Върви ли тиха война между организатори и федерация?

  • Home
  • Върви ли тиха война между организатори и федерация?

РЕШЕНИЕТО на директора на първото пистовото състезание за година Димитър Стефанов да удължи срока на заявките за участие в затворения маршрут на Велико Търново, срещна моментална реакция от страна на федерация и комисията за писта, ръководена от Димитър Георгиев-Полицая. Изпратеният до националната федерация Бюлетин №1 (виж по-долу), с който Стефанов обявява, че за Търново заявки ще бъдат приемани до  12 ч. на 2 май, без пилотите да бъдат глобявани за това, се появи на сайта на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), постоя около 3 часа, за да бъде свален по искане на хора от комисията.

Реакцията пък на Димитър Георгиев бе моментална, написвайки остро писмо до президента на БФАС Ради Козлеков (писмото е поместено отделно), като в него сочи най-малко две, според регулациите нарушения на наредбата за провеждане на автомобилните състезания за този сезон.

Решението на Димитър Стефанов е лесно обяснимо: състезание, което в 10-годишната си практика никога не е падало под 40 заявки, за сегашния си старт има малко над традиционния списък. „Ами не искам да правя старт за толкова малко участници“ – категоричен е Стефанов, мотивирайки изпращането до БФАС на Бюлетин №1 и намерението да включи в заявките всеки пилот, без да го глоби със 100 лв. заради пропуснатия срок за регистрация в състезанието. От една срана е нарушението на наредбата, от друга – напълно разбираемото желание на домакините да имат стартова решетка, която да е повече от 10 автомобила (толкова са в серия Туринг, 9 – в серия Спорт и 7 – в Макси) в двата старта на първия кръг.

БЮЛЕТИНЪТ на организаторите на писта Велико Търново, с който определят допълнителен срок за регистрация за писта Велико Търново.

Но основния въпрос, който скорорекият Димитър Георгиев-Полицая задава в писмото си до председателят Козлеков е: може наредбата изобщо да се нарушава? Ето и писмото, копие от което директорът на Мемориал Валери Великов е изпратил и до сайта с новините в българския автомобилен спорт:

Открито писмо

От Димитър Георгиев                                                              

 До БФАС

 Г-н Председател,

Как не Ви досрамя да публикувате на сайта на БФАС – на НАШИЯ сайт, бюлетин №1на Директора Писта Велико Търново 2015, който е в противоречие на годишната наредба за 2015г.

Вчера, 28.04.2015г., Ви изпратих на e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. следното писмо, относно публикация в сайта на Страшимир Димов и раздухана във Facebook новина за удължаване на срока за заявки за З.М. Търново 2015:

„ТОВА СЪЗТЕЗАНИЕ ВСЯКА ГОДИНА СЕ ПРОВЕЖДА ПРОТИВ ГОДИШНАТА НАРЕДБА –Чл.69.! КОЙ МУ РАЗРЕШИ ДА УДЪЛЖАВА СРОКА НА ЗАЯВКИ? МНОГО ВИ МОЛЯ ЗА ОТГОВОР! ВСЯКА ГОДИНА САМ СИ РЕШАВА И ОБЯВЯВА ПО МЕДИИТЕ ТОВА НАРУШЕНИЕ!

НАРУШЕН Е И ЧЛ.63.14., ОЩЕ НЕ Е ПОИСКАЛ ОТ БФАС ОБЕЗОПАСИТЕЛНИТЕ ЗАГРАЖДЕНИЯ (ГУМИТЕ)

, КОИТО СА МУ ПРЕПОРЪЧАНИ В ПЛАНА ЗА СИГУРНОСТ-220К-ТА“Заявка 14дни преди състезанието(според годишната наредба за 2015г.)!

