В средата на сезона: какво става с гумите?

  • Home
  • В средата на сезона: какво става с гумите?

СРЕДАТА на сезона в световния рали шампионат през 2018 г. е добър повод да се разгледат новите неща, които се случват в света на гумите на WRC, особено заради пристигането на гумата MRF, които се разработват с цел да бъдат хомологирани за използване в шампионата 2019. В момента трима доставчици на гуми са одобрени за използването на шампионатите на WRC – Мишлен, Пирели и ДиМак – въпреки че Мишлен е сключила договори за доставка с четирите регистрирани в световните серии отбора. По принцип всеки доставчик на гуми трябва да осигури две различни съединения на протектора, всяка в ограничени количества за всяко събитие. Но всеки от доставчиците трябва да използва една и съща основна конструкция. Сегашната „ракета носител“ на Мишлен за рали е LTX Форс, която бе представена за Мексико Рали през 2017 г. За целите на точните дефиниции, алтернативните гуми са наричани “хард” или меки, независимо от това, че тези етикети да не са напълно точни. Помощник ни да изследваме „специалното изкуство на състезанието“ е Джордж Блек, консултант за гуми за M-Sport.   – „Меката гума“ всъщност не е наистина мека гума. Ако изброите наличните си съставки от супер твърди до супер меки, сегашната „мека“ гума Мишлен е всъщност от средна съставка! Като се върнахме исторически на мястото, откъдето произлизаше това съединение, в дните преди гумите за контрол на алтернативните съединения, това „семейство“ на съединението беше такова, което използвахме като стандартно съединение. През миналата година то беше пусната в обсега на наличните гуми, защото се чувстваше, че ни е необходимо нивото на композиция да е толкова меко, колкото и да се наложително да има по-труден грип за определени събития. Твърдата гума, която имаме сега, е като специалното твърдо ниво на състав, което се използва за екстремните състезания в Гърция, Сафари, Йордания, Кипър,. Мишлен вече няма „чиста мека гума“ в своята гама, което е една от причините, поради които ДиМак са били толкова успешни, например в Уелс миналата година, не само защото Елфин Евънс е местен пилот. Просто тяхната мека гума миналата година беше значително по-мека и повече подходящ за студено влажно състояние в Уелс.  

– И конструкцията на гумата винаги остава същата?

Строителството“ вече е същото за Мишлен от доста време. Поради правилата не можете да промените конструкцията между твърдите и меките гуми. Ако искат да променят конструкцията на меките гуми, те също ще трябва да направят изцяло нова твърда гума. Докато Мишлен запазват сегашното си H4 съединение като твърда гума, те са залепени със съществуващата конструкция, защото и двата компонента трябва да имат същата конструкция, както като за груби ралита като Сардиния, така и за относително гладки черни пътища като Финландия. По отношение на риска от пробиви няма по-голям риск при използването на меки. Степента на устойчивост на спукване е една и за двете.

снимка: архив на rallyxpress
РАБОТНОТО МЯСТО… Джордж Блек проверява налягането на гумите, които екипажите на М-Спорт предстои да използват в поредното състезание.

– В днешно време чуваме много за алармените системи за пробиване. Как работят?
– Същото е и при автомобилите с по-висок клас автомобили, които имат система за следене на налягането в гумите. По принцип до началото на миналата година това беше устройство, което не беше разрешено в рамките на WRC, защото предава сигнал. Регламентите казваха, че сензорите, които предават сигнали обратно в информационния канал, не са били разрешени. От януари 2017 г. беше позволено да има този тип устройство за предаване в колата и M-Спорт започна да го използва веднага. Ако налягането започне да пада, тогава ще има аларма, която се появява на таблото ви, например, казвайки, че задната лява гума може би има само 1.2 бара в него. M-Спорт са единствените, които го използват в началото. После, когато нашите шофьори започнаха да казват публично, че знаят кога имат пробив, защото има обявена тревогата, и други екипи започнаха да го използват. Мисля, че Ситроен са първите, които идват след нас, но те ги използват едва от миналата година на асфалт, а от този сезон го правят на всички ралита. Настроихме алармата на таблото, така че гумите, които обикновено работят на 2 бара, ако налягането падне под (мисля) 1.2, се задейства алармата, че губите налягане на въздуха. След това зависи екипажа да следи алармата и да реши какво да прави.

снимка: интернет

„ПЕЩЕРАТА“ НА АЛИ БАБА И МЕЧТА ЗА ВСЕКИ ПИЛОТ… Стелажите с чисто нови гуми от всякакъв вид у едни предизвикват огромна завист, а за други са обичайната гледка от сервизния парк.  

– Това е модификация на волана или на гумата?

– Няма нищо общо с гумата, то е само на волана. Има различни системи, може би сте забелязали на нашето кормило, че имаме два вентилационни отвори. Използваме един отвор на клапана само за сензора, а другият – обикновено за натиск върху гумата. Други отбори използват сензор в действителния вентил на колелото. Разполагаме с тях за всички колела – за сняг, за асфалт и за макадам.  

– Тази година имаме възможността друг производител да се готви да дойде в WRC. Смятате ли, че навлизаме във фаза на война между гуми в световния шампионат за рали?

