В юбилея: Шуменска епопея и пак варненски градски етап

  • Home
  • В юбилея: Шуменска епопея и пак варненски градски етап


Едва не останало в небитието след миналогодишния провал, рали България-2019 ще бъде оценявано от наблюдателя на ФИА Габи Крейкър (Лив), а председател на спортните комисари е Джон Анагностопулос (Гър, на снимката горе). Джон е не сам всепризнат експерт на ФИА, но и човек, който много добре познава както рали България, така и другите две големи наши състезания – бившето Хеброс и непрекъснато прогресиращото Сливен.

:: Специални гости ще бъдат трикратният победител в състезанието Енрико Бертоне (1995, 1996 и 1999г.) и първият българин, който го е печелил – Илия Чубриков (1971).

ДНЕС В АРТ центъра на Радио Варна се проведе първата от официалните пресконференции, посветена на петдесетото рали България. В нея участие взеха директорът на проявата Камен Михайлов и избраният за председател на БФАС на последното Общо събрание на БФАС Калоян Станчев. Гост бе и Диан Драганов, председател на СБА-Варна, пряко ангажиран в организацията на юбилейното издание.

Състезанието е валидно за Европейския рали трофей – Балканският рали трофей и националния рали шампионат.

:: На официалния сайт на ралито
(вижТУК) можете да намерите

пълните подробности около
юбилейното издание на България . Срокът за заявките изтича тази вечер в 18 часа, а онези от екипажите, които ще заявят участие само за точкуването в републиканското първенство, имат още седмица. До момента са направени 22 заявки, от които един турски, един унгарски, три гръцки и четири румънски екипажи.

Най-атрактивната от българските безспорно се очаква да е тази на Димитър Илиев, поканил за навигатор Петър Стойчев. Световният шампион по плуване в ледени води е подал молба за лицензиране.

Организаторите се надяват, че миналогодишните спасители от варненския АСК Флат-аут отново ще запишат имената си в историята и ще се наредят в стартовия ред, за да зарадват местните фенове. Зрителите ще насладят пак и на атрактивната езда на варненския ас Тихомир Стратиев. В тандем с предишния си навигатор Здравко Попов двамата ще седнат зад волана на супер-изненадата Форд Фиеста Прото.

снимка за rallyxpress: пресцентър на рали българия
ПРЕД ВАНЕНСКИТЕ МЕДИИ… (отляво надясно) Директорът на юбилейното издание на рали България Камен Михайлов, избраният, но не вписан от съда нов председател на БФАС Калоян Станчев и Диан Драганов, председател на СБА-Варна „на разпит“ от варненските представители на медиите.

Невижданият в България автомобил ще пристигне на 5 май от Полша с екип механици, взет  под наем за целия сезон. Преди това Тихомир ще мине теоретично и практическо обучение в полската база.

Сред новините около рали България-2019 се откроява фактът, че то се връща отново към шуменските скоростни етапи. Въпреки опита на местни представители на автомобилната общност за проваляне на отсечките в региона, кметът на града Любомир Христов е потвърдил ангажимента си и Шумен остава втори център на ралито. По традиция на СЕ Валери Великов, Лозево, Новосел и Шумен се събира много и компетентна публика.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ОБРАТНО КЪМ ТРАДИЦИЯТА…  След като в неуспешния миналогодишен опит рали България да бъде представено като международно състезание, стартирало на екзотичния пирс на Порт Варна, сега организаторите се връщат към емблематичното и така ценно място от варненци място за старта – Варненската катедрала Свето Успение Богородично. Оттам ще потегли и последният победител в това състезание – екипажът на двойните шампиони в двете рали-дисциплини Недялко Сивов и Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5). Друга приятна изненада в тазгодишното издание е градският етап по бул. Васил Левски във Варна, с който ще завърши битката. Преди него асфалта ще подпалят атрактивни варненски дрифтъри.

Веднага след финала на място ще бъде и официалното награждаване на призьорите. Дано и публиката спомогне да направим юбилейното издание на рали България един прекрасен празник, обединил автомобилната общност в името на това състезанието и то отново да заеме полагащото му се почетно място в семейството на големите европейски стартове.

Неминуемо бе интересът на варненските журналисти да се насочи и към събитията, които вълнуват автомобилния спорт от известно време. Камен Михайлов подреди хронологията на зародилия се спор между старото ръководство на БФАС и новата Автомобилна Федерация на България (АФБ). Ескалацията на напрежението настъпи на 18 януари т.г., когато единственият държател на спортните права за България – СБА, отне лиценза на БФАС за организиране на международни прояви.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ПРЕДИ ДЕБЮТА – ЗА ПОСЛЕДНО У ДОМА… Шампионът за 2017 г. Тихомир Стратиев за последен път използва своето Пежо 208 R2, което му донесе титлата преди две години, по време на нощният скоростен етап в Албена. Сега местният ас ще дебютира у дома с взет под наем от Полша Форд Фиеста Прото. Кулминацията настъпи на 18 април с отнемането на лиценза на БФАС от Министерството на младежта и спорта (ММС). Логичният финал бе издаването на нов документ на името на новата федерация. Като неин председател Камен Михайлов декларира, че признава платените лицензи – клубни и индивидуални и ще спази предвидения спортен календар за 2019 г.

Той призова старото ръководство в лицето на Владимир Илиев и неговия УС да спре да тиражира неистини относно новоприетия Закон за спорта.

„С колегата Калоян Станчев решихме да дадем срок до края на месец май на всички желаещи да се присъединят към АФБ. Ако имат издадени лицензи или визи за провеждане на състезания от календара – те ще бъдат уважени, независимо, че средствата по издаването им са влезли в касата на БФАС“ – заяви Михайлов.

Калоян Станчев също коментира създалата се неприятна за всички ситуация. Той заяви, че се случват грозни неща, че има некоректност в отношенията и открито въвеждане в заблуждение на стотиците състезатели и фенове на спорта:

„Трябва да работим за спорта, досега тактично премълчаваме много манипулации и откровени лъжи, в този си състав УС само разделя спорта, налице е реваншизъм. Ние ще се борим за запазване на автомобилната история, ще работим за доброто бъдеще на спорта. Миналата година рали България преживя тотален срив заради поредица от грешки и елементарни пропуски на старото ръководство, което отгоре на всичко изхарчи огромна сума пари (около 115 хил. лв. според твърдения – бел. ред.), а ралито бе спасено благодарение на участниците. Предупреждават ни да очакваме саботажи по състезанието тази година, дано разумът надделее и да не се стигне до затруднения при провеждането на България и обезпечаване нормалната работа на всички екипи. Надявам се да видим много зрители покрай трасето, дано този път феновете на автомобилния спорт у нас да не останат разочаровани, дано да ги накараме да забравят 49-ото издание и неговия провал“.

:: Церемониалният старт на рали България-2019 започва в 20:30 ч. на 10 май на площада пред варненската катедралата Свето Успение Богородично.