И днес ни сервирате още повече нарушения!На това ли ни учите?Защо разработвате правилници и наредби, като после не ги спазвате? Не уважавате труда на хората, които са създали правилата и след това следят за тяхното спазване! Димитър Георгиев

Ако има удължаване на срока, то той ще бъде с налагане на глоба от организатора. Тази година правилата ще се спазват безусловно

Председателят Ради Козлековза удължаване срока на регистрацииза първото рали от календар 2015 Очевидно е, че и без друго бедната национална федерация разчита именно на глобите от закъснелите със заявките си пилоти, наредбата има и своята финансов смисъл. От друга страна обаче самата БФАС трябва да има и по-гъвкава практика за случая като този с писта Велико Търново. Да си припомним, че преди седмица в Благоевград беше втория старт от планинския шампионат, където участват и пилоти, които карат на писта. Подобно събиране на състезания от един формат, безспорно е в ущърб на следващия домакин. Така че въпросът на Стефанов, защо БФАС е допуснала такова събиране, тежи достатъчно много, но май няма кой да му отговори. И ако федерацията не е имала възможност да маневрира с датите, да беше се сетила и да беше дала по-дълъг срок на хората от Търново за тяхното събитие.

снимка: александър спиров/apix
ЗАРАДИ АРТИСТИТЕ… Публиката на търновската писта държи рекорда по посещаемост до момента, но това винаги е било заради многото пилоти на сцената.

Ще припомним, че според неписаните правила, състезания от планинското и пистовото първенства не бива да бъдат събирани в два последователни уикенда и последователността Благоевград – Велико Търново рефлектира върху участниците в първия от затворените маршрути. Състезанието е със сигурност най-посещаваното до тази година, публиката там държи сегашните рекорди по посещаемост на състезание от този шампионат – 30 000 души преди два сезона.

Ясно е, че ако няма много участници, независимо от промяната на регулациите за по-голяма  атрактивност (два старта в един кръг) и зрителите ще са малко, а загубата далече ще надхвърля някакви си 400-500 лв. глоби.

ВОЙНАТА, която вероятно се води между БФАС и организаторите, не е нито от вчера, а сигурно няма и да спре утре. На тази мисъл навежда прегледа на публикациите в bfas.bg, след който човек лесно се убеждава, че съществува определена селективност в информацията. Дали тя е преднамерена, е въпрос, отговорът на който трябва да намери сама управата на спорта. В случая дори не става дума за първоначално каченият, а след това сваленият Бюлетин №1 на организаторите на писта Велико Търново. В класическите дисциплини до момента има извъртени общо 3 състезания: две планински (Мемориал Валери Великов и Благоевград) и едно рали  (Варна). Затова и сравненията ще бъдат именно с публикациите (те имат стойността на официална информация от страна на БФАС!) за шуменското и благоевградското състезание.

СРАВНЕНИЕ 1:1… Сравненията с публикациите за Мемориал Валери Великов (горе) и за силното благоевградско състезание (долу) несъзнателно карат читателя да си мисли, че някой дели организаторите на „чужди“ и „свои“…

Въпреки че мемориалът в Шумен откриваше сезона, на сайта за него не може да бъде намерен допълнителния правилник, заявката за участие или картата на трасето над Кьошковете. За откриващото сезона планинско е постнат единствено списъка със заявките на 58 състезатели.

Обратното, което е и напълно нормалното, за добре направеното състезание в Благоевград – има всичко, включително и бюлетина, с който се посочва начина, по който могат да бъдат загрявани гумите за старта. Какво обаче е би си казал страничния читател, който не е присъствал в Шумен, за да види планинско (и в него, разбира се, дефекти има и всеки може да ги посочи), каквото не е организирано? Дали изобщо е имало такова състезание? Проблемът е, че – дано да не е преднамерено – Мемориал Валери Великов, случайно или не, е неглижиран. БФАС задължително трябва да проверят защо това е станало, все пак спортната власт носи еднаква отговорност за всяка една от своите прояви в календара за сезона и е непростимо да демонстрира открито пристрастия. Какви са оценките за състезанията е работа – доколкото съвестно я вършат – на наблюдателите на БФАС. Ако федерацията имаше (а това Бог знае, дали ще се случи някога) своята реална оценка за надпреварите, то и категоризацията на всяко състезание, а логично и помощта, която то би получавало от спортната власт, би трябвало да бъде обвързана именно с написаното от наблюдателите й.

Не е нужно да се открива топлата вода, достатъчно е да се знае, че левият кран на чешмата пуска „топлото“. В другите федерации отдавна са го измислили…