В Шкода ще заложат на Понт Тидеман за 2018 г.

  • Home
  • В Шкода ще заложат на Понт Тидеман за 2018 г.

ШКОДА МОТОРСПОРТ променя своята политика за световния шампионат по рали за 2018 г., независимо че остава основният специалист сред марките в WRC2. Говорейки на международното изложение на списание Аутоспорт, шефът на отбора Михал Храбанек обясни последните планове на екипа: „Програмата през 2018 г. ще е същата, каквато беше и през миналата година. Ще се съсредоточим върху WRC2 с Понтус Тидеман. Той ще се опита да защити титлата си, но и ще даде шанс на младите шофьори, особено на Оле-Кристиан Вейби и Кале Рованпера, както и на Юссо Нордгрен.“ Ян Копецки ще участва и в избрани събития в WRC, включително в Монте Карло, но неговата основна цел ще бъде чешкото първенство, уточнява Храбанек. – Миналата година бяха положени на голям натиск и имахме много грижи, за да се уверим, че пилотите на Шкода не се състезават един срещу друг повече от необходимото в WRC2. Мисля, че миналата година имаше само няколко случая, в които те всъщност се състезаваха един срещу друг. Това беше общо взето умишлено, но тази година трябва да намерим комбинация, която да не се конкурираме вътрешно, което също дава възможност на двама млади шофьори да спечелят опит в митингите. Ще бъде смесица  от двете стратегии“.  

– Какви специални промени ще бъдат направени за автомобила Фабия R5?“

– Обикновено няма да има големи или критични промени в сравнение с малките подобрения при настройките на автомобила. През пролетта бихме искали да дойдем с по-добро представяне на двигателя. Ще се опитаме да подобрим управлението на двигателя и – може би – леко да подобрим производителността и въртящия момент. Това е повече или по-малко промените в колата.

снимка: официален сайт на шкода моторспорт
КРАТЪК РАЗГОВОР С ШЕФА… Понтус Тидеман, който през 2017 г. започна участието си с победа в домашното състезание (общо 5 победи в 7 старта) тази година ще е приоритет на Шкода Моторспорт, надяващи се Понт да дублира титлата си от миналия сезон.

Как се отразява постепенното развитие на R5 и преди това на Super 2000, това нещо работи ли и дали ви харесва? – Мисля, че дизайнът на всички автомобили R5 е повече или по-малко много подобен поради правилата на FIA R5. Мисля също така, че някои подробности за нашата кола може да са малко по-добри от решенията на нашите конкуренти. Смятам, че Фабия R5 е добре балансирана и без никаква слабост. Това прави цялата картина конкурентна, много надеждна и популярна сред клиентите.

– Колко дълго време прекара Шкода прекара в разработването на автомобила, преди да бъде хомологиран?

– Имахме малко предимство в сравнение с нашите конкуренти, защото трябваше да изчакаме, преди серийните автомобили да се продават. Нашите конкуренти, особено M-Спорт с Фиеста и PSA с Пежо 208 и Ситроен с DS3, биха могли да дойдат по-рано, защото вече имат базови модели в производството, но трябваше да се изчака до 2015 г. Но по-късно, след хомологацията, можехме да добавим време към разработката, като през 2016 и 2017 – убеден съм – продадохме повече коли от тях!  

– След това дойде Хюндай и идват новият Ситроен, Фолксваген и Протон. Как мислите, че формулата напредва? “

– Отначало бих искал да спомена, че е перфектно, че в категорията R5 има много производители. Мисля, че това е доказателството, че категорията е добра, популярна сред пилотите и сред отборите. Не мога да си спомня сравнително популярна категория в рали спорта през последните десет години. Разбира се (Super) 2000 беше перфектен, но мисля, че дори и сега можем да кажем, че R5 е по-популярен. Ето защо е добре, че новите производители се присъединят към тази категория и няма съмнение – Фолксваген Поло GT R5 ще бъде много добра кола. Колкото до Протон – той все още е въпрос на нас, защото нямаме информация за проекта. Новият Ситроен ще дойде в този сезон, но мисля, че ще бъде сравнително конкурентна година.  

