В Хасково: малко пилоти, но с висока скорост и качества

  • Home
  • В Хасково: малко пилоти, но с висока скорост и качества


ВРЕМЕНАТА И общото подреждане на автомобилите в решетките на трите серии за неделния старт и времената в трите старта  можете да намерите на http://www.results.bg/

ВТОРИЯТ СТАРТ от шампионата на затворен маршрут в Хасково показа две неща. Първото, че не винаги количеството гарантира качеството, и, второ, че онези, които не бяха край пътния възел Орфей са пропуснали едно от най-емоционалните състезания от доста време насам. При това над Серия Макси изобщо нямаше табелка „Запазено“ за сирни преживявания, а адреналинът на публиката бе разпределен еднакво от хасковския дебют на Енеос Къп, открили гонката и завършили с общото формирование Туринг&Макси. Трябва да дадем дължимото на осмината от пловдивската рейсинг академия. Причината е проста, а в с хасковския случай, че въпреки тоталното изравняване на възможностите на 8-те Ауди А4, представлението им бе увертюра към цялото рейсинг напрежение на Орфей. С втора поредна победа от два старта Венци Станев обяви в Хасково доста сериозното си намерение да отнеме принадлежащото сега първо звание шампион на Енеос Къп на Ташо Ташев. Но до победата си Станев не стигна нито лесно, нито отведнъж. Първо трябваше да се справи със спечелилият и двете квалификации в събота Кольо Карастоянов (той си поведе състезанието от старта), а след това и с Ташо Ташев, чийто бургаски старт носеше белега на кръглата техническа „нула“.

снимка за rallyxprеss: мартин нацев

КЪМ СЦЕНАТА ЗА СВОЕТО ШОУ… (горе) Пилотите от пловдивската рейсинг академия на Енеос Къп се отправят към боксовете за втория си официален старт в националното първенство. (долу) Кольо Карастоянов вече усеща, че неговата машина се задъхва. Същото е усетил и Венци Станев, който методично увеличава темпото си, притискайки съперника след 4-ата обиколка. Както обяви на финала Карастоянов, в Хасково той не бил пристигнал „…за да се возя! Ако я напънех [колата] – приключваше!“ Ето от това Станев успя да се възползва точно на време, като и той, и Ташен изпревариха забавящият темпото си Карастоянов. От 4 сек. в първия тур той слезе на разлика от 1.03 сек със Станев в 5-ата обиколка, преди и Ташев да го изпревари на същото място, където преди него това направи Венци Станев.

:: ВРЕМЕННО КАСИРАНЕ на първите трима в Купа Енеос след Бургас и Хасково: Венцислав Станев 50 т., Христо Чаков и Кольо Карастоянов – по 30, Ташо Ташев – 18 т.

„След като почти не ги виждат по телевизора, то поне да ги чуват на пистата“! Изглежда това е мотото на Серия Спорт, която без никакъв проблем може да получи приза за най-децибелната група на Орфей. Със сигурност тези коли са най-гласовитите и са много над 103 dB, но също така е гарантирано, че при лимитираната „гласовитост“ на писта Дракон, на всички тях ще се наложи да правят промени по изпускателните системи, ако искат да се видят на старта край Калояново. И за да е пълна картинката на „спортистите“ воят на имитиращите пикиращи Месершмит седемте Хонди и трите саксофона – битка на сегашния вицешампион Искрен Веселинов (Хоби кар) и първенецът от 2016 г. Симеон Симеонов (Стара Загора). Четири поредни атаки и разменено водачество на двамата и… малшанс за русенецът, ударил единият от шиканите, а след това и прекратил участието си.

снимка за rallyxprеss: мартин нацев

БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ… (горе) Искрен Веселинов атакува успешно съперника си Симеон Симеонов, след като пловдивчанинът му отмъкна и старта и влизането в първия завой още от изгасването на светофара. (долу) Битката на „спортистите“ можеше да е още по-напрегната, ако два тура преди финала Симеонов не бе останал необезпокояван лидер на колоната, след като русенецът отпадна на обратния завой при бензиностанцията Шел. Това пък донесе 3 точки бонус за пилота на Елена Тим Александър Димитров (Хонда Сивик) и вместо четвъртото място му осигури подиум от Хасково. Отсега нататък вниманието на публиката трябва да е насочено към 16-годишният старозагорец Крис Христов (ЕФКО Рейсинг Тим, – аман, пак Хонда!). Причината е, че той е само по блестящ начин анализира вчерашната квалификация („2 сек. от мен, 8 от колата“) и определи „откъде ще отмъкна още поне 1“ „Не, не една или две! – не можеше да събере усмивката си заралията Стефан Георгиев, менторът на хлапето, – Свали цели 5 секунди!“ Така че познавайки възможностите и капациета на Стефан Георгиев, да му се доверим, очаквайки момчето да тепърва да разкрива очевадния потенциал, който има.