– Не и през следващите няколко години. Но очевидно е възможно. Мишлен има договор да снабдява гуми за регистрираните отбори за още две години, но за всеки, който сериозно ще дойде, като индийските MRF, тогава ще им отнеме известно време, ако те вече нямат световен рали опит. Мисля, че ще им отнеме една година или може би две години, за да усвоят различните състезания и да изберат подходящи съединения и конструкции. Те трябва да са в състояние да издържат на щетите в Португалия и Сардиния, но и да имат ефективността, от която се нуждаете за Финландия и Уелс. Не може да произведеш идеална гума, трябва да търсиш компромис. Мисля, че ще има нужда от нов доставчик известно време, за да намери необходимия компромис между производителност и надеждност. На първо място те трябва да свършат повече работа по конструкциите си, отколкото върху техните съединения. Вярвам, че те (MRF) нямаха пробиви в Сардиния, но имаха доста големи издутини и други повреди по страничните стени, което показва, че страничната стена не е особено силна.  

– Не сме свидетели много на Пирели наскоро, въпреки че те са признат доставчик на гуми.

– Нали от няколко години са напълно извън WRC! Те се завърнаха тази година с гуми за отбори от WRC2, само малка стъпка, за да бъде оценена ситуацията. Имайте предвид, че ако има промяна в договора за доставчик на гуми на WRC, може би те ще се върнат в WRC.

♦ Хюндай бие в Европа. Като компенсация за нещастието си в домашното рали през миналата година, белгийският пилот Тиери Нювил спечели двудневното Ипър на волана на Хюндай i20 R5. Това е най-голямото състезание в родната на водача в световните серии, което е втория етап до финала на националното първенство тази година. В това популярно събитие, в което участваха 32 автомобила от категорията R5, се зачита освен за първенството на Белгия, също и за международната верига Тур Юропиън Рали (TER), а от 2017 г. – и за британското първенство на Мотор Спорт Асоциацията (MSA). Местните пилоти спечелиха първите шест места, като. единственият претендент за победа над Неувил бе френският шофьор Брайън Буфие. Той обаче катастрофира тежко във втория скоростен етап, в момент, в който оглави класирането за състезанието. Французинът е бил откаран в болница с наранявания на гърба. През първия ден трудните трасета на Ипър изхвърлиха от състезанието последователно Кевин Абринг и Оле-Кристиан Вейби. Най-добре поставеният пилот в TER е Себастиян Бедоре (Шкода Фабия R5), а най-добре класиралият се пилот за британското първенство е Мадс Едуардс (Форд Фиеста R5), макар че Кейт Кронин го водеше от втория до предпоследния етап, преди да в последната скоростна отсечка да спука гума и да пропадне зад Едуардс и Дейвид Боги. Но Едуардс трябваше да се оправя с проблемите от счупено кормилно управление, допълнени от електрически „главоболия“ по пътя.

снимки: официален сайт на ипър рали и мsa

ПОБЕДА ЕДНА ГОДИНА ПО-КЪСНО… (1) След като през миналата година Тиери Нювил се размина с победата у дома, сега лидера на световните серии получи подобаващата му се компенсация. (2) Жертва на дълбоките белгийски канавки – публика се опитва безуспешно да върне на трасето британският екипаж Рийс Иейтс/Елиът Едмонсън (Шкода Фабия R5). (3) Въпреки проблемите – механични и електрически, Мадс Едуардс (Форд Фиеста R5) взе полагаемите му се точки за MSA.

♦ …и на другия край на света. Хейдън Падън (на снимката на Джеф Ридър, долу) спечели Рали Южен Кентърбъри, четвърти кръг от първенството на Нова Зеландия, използвайки специално подготвеният от Хюндай Моторспорт i20 AP4 +. Падън поведе от първия скоростен етап до финала, спечелвайки всяка отсечка с изключение на една, побеждавайки Ендрю Хауксууд (Мазда 2 AP4) с 4 минути.

♦ Петият финландски претендент. 23-годишният Анри Хокала е избран от Звездата на бъдещето на финландската федерация с наградата за отличието – участие с R2 на предстоящия WRC Несте Рали Финландия. Програмата е за пилоти под 25-годишна възраст, като това е петото поредно номиниране на млад състезател. Интересно е да проследим съдбата на четиримата предишни победители – Теему Сунинен (2014 г., сега пилот в WRC с M-Спорт), Хари Хутонен (2015, пилот на Хюндай Челиндж), Юсо Нордгрен (2016, пилот на Шкода) и Емил Линдхолм (2017, програма R5 с Принтспорт).

♦ Масивен авантаж на финала. Четвъртият кръг от австрийските серии по рали – Шейнбергленд, бе спечелен от Ники Майер-Майнхоф (Форд Фиеста R5), който на финала завърши 4 мин. преди Герхард Айгнер (Форд Фиеста WRC).

  

♦ Братята на терена. Братя Мофет – Джош и Самюел Мофет (двамата с Форд Фиеста R5) са начело в класирането на Селтик Рали Трофея на ФИА в средата на сезона.

 

♦ Скоковете на лудостта. Симптоматично, но организаторите на ралитата смятат, че ортодоксалните скоростни етапи вече доскучават на публиката. В още ралита на WRC се прокрадва мнението, че е привлекателно да се конструира изкуствен скок при летящия финал на пауърстейджа. Веднага след като Рали Великобритания (там пауърстейджа няма да е последният етап!), финландците обявиха плановете си също да го направят, още повече, че Несте Финландия Rally скоковете са много повече, от което и да е друго място по света.