– Как Фабия R5 работи коректно с развитието на Фолксваген Поло GT R5? Те работят ли с вас или срещу вас?

– Определено работим заедно, но колите, Поло и Фабия, не са идентични. Бих казал, че компонентите могат да бъдат еднакви или подобни, но всяка кола има различна базова платформа. Шкода е базирана на старата платформа P26. (Polo R5 се основава на платформата MQB от шесто поколение.) Това налага някои разлики между тези два автомобила. И двете коли използват един и същ китайски базов двигател, китайският е подходящ само за двигателя в групата на R5.  

– Прогнозите за 2018 г.?

– Мисля, че шампионата тази година ще бъде малко по-предизвикателен, не само благодарение на имената на Ян Копецки, Понт Тидеман, но мисля, че Оле-Кристиан Вейби е добре доказан в шампионата. Той успя да спечели Рали Полша миналата година. Хюндай ще подкрепи младите шофьори например с Яри Хутонен. Ситроен вече обяви, че ще направи кампания за новия C3 R5 със Стефан Лефевър и определено Фолксваген би искал да покаже възможно най-доброто представяне на колата си през лятото. Ето защо мисля, че WRC2 ще бъде много хубаво първенство тази година

– Не сте ли разочарован на лично ниво, че не можете да отидете на нивото на световния рали автомобил?

– Не, не съм разочарован. Това е, да речем, една от дългосрочните възможности за Шкода, но не и с настоящото поколение на колата.

♦ Японската кандидатура – обявена официално.
Японският национален шампионат Шинширо Рали е последната организация, която иска от ФИА да бъде включена в бъдещия световен рали шампионат догодина (на снимката от Мартин Холмс Рали долу). Планирано е това миниатюрно събитие да се проведе в близост до Нагоя в Централна Япония, в Тойота Сити. Известни са малко конкретни подробности, също така не е известно дали искането за такава промоционална търговска промоция (от самата марка Тойота) ще бъде подкрепено от Яонската автомобилна федерация (JAF) или дали ФИА ще иска още едно, друго асфалтово събитие в поредицата. През 2017 г. Шинширо Рали имаше четиринадесет етапа, общо конкурентно разстояние от 87 км. Най-дългата отсечка е била 11 километра. Япония бе част от календара на WRC в продължение на 7 години между 2004 и 2010 г.

♦ Крис в ролята на доайен на островитяните. Крис Мийки отива в Рали Монте Карло като водещ британски пилот със специална възможност. Това става в 50-ата годишнина, откакто последният британски състезател е спечели най-старото събитие в спорта. Победителят през 1968 г. е Вил Елфорд, който по-късно се захвана с състезателни автомобили във Формула 1. Неговата първа спортна дейност е навигатор в  британското първенство. Крис уточнява, че е бил и навигатор на два пъти на своя брат Бари, преди да е бил достатъчно възрастен, за да може да кара.

♦…и дебютант от Острова на 21 години. Британският пилот Гюс Грийнсмит ще участва в 9 старта от световните серии тази година, започвайки с Монте Карло в R2. След това кампанията му ще продължи в Гуанахуато Рали Мексико в WRC2.

♦ Януарски анонс за португалския старт. От Хюндай Моторспорт обявиха, че планират да пуснат четири автомобила във Водафон Рали Португалия, за да осигурят равен брой участия в WRC през 2018 г. По този начин ще бъде „уплътнена“ програмата на Дани Сордо и Хейдън Падън, двамата пилоти на Мишел Нандан, които са на непълно работно време.

Бърдмен слиза едно стъпало надолу. След 30 състезания за световен рали шампионат в продължение на четири години, полският шофьор Хуберт (Бърдмен) Пташек (на снимката долу) ще се съсредоточи върху състезанието от европейския шампионат през 2018 г. Пташек ще участва с Шкода Фабия R5. Той каза: „Разбира се, WRC винаги ще бъде основен приоритет за бъдещето. Така е с всеки един пилот.“