В новото планинско Своге – всички ще са дебютанти

  • Home
  • В новото планинско Своге – всички ще са дебютанти
В новото планинско Своге – всички ще са дебютанти

ДА СИ ПРИПОМНИМ важните факти от това състезание, което между 2008 и 2011 г. използваше трасе, определяно от всички пилоти и организатори като една от най-техничните и емоционални скоростни отсечки, но и в същото време непозволяваща прилагането дори и най-елементарните стандарти в организацията на надпревара от националното ни първенство.

:: Първото състезание над Своге стартира с квалификациите си на 25 април 2008 г., а победите в него в двете главни категории – групите А/N и Х са спечелени от Ясен Попов (Булрейс, Мицубиши Лансър Ево 9) и Тихомир Златков (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт). След тази година Ясен Попов последователно печели първите места в категорията на хомологираните автомобили и през следващите три издания на планинската надпревара в Искърското дефиле.

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix

НА МИЛАНОВО – ВИНАГИ С „ВРАТИТЕ НАПРЕД“… В типичен за Яската стил, пилотът кара по митичното „шоколадово“ трасе над Своге.

:: Две победи там в група Х (2008 и 2009 г.) има ветеранът в ралитата и планинските изкачвания има Тихомир Златков, една победа (2010 г.) е за Борис Бориков (Б и Б Рейсинг Тим, Субару Импреза WRX).

:: Последните победители в планинско Своге са Николай Диков (Стара Загора, Ситроен Саксо, А/N) и Николай Златков (Проспийд, Ауди S1, Х), като в групата на хомологираните автомобили Диков е един от общо четиримата пилоти, стартирали в това състезание.

снимки за rallyxpress: александър спиров/apix

ПРЕДИ ДА ОТКАЖЕ НАЦИОНАЛНИТЕ СТАРТОВЕ… (горе) Ники Златков плъзга своята S1 на един от обратните завои по трасето. Това е първото от последните три състезания до 23 май 2019 г., в които пилотът на Проспийд участва в България, насочвайки програмата си в европейските планински стартове. (долу) Заралията „катери“ по Миланово за победа в шампионат, в който малкото участници през сезона в обединената група А/N го направиха победител, но не и шампион.

:: Може да се приеме, че полуофициалният дебют на Даниел Попов в автомобилният спорт е именно над Своге на 12 юли 2011 г. (на факсимилето долу – публикацията на RallyXpress по повод първата „диктовка“ на Попов-мл., виж ТУК), когато с разрешението на спортните комисари той сяда на дясната седалка до баща си като навигатор. Тези три качвания по 6-киометровото трасе трябва да бъдат тренировка за екипажа Попов/Попов, на когото един уикенд по-късно предстои участие в сръбското рали.

:: Състезанието в Своге бележи и първото участие на тогава 25-годишната арменка Лилит Айрапетян при серийните автомобили. За отбелязване е, че именно планинско Своге е единственото от състезанията в този шампионат, в който през 2010 г. се състезават едновременно три дами (нещо което не се е случвало досега) – освен Айрапетян, на трасето са Ива Палма и, разбира се, Екатерина Стратиева.

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix

ПЪРВИ СЪСТЕЗАТЕЛНИ КИЛОМЕТРИ… за младата състезателка от Горна Оряховица Лилит Айрапетян.

:: Тъжен беше стартът през 2011 г., ден преди който гилдията напусна ветеранът на телевизионната автомобилна журналистика Ричард Груев. Не само, че състезанието в Своге бе посветено на Ричката (на снимката долу), но и заради траурната церемония бе свито до един ден, в който трябваше да се проведат и квалификации и състезание.

Така направената екстрена промяна показа, че подобно „обединение“ е не само необичайно, но и направо невъзможно по лошите нашенски стандарти.

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix

ПОД ОТКРИТО НЕБЕ… (горе) Щабът на Планинско Своге се е събрал, за да утвърди резултатите от квалификациите. (долу) Стартът на състезанието, разположен недалеч от кръстовището, което през четирите години създаваше повече затруднения за всички, отколкото нормална обстановка за надпревара от национален шампионат.