В Пряпорец почнаха везането бъдещето знаме на Лада Къп

  • Home
  • В Пряпорец почнаха везането бъдещето знаме на Лада Къп


:: Шампионат под названието Хистори Купа Лада, в което да бъдат допускани единствено оригинални автомобили и такива, които използват оригинални части;

:: Облекчени и алтернативни правила за сигурност и безопасност на автомобилите и пилотите;

:: Минимални такси за лицензи, допълнени със задължителната медицинска застраховка.

:: Четири старта през сезона, като за 2018 г. се предлагат: Бургас, Хасково, Стара Загора и Дракон;

:: Две квалификационни сесии от по 15 мин и състезание от 20 до 25 км в зависимост от трасето на състезанието.

КОГАТО ВСИЧКИ детайли около всичките спортни правила, технически регулации, календар, администрация, такси, застраховки, домакинства бъдат изчистени и в завършен вид идеята Купа Лада бъде представена за одобрение от националната спортна власт, то като официалната дата на раждането ще бъде записана първата неделя на февруари 2018 г., а месторождение – село Пряпорец, Старозагорско. Миналата неделя, 4 февруари, по покана на заралията Илия Бояджиев в Пряпорец се събраха още двама печени лададжии – Слави Рупчев (Бургас), Милчо Стефчев (София), двама от членовете на управата на БФАС – отговарящият за пистовото първенство Христо Стоилов-Дракона (Пловдив) и Слави Славов (Варна), както и първият организатор на пистова надпревара, успял да прокара в сгъстения й график гонка за историческите машини. „И казах на моите [колеги от Бургас], че това не е общо събиране, защото тогава ще стане една говорилня“, с това предисловие и пояснение Рупчев постави началото на обсъжданията и везането на първото знамена Купа Лада. Самият той е категоричен, че от тези легендарни  за българския спорт автомобили има много, но повечето от тях прашасват по гаражите и при толкова много европейски изисквания към спорта, тези коли ще продължат да събират прахоляк. „За Бургас питаха „Какво ще се иска, за да караме и, когато разбраха, че ще бъдат пуснати при много облекчени условия, за предпоследното състезание се явяват… 29 автомобила!“, обяснява Рупчев.

снимка: rallyxpress
„СЪЗАКЛЯТНИЦИТЕ“ ОТ СЕЛО ПРЯПОРЕЦ… Всички участвали в срещата при Илия Бояджиев партизани на Купа Лада, събрани, за да запечатат датата, в която са започнали знамето на новия хистори-шампионат.

Въпреки широките си връзки с колегите, нито той, нито пристигналия със закъснение Милчо Стефчев се наеха да кажат колко точно са подготвените подобни бегачки у нас в този момент. И единият, и другият бяха категорични, че са много повече от стартиралите на писта Бургас.

снимка: организатори на писта бургас

ПРЕБРОЙТЕ КОЛКО СА КОЛИТЕ… Бройката на скромните лададжии, събрани за бургаското състезание, сложиха в малкото си джобче едновременно участниците и в трите серии. Рупчев дори обясни за свой градски, който има напълно подготвена Лада („включително с ролбар, с която той ходи на работа…“), което показва, че наред с ширещите се Ауди-, БМВ-, Хонда- и други мании, има и такава група от, които са поклонници на ВАЗ. Логично, защо не! Дълго преди да направи силния си сезон през 2016 г., самият бургазлия дъги години купува и трупа части за колата си, преди да се реши да се пусне в шампионата, а само в този момент е абсолютно готов да извади 5 направени напълно за състезание руски возила. Слави Славов: „Забелязва се промяна в интереса през годините. Докато преди внимателно гледахме да видим някоя различна бегачка, сега – например аз заради това бях на писта Бургас – исках да видя ладите.“

снимка: организатори на писта бургас

БРОНЯ ДО БРОНЯ, КАТО В НАЙ-ДОБРИТЕ ВРЕМЕНА НА 90-ТЕ ГОДИНИ… Състезанието за Купа Лада в Бургас върна по-старите фенове в годините, когато на пистовите състезания в двата класа на тази група имаше дори и пресявки заради големия брой на участващите пилоти.

:: Задължително обаче трябва да се припомни и уточни, че всички идеи, както и работата по спортните правила на бъдещата Купа Лада, които бургазлията Радко Петров се нае от понеделник насам да модифицира (на срещата се стигна до убеждението, че Купата трябва да излезе от националните шампионати и да е част от първенствата на хистори автомобили с название Хистори Купа Лада ) тепърва ще трябва минат през управата на БФАС като „готов пакет“, който да бъде утвърден, преди да стартира първото състезание от новия формат.

Като основа за бъдещия Специален правилник, Петров ще използва останалите в миналото регулации за автомобилите от Група „Хикс“ (Х1/Х2/Х3), а освен съобразените спортни и технически изменения в тези правила, ще бъде модифицирано и името на класовете.

Това означава също така, че освен спортните регулации, техническите параметри и бъдещите класове да бъдат приети и от Техническата комисия на БФАС. На срещата в Пряпорец се обсъждаха два варианта: класове до 1400, до 1600 и над 1800 куб. см, както и само първите две от категориите, като и в двата случая те ще стартират в обща стартова решетка и с номерация, която е различна от тази на националното пистово първенство.

снимка: организатори на писта бургас

ПРЕОБРЪЩАНЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ… Голяма част от публиката в предпоследния старт от миналия шампионат се беше събрала, за да види емоционалната езда и изпълненията на бързите Лади. „Да се състезаваш с Лада и да подготвиш Лада – това не е просто правене на един спортен автомобил! Това е страшно много труд и три пъти повече любов“ – обобщава щенията на лададжиите от Бургас Слави Рупчев.  

ОБЩО 30 автомобила в трите серии на пистовия шампионат (Спорт, Туринг и Макси) са били регистрирани в състезанията само през последните три шампионата, като най-много са били участниците през 2015 г. – 15 автомобила от различните версии на бившите съветски коли.

На два или три пъти на него му се наложи по телефона да обяснява на свои колеги, че „…не, това не е тайна сбирка“ и „не, това не е събиране на лададжиите“, а среща, в която (за да не става безсмислена говорилня), да се намерят възможните опции за един по-евтин шампионат за „историческите ветерани“ от соца. в автомобилния спорт. Не се мина и без спор, в който Мичкина въвлече останалите експерти, казвайки че в момента разработва 16-клапанов двигател на Лада и с което предизвика разширяването на спора около същността на Купата – само оригинални части или и модифицирани двигатели или и модифицирани автомобили с оригинални части на Лада.

В крайна сметка платното на пряпореца вече е форматирано, написана е и канавата на специалните правила… Остава да се бърза така, че преди 12 май, когато стартира първия кръг от шампионата на затворен маршрут всичко да е подготвено така, че в БФАС единствено да поставят парафи и печати.