата са стартирали тук през 2019 г.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

СЪС СЪЩИТЕ ГУМИ, НО ПО ДРУГИ ТРАСЕТА… В спринта на Пещера Ангелов/Гаджев направиха тестове с новите за тях Пирели, но разликата ще се провери в неделя, ако на класически хлъзгавите отсечки край Ескишехир завали дъжд. „Ралито много ми харесва, защото то няма еквивалент у нас, но това, което е силно притеснително ще е фракцията, която при вторите преминавания на трасетата ще бъде извадена“, допълва Ангелов. Очакване, което е напълно в реда си, след като стартовия списък за утрешния ден е… от 90 автомобила.

снимка за rallyxpress: иван азманов/мса
ПРЕЗ ПЪРВАТА КОНТРОЛА… Българската „ер-петица“ преминава през административния и технически контрол на Есок Рали.

:: Георги Гаджев: „Реално от предишното ни участие тук, трасетата не са променени, само 28 км. са напълно непознати. Но имахме сериозни писане, заради фракцията, която още отсега е доста много по завоите. Отделно, ако завали, тук абсолютно винаги трасетата са много хлъзгави…“ Екипажът за първи път, след експерименталното каране на новите за тях Пирели в спринта на Пещера, сега ще се обуе с италианските гуми. „Не зная дали са прави, но повечето турски колеги смятат „пирелата“ за по-добра за тукашния асфалт… но това в случай, че не вали“, допълва навигаторът. Един от основните съперници на нашия екипаж (виж стартовия списък на сайта на ралито – на линка долу) е местният вносител на Шкода за Ескишехир Бугра Баназ.

снимка за rallyxpress: иван азманов/мса

СТАНЪТ НА БЪЛГАРИТЕ… Бокса, от който Гьошев и екипът му ще водят и обслужват шампионския си екипаж от Мегапорт Рейсинг. Но този пилот е под силен натиск от местните фенове, чиито големи очаквания са да спечели у дома, но заедно с инцидентът му в ралито тук преди време, всичко това може да има обратния ефект. Иначе за локалните рали-фенове безспорният фаворит си остава Бурак Чукурова (Шкода Фабия R5), който е и начело на уникално дългият за сеташните нашенски представи лист от 90 бегачки.

снимка: личен архив на мирослав ангелов

ВЪПРЕКИ МАСКИТЕ, ЩЕ ИМАТ ДУМАТА… Традиционната пресконференция преди всяко голямо рали – Мирослав Ангелов и Екатерина Стратиева – в центъра на предстоящата среще с медиите.

ЕКАТЕТИРА СТРАТИЕВА: ИНТЕРЕСНО И ТЕХНИЧНО РАЛИ

ОНОВА, КОЕТО най-много ми харесва в Есок Рали е, че е състезание, в което има много ритъм и скоростните отсечки определено ми допадат, има неравности и подскоци в завоите, които променят “, заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт най-бързата дама в Европа през последните три години. Но Катя няма реален опит от предишното си пребиване в Турция през 2015 г., когато поради повреда в заявения автомобил, тя на практика не стартира в ралито. „Така че лично за себе си не мога да преценя дали трасетата – както казват – са много хлъзгави, особено когато завали дъжд. Това, което вече зная и без доказателства е, че ще има много фракция в завоите. Днес опознаването и описването на отсечките, което двамата с Жоро Аврамов правят, е при доста висока температура – почти 25 градуса, по сметките на състезателката. „Няма нещо по-значимо, което да ме притеснява в направените записки, ако не броя това, че завали ли, каквито са прогнозите, няма да сме отбелязали онези места, където евентуално има водни вади, пресичащи пътя.“

снимка: лична фейсбук страница на екатерина стратиева

СЕЛФИ СЛЕД ДОБРЕ НАПРАВЕНИ ЗАПИСКИ… Екатерина Стратиева е обновила снимките си във фейса, добавяйки и кадъра, с който е запечатала края на опознаването на Есок Рали.