снимка за rallyxprеss: мартин нацев

ДВАМА ОТ ЕДНА ЛЮПИЛНЯ… (вляво) Казанлъшкото лапе и застаналият вдясно от него колега от картигна Давид Будев са двете нови попълнения, крак за които преди две години в националния шампионат повлече Иван Влъчков.

:: ВРЕМЕННО КАСИРАНЕ на първите трима в Серия Спорт: Симеон Симонов (Стара Загора, Хонда Сивик) 43 т., Александър Димитров (Елена Тим, Хонда Сивик) 40, Костадин Костадинов (Стара Загора, Хонда CRX) 27 т.

Парадоксалното в Туринг-а е, че който не оцеля, той и не стъпи на подиума за тази серия. През тази година историята от миналото лято в Хасково се повтори 1:1 – Иван Влъчков (Дамасцена Алба) – победител, зад него на 13 сек. – Давид Будев (Влъчков Рейсинг) и втория пилот на създаденият тази година екип – Косю Йорданов (и той с Хонда Сивик!). Макар и между четирите „перки“ на Серия Макси, това състезание заслужава един друг поглед, независимо от малцината завършили (четири не видяха карирания фаг на рейс-директора Вальо Бонев, един – Стоян Апостолов, отказал старта), заслужава един малко по-различен поглед. А той е, че за да създаде още по-силна национално-кокурентна среда за своя син Иван, неговият баща и личен мениджър Стамен Влъчков, нескривано насърчава още пилоти (и още Сивици?) за серията. „Да, аз „му върнах газта след първата половина!“, категорично обяви пред RallyXpress Влъчков-баща. – Нямаше никакъв смисъл да атакува Мицубиши-то пред себе си (Камен Василев, Стайков Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), независимо от малката дистанция. Защо да рискува?“

снимка за rallyxprеss: мартин нацев

„СПЪНАТ“ ПО РАДИОТО… (на голямата снимка) Иван Влъчков продължава серията си от победи от дванадесет поредни победи в Серия Туринг, които пилотът на новия отбор Дамасцена Алба е записал от 26 юни 2016 г. насам. (на малката снимка) Заради тази опасна близост с Камен Василев и неговия „кавалерист“, Влъчков-баща „спъна“ своя пило след средата на надпреварата. Заслужава си да и един въпрос: дали след двете състезания финалът на сезона няма да е между двама бивши съперници в картинга и сегашни партньори в серията?

:: ВРЕМЕННО КАСИРАНЕ на първите трима в Серия Туринг: Иван Влъчков (Дамасцена Алба, Хонда Сивик) 50 т., пред Давид Будев (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик) 36, Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) 18 т.

Край! Екипът на Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) може да си плюе в пазвите и от догодина да идва спокойно в Хасково – днес шампионът за предишните два сезона най-после сложи точка на каръка с диференциалите. А той го преследва като зла прокоба през последните три последователни старта на Орфей – от 2015 г. та до днес – все състезания, в които не се минава без поне един (през 2016 – на двата едновременно!) диференциала. „Въпреки трудностите по време на тренировките, успях от 4-а позиция да поведа след старта и да спечеля първото място. Беше доста трудно да съхраня позицията, тъй като се опитах да опазя автомобила максимално. – заявява Пламен Камбуров. – Както споменах по-рано, големият брой обиколки просто е непосилен за тези мощни коли. Постарах се също така да съм доста предпазлив заради обединението, което направиха организаторите със Серия Туринг. В крайна сметка се получи желаният резултат“

снимка за rallyxprеss: мартин нацев
ТАКТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ… Без излишни рискове, но готов във всеки момент да предприеме изпреварваща маневра на съперника си, Косьо Маршавелов е на „една атака разстояние“, за да приложи „схемата Бургас“.

Както вече писа сайтът за българския автомобилен спорт, залагайки на тактиката от Бургас, действащият шампион Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) държеше възможно най-изкъсо съперника си, очаквайки да атакува и при най-малката видима грешка на Камбуров. Да си припомним, че стартирайки шампионата тук преди година, пловдивчанинът спечели именно от грешка на Камбуров. „Не, не е точно така – обяви за RallyXpress пловдивчанинът. – Това бе тактическо състезание, след като от него получаваме половината точки (според регулациите – по-малко от 5 коли!) заложихме на минимални рискове. Да, имах възможност на няколко пъти да го изпреваря [Камбуров], но предпочетох да не го правя. Точно този спорт е гвоздеят на Макси вече пета поредна година. И единственото, което липсва е „картината от повече участници“, която да бъде закачена на него. За съжаление тази категория, колкото и емоционална да е, не носи нищо на публиката, при положение, че спорът продължава да е единствено между двамата. Може би любопитен е въпросът е: дали камерното участие на „максималистите“ в Хасково не бе случайно стимулирано от отсъствието на тези, които направиха бургаския спор далеч по-обемист?

:: ВРЕМЕННО КАСИРАНЕ на първите трима в Серия Макси: Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) 34 ., Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) 30.5, Румен Киров (Старт-Н Криводол, Субару Импреза WRX) 22.5 т.