Гаурав Жил си връща лидерството в Азия

  • Home
  • Гаурав Жил си връща лидерството в Азия

ПИЛОТЪТ НА MRF Шкода Гаурав Жил (на снимката) излезе напред в класирането на регионалния шампионат на Международната автомобилна федерация (ФИА) за Азия и Пасифика с победа в японския кръг от надпреварата Хокайдо Рали. Това стана след тежко приземяване в 3 СЕ на неговия съотборник Оле-Кристиян Вейби. Освен изпреварването на Вейби, Жил успя да „елиминира“ в този ортодоксален етап и прекият тимов съперник на MRF Шкода – Мот Спорт и Мицубиши Мираж R5 на Яри Кетомаа и един старт преди края Жил вече води с 6 т. Докато след този фатален трамплин за Вейби и Кетомаа, колата на финландецът се оказа тежко увредена, то младият норвежец успя да рестартира участието си във втория ден от японското състезание, но също и успя да покаже по-добри времена от съотборника си във всички отсечки, с изключение само на една.

снимка: организатори на хокайдо рали
ШАНС ДОПЪЛВА СИЛНАТА ЕЗДА… Гаурав Жил спечели ралито в Обихиро и излезе начело в класирането на Азия и Пасифика един кръг преди жинала.

Състезанието бе базирано на трасетата от бившето състезание на Япония в световните серии, а в състезанието специален интерес участието на японския екип на Куско, представил в Обихиро своята Тойота, използваща двигател на Мицубиши, който мотор е с рестриктор от 33 мм. Тази ашладисана кола обаче от надпреварата още в края на първия ден, след като екипа  оттегли заради неизяснени проблеми с агрегата.

снимка: организатори на хокайдо рали

СКАЧА ВИСОКИ И СИЛНО… Яри Кетомаа прави фаталния за своето Мицубиши Мираж скок в скоростния етап №3, след който колата е силно увредена. Местният японски пилот Юя Сумияма също бе принуден да напусне трасетата, след като в неговия двигател се появи силен теч на масла, като до този момент Сумияма държеше необезпокояван втората позиция в класирането. От неговите проблеми се възползва третият пилот в отбора на М-Парт Санджей Такале, завършвайки в зоната на точките, независимо че през първия ден имаше изоставане заради спукана гума. Въпреки че Хокайдо Рали се размина със застрашитеното присъствие на тихоокеански ураган, условията останаха тежки и влажни, а предпоследния скоростен етап бе отменен, след като стара японска кола, участваща в националната надпревара буквално се вгради в крайпътна скала, преди да изгори до шасито.

снимка: организатори на хокайдо рали

ЛЮБОПИТНО, НО КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ … Ашладисания автомобил на отбора на Куско, който обаче напусна Хокайдо Рали зарани неясни проблеми с двигателя В местният шампионат на японците местният ас Тоши Араи успя да победи Норихико Катсука (двамата са бащи на младите японци, които продължават спонсорираната от Тойота кариера в Европа), като Араи изпревари Катсука с почти 2 мин. на финала.

Това бе предния случай, в който двамата се бият помежду си, още повече, че прекият им съперник и участващ във вечният японски рали-трибой Фумио Нутахара бе принуден да се пенсионира след тежките поражения по автомобила, излетял от трасето във втория